שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

הגמלאים מפעם: "אוי באמת, מה רפי איתן עשה?"

יו"ר מפלגת הגמלאים שהצליח ב-2006 להכניס שבעה חברים לכנסת לא נרתע מהכישלון בבחירות הקודמות. עמיתיו בעבר התרשמו פחות מהיוזמה החדשה: "אסור לתת לו לייצג את הגמלאים בישראל, הוא הרס את המפלגה במו ידיו"

ח"כ לשעבר יצחק זיו התקשה לשמור על איפוק כשהתבשר על ריצתה המחודשת של מפלגת הגמלאים בבחירות לכנסת. "אל תקרא לזה מפלגת גמלאים, קרא לזה מפלגת רפי איתן. את רפי איתן מעניין אך ורק דבר אחד - הוא עצמו ושום דבר אחר", אמר בכעס. "אסור לתת לו לייצג את הגמלאים בישראל, הוא הרס את המפלגה במו ידיו, עשה לנו מה שעשה לפולארד".

 

- לא נסחפת?

"מי חיסל את הגמלאים אם לא רפי איתן? מי גרם לריבים במפלגה אם לא הוא? הייתה לנו הזדמנות ב-2006 לשנות דברים גדולים, היו לנו שבעה מנדטים. הוא אמנם הביא את הכסף, אבל אני מוכרח לחלק כבוד לעצמי ולמשה שרוני בחיפה שהתרוצצנו יום ולילה והופעתי בפני סטודנטים באוניברסיטת תל אביב ושכנעתי בעצמי. אבל הוא, רק רצה להיות שר. להיות 'ממלכתי' והדביק ב'ממלכתיות' הזו גם את יעקב בן-יזרי. בגללו לא השגנו עבור הגמלאים שום דבר".

 

- אז אין טעם אפילו לשאול אם תצביע עבור הגמלאים בבחירות הקרובות.

"עכשיו קוראים להם מפלגת 'דור' - שם יפה הוא מצא לעצמו. בחיים לא, לא אתן את קולי למפלגה הזו ואמליץ לכולם לא להעז להצביע למפלגת רפי איתן. בגללו אין מפלגת גמלאים היום וגם לא תהיה כזו. הוא חיסל אותה והרס את הסיכוי לעשות היסטוריה".

 

רפי איתן וגדעון רייכר לפני הבחירות הקודמות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
רפי איתן וגדעון רייכר לפני הבחירות הקודמות(צילום: ירון ברנר)
 

ח"כ לשעבר משה שרוני, שכיהן כיו"ר ועדת העבודה והרווחה וכיו"ר סיעת הגמלאים בכנסת והודח בזמנו על ידי איתן, משקיף גם הוא על הנעשה מרחוק, ולא, הוא לא רוצה להתקרב. "היה לי ניסיון מספיק איתם, 50% טוב ו-50% רע. אין להם שום סיכוי, חבל על הזמן. אין אנשים שיכולים להרים את זה, אין".

 

- יש רפי איתן.

"מה פתאום, אוי באמת, מה הוא עשה לגמלאים? הוא גרם הכי הרבה נזק למפלגה. הוא התנגד לחוקים, הדיח אותי. עניין אותו רק הקבינט המדיני-ביטחוני וזה הכול, נקודה. אין אנשים שראוים להנהיג את הגמלאים בינתיים, אין שום הישגים עבור הגמלאים. גם המשרד הזה לענייני גמלאים לא שווה שום דבר".

 

 

גדעון רייכר, שבבחירות הקודמות הוצב במקום השני ברשימת הגמלאים אך מצא עצמו מחוץ לכנסת, הופתע לשמוע על הריצה המחודשת של איתן. "האמת היא שהייתי בטוח שהם ימוגו לבלי שוב אבל לאיש הזה יש יכולות מרשימות - פיזיות וכלכליות וכל הכבוד לו. תגיד, הם נשארו עם השם הזה או שינו?"

 

- שינו, עכשיו הם מפלגת 'דור-בוני הארץ'.

"אהה זה יפה, כותרת של יועץ תקשורת. אבי היה פועל בניין בסולל בונה וגם אני עבדתי בבניין בצעירותי, גם אני בונה הארץ. ויש כבר מועמדים חדשים?"

 

- הם צירפו את ד"ר יצחק יפעת, הצנחן המפורסם מהתמונה של הכותל ב-67'.

"נו באמת. וחוץ מהתמונה בכותל מה הוא עושה?"

 

- הוא ד"ר. מומחה לרפואת נשים.

"אז הוא גם יודע להסתכל למעמקים. נו טוב, תהיה להם תמונה יפה בקמפיין של הצנחנים בכותל שתתנוסס במלוא הדרה, אבל צריך עוד כמה כישרונות כדי לרוץ לכנסת".

 

רייכר, שניתק מגע מאז הכישלון בבחירות הקודמות, מודה כי לא פנו אליו הפעם. "אם היו מציעים הייתי שוקל, אבל איש לא פנה אליי. אני מאחל להם בהצלחה, יש מפלגות פחות ראויות מהם. הם מייצגים ציבור גדול שזכויותיו נרמסו. הגמלאים נפגעו קשה בגלל שהייתה במפלגה חבורה אפורה שמצאה עצמה בעמדת מפתח ולא שלטה ביצריה. כשצעירים מתקוטטים זה אידיאולוגיה, אבל כשמבוגרים מתקוטטים זה נלעג והעם בעט בהם. מאחל להם מכל הלב שיצליחו הפעם".

 

איתן עצמו לא הופתע לשמוע את הטענות שהפנו כלפיו חלק מעמיתיו בעבר. "אחת הבעיות שהיו לי במערכת ההיא הייתה שהיו שם אנשים שהכניסו רעל, בראשם רשע אחד שלא אציין את שמו, ועד היום אנחנו שותים את הרעל הזה. היום אנחנו עובדים קשה כדי לתקן את זה. האמן לי, אני לא זקוק לזה ונשארתי במערכת מסיבה אחת יחידה - שאם לא הייתי נשאר המפלגה הייתה מתפרקת". 

 

בהתייחס לטענות כלפיו כי הזניח את ענייני הגמלאים בתקופה שבה ישב בממשלה והתפשר, השיב איתן: "כשאתה נכנס לכנסת אתה חייב להיות בקואליציה בכדי להשיג משהו, אם לא תהיה בקואליציה, תשיג אפס. ובקואליציה אתה לא על אי בודד אלא עם אחרים ואין ברירה אלא להתפשר פה ושם. ההישגים שלנו בשלוש השנים ההן היו מרשימים - הקמנו משרד גמלאים ואילולא אני לא היה משרד. כמה אנשים אתה מכיר שהקימו משרד ממשלתי? הקמנו מערך בראשו מוקד שנותן שירות בזמן אמת והשגנו למערכת תוספת של 3.5 מיליארד שקל, שינינו את מצבם של ניצולי השואה. כל זה לא היה קורה אם לא הייתי מתפשר".

 

אז איפה הם היום?

משה שרוני, בן 83, מספר שהוא עסוק מעל הראש בענייני התאחדות עולי רומניה שבה הוא חבר, כמו גם חבר בהנהלת גמלאי השלטון המקומי. "אל תדאג, תעסוקה לא חסר לי".

 

יצחק זיו, בן 75, חזר למקום שממנו הגיע לכנסת - ועד גמלאי בזק. במקביל הוא מתנדב בוועד גמלאי מקפת. "תרשום מתחת שהייתי גם סגן יו"ר הכנסת".

 

יעקב בן-יזרי, בן 85, שבסוף שנות ה-70 לחייו עבד במשרה מלאה כשר הבריאות, הוריד הילוך בגלל מצבו הבריאותי. כהורה שכול הוא מתנדב מדי פעם בארגון יד לבנים. "ובעיקר מטפל בבריאותי. אבל כל זמן שאני קם בבוקר ועומד על שתי רגליים, אני אומר תודה".

 

אלחנן גלזר, בן 65, "תפס אמריקה". בכנסת ה-17 היה חבר בשדולה לקידום היחסים עם הקהילות הנוצריות בעולם. מאז שסיים את תפקידו כח"כ הוא ממשיך לנסוע ברחבי ארצות הברית מדי חודש ("לפעמים אני חודשיים שם ושבוע בארץ") ונושא נאומים בפני הקהילה הנוצרית, אוהבת ישראל. "אני עושה בהתנדבות למען המדינה, עובר בכנסיות ומדבר על ישראל".

 

שרה מרום שלו, בת 78, כיהנה עד לפני שבועיים כיו"ר ועד גמלאי עיריית רחובות, אבל פרשה מהתפקיד. "זה כבר לא בשבילי, אנשים עזבו וכל העבודה נפלה עליי". כעת לדבריה, היא מחפשת מקום להתנדב בו, כדי להיות לעזר למבוגרים, וכן, גם כדי להעביר את הזמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים