קץ לאותיות הקטנות: חוזה אחיד - באישור בית דין
ועדת חוקה חוק ומשפט אישרה לקריאה ראשונה תיקון בחוק החוזים האחידים, לפיו ספקים המתקשרים בחוזים אלה עם ציבור הצרכנים יחויבו להשיג אישור מבית הדין לחוזים אחידים. בנוסף, יובלטו בחוזה התנאים המהותיים הנכללים בו
תיקון משמעותי בחוק החוזים האחידים אושר היום (ג') לקריאה ראשונה בוועדת חוק חוקה ומשפט לפי הצעת ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו). התיקון מחייב ספקים המשתמשים בחוזים אלה להתקשרויות עם ציבור הצרכנים לקבל אישור של בית הדין לחוזים אחידים לכל חוזה, ולציין את דבר האישור בראש כל עותק של החוזה. אם בית הדין לא אישר את החוזה - הספק יציין על עותקי החוזה גם את העובדה הזו, בין אם החוזה בתהליך אישור, או שהספק לא פנה כלל לבית הדין.
תחולת החוק איננה גורפת. הוא יחול רק על ספק שיקבע שר המשפטים ברשימה מיוחדת, בהתחשב במספר המשוער של הלקוחות שההתקשרות איתם היא בחוזה אחיד, אופי פעילותו של העוסק וסוג המוצר או השירות שהוא מספק. בנוסף, יידרשו הספקים שייכללו ברשימה להציג במסמך נפרד הצמוד לחוזה האחיד את תקציר התנאים המהותיים של החוזה אשר יובלטו באותיות גדולות מאלה של החוזה ובלשון ברורה, זאת בהתאם לתיקון שכבר נכנס לחוק הגנת הצרכן.
רשימת התנאים המחייבים הבלטה תיקבע בוועדה במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית. הבלטת התנאים המהותיים תחול גם על החוזים האחידים של הבנקים וחוברות הביטוח.
המועצה לצרכנות הביעה את תמיכתה במטרת התיקון שנועד להגביר את מודעות הצרכנים לעצם קיומו של חוק החוזים האחידים, אך בעיקר להמריץ עסקים להעביר לבקרת בית הדין את החוזים שלהם על מנת להוציא מהם תנאים מקפחים. עם זאת המועצה מתנגדת להצעת החוק המאפשרת לספק לציין על החוזה שהוא טרם אושר על ידי בית הדין, זאת מחשש שהצרכנים עלולים לפרש כיתוב זה כאישור משפטי של החוזה.
הצעת החוק תאושר לקריאה ראשונה במלית הכנסת בשבוע הבא. במהלך הדיון בוועדה הושמטו מספר סעיפים מהצעת החוק שלא נראו לוועדה.
צילום: jupiter
מומלצים