מהיום האופטרופוס הכללי יטפל בנכסי נעדרי השואה
קק"ל טיפלה בנכסי הנעדרים מהשואה משנת 1947. עד היום הוחזרו ליורשים החוקיים כ- 50% מהנכסים שהיו בידי קק"ל - כ-465 דונם
קרן קימת לישראל והאפוטרופוס הכללי יחתמו היום (ד') על הסכם במסגרתו תעביר קק"ל לידי האפוטרופוס את הטיפול בנכסי הנעדרים מהשואה.
קק"ל קיבלה לידיה את הטיפול בנכסים אלה בשנת 1947, במהלך הקונגרס הציוני בו התברר כי קיימים במדינה נכסי נדל"ן שבעליהם נספו בשואה. נכסים אלה בחלקם צברו חובות לרשויות המקומיות, וכן התברר כי בחלק מהמקרים - לא הושלם תהליך רכישתם.
קק"ל קיבלה על עצמה לטפל בסילוק החובות שהצטברו, וכן השלימה את תהליך רכישת הנכסים עד תום (מחברות כמו הקישון, האגודה השיתופית להנהלת שכונה בחיפה, הכשרת הישוב בא"י, ומעגל אגודה הדדית . הסכמי רכישת הקרקעות כללו התחייבות מטעם הקק"ל לפיה עם הופעת הנעדר או יורשיו היא תחזיר לו את הקרקע או פיצוי כספי בהתאם לשווי הקרקע וזאת מבלי להעלות כל טענות משפטיות.
קק"ל טיפלה במשך השנים בהשבחת הנכסים הללו ובכלל זה השקיעה בהם משאבים לא מבוטלים.
קק"ל פרסמה בשנת 1998 את רשימת הנכסים שברשותה במטרה להשיב את הרכוש ליורשיהם החוקיים. בעקבות הפרסום הגיעו למחלקה המשפטית של קק"ל מאות פניות. עד היום הוחזרו ליורשים החוקיים כ- 50% מהנכסים שהיו בידי קק"ל, המהווים כ- 465 דונם (מתוך 930 דונם סה"כ).
יחיאל לקט, יו"ר קק"ל
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים