גלידריות: האם מקפידים על הניקיון?
ב-13 גלידות שנבדקו במעבדת אמינולאב לא נמצאו חיידקים מסוכנים, אך בשבע מהן נמצאה חריגה מהתקן, כנראה כתוצאה מאי-הקפדה מספקת על ניקיון וטמפרטורה
הרמה המיקרוביאלית הכללית של הגלידות הנמכרות בגלידריות סבירה עד טובה מאוד, כך מעלה בדיקה של גלידות שנרכשו ב-13 גלידריות שונות על-ידי דוגמי מעבדת אמינולאב בראשות דר שרה טל. באף אחת מהגלידות לא נמצאו חיידקים גורמי מחלות. עם זאת, שבע מן הגלידות חרגו מדרישות התקן הישראלי.
לדברי ד"ר שרה טל, העובדה שלא נמצאו חיידקים מעוררי מחלות מעידה על תהליכי ייצור והובלה נאותים, אך על הגלידריות להקפיד יותר על נקיון הסקופים (הכפות המשמשות למילוי) והמים בהם טובלים אותן, וכן על הטמפרטורה של המקפיאים. מדובר בחיידקים המתרבים במהירות מדהימה, היא אומרת, די בעלייה קלה של הטמפרטורה כדי שכמות החיידקים תכפיל עצמה.
לרוכשים בגלידריות מומלץ להתבונן ולבדוק האם המים המשמשים לטבילת הסקופים נקיים. המים נשמרים על המדף ולא במקרר, וחיידקים עלולים להתרבות בהם.
רמת המוצר הסופי היא תולדה של ההקפדה על רמת הניקיון בסניף המסוים לא פחות מאשר בתהליך הייצור.
התקן הישראלי לגלידה מתיר ספירה כללית של עד 50 אלף חיידקים, 100 קוליפורמים לגרם ו-50 סטפילוקוקים לגרם. אלה גם החיידקים שנבדקו במעבדה. כל המחירים מתייחסים למחצית ק"ג.
ציון 9.5:
גלידת קרם צימוקים וגלידת שוקולד פקאן, של סניף ד"ר לק ברחוב בן יהודה 234 בתל-אביב, 37.70 שקלים. ספירה כללית מעולה של 805 חיידקים בלבד לגרם.
ציון 9:
גלידה בטעם ריבת חלב וגלידת טוטאלי נאט'ס בבן אנד ג'ריס, קניון רחובות, 49 שקלים. ספירה כללית תקנית 8,900 חיידקים לגרם.
גלידה בטעם קפוצ'ינו, בלו מון, קניון בת-ים, 30 שקלים. ספירה כללית תקנית – 11 אלף לגרם.
גלידת שוקולד, בלו מון, רחוב דיזנגוף תל-אביב, 30 שקלים. ספירה כללית תקנית – 11 אלף חיידקים לגרם.
גלידה בטעם מוקה, גלידת באר שבע, קניון חיפה, 27 שקלים. ספירה כללית תקנית – 29 אלף חיידקים לגרם.
ציון 8:
גלידה בטעם מוקה וריבת חלב, מזנון ברכה והצלחה, הרצל 78, ראשון-לציון, 30 שקלים. הספירה הכללית חורגת אמנם מהתקן, 190 אלף חיידקים, אבל אפשר לעבור עליה לסדר היום בגלל העדר סטפילוקוקים וכמות תקינה של קוליפורמים - 58 לגרם.
ציון 7.5:
גלידת יוגורט אוכמניות + פנה קוטה, גלידת באר שבע, קניון-חולון, 29.50 שקלים. ספירה כללית גבוהה יחסית לתקן – 920 אלף לגרם, אך היא איננה מסוכנת בגלל העדר סטפילוקוקים וספירת קוליפורמים גבולית - 130 לגרם.
גלידה בטעם שוקולד, ד"ר לק, קניון אלונים, ליד טבעון, 25.10 שקלים. כמות קוליפורמים פי-חמישה גבוהה מהתקן, 500 לגרם, אבל עדיין לא מסוכנת, שכן אין סטפילוקוקים, והספירה הכללית תקנית – 25 אלף חיידקים לגרם.
ציון 7:
גלידה בטעם שוקו וניל, גלידה מונטנה, מגרשי התערוכה, ביתן 37, תל-אביב, 25 שקלים. רמה מיקרוביאלית לא תקנית אבל עדיין לא מסוכנת. ספירה כללית גבוהה יחסית – 290 אלף חיידקים לגרם, קוליפורמים פי 12 מהתקן, 1,200 לגרם, אבל לא נמצאו סטפילוקוקים.
גלידת וניל עוגיות, הגלידריה, כיכר רמב"ם 5 רמת-גן, 25 שקלים. 220 אלף חיידקים לגרם בספירה הכללית, 635 קוליפורמים לגרם. לא נמצאו סטפילוקוקים.
גלידה בטעם ריבת חלב, קוזו, שדרות ירושלים 79, יפו, 24 שקלים. הספירה הכללית ורמת הקוליפורמים חורגות מהתקן: 210 אלף חיידקים לגרם בספירה הכללית, 2,400 קוליפורמים לגרם. אין סטפילוקוקים.
גלידה וניל, עוגיות ורוזמרי לבן, גלידריית פארן, קניון הזהב ראשון-לציון, 35 שקלים. הספירה הכללית ורמת הקוליפורמים חורגות מהתקן: 210 אלף חיידקים לגרם בספירה הכללית, 1,100 קוליפורמים לגרם. אין סטפילוקוקים.
גלידה בטעם שוקולד, מונוליטוס, ברחוב אבן גבירול 19 בתל-אביב, 28.40 שקלים. הספירה הכללית ורמת הקוליפורמים חורגות מהתקן: 130 אלף חיידקים לגרם בספירה הכללית, 2,900 קוליפורמים לגרם.