משאבות הדלק מזייפות במחיר
משרד התמ"ס בדק פיות של משאבות דלק ברחבי הארץ. הממצאים מדאיגים: ב-10% מהמקרים נרשמת סטייה של 2% ומעלה בין הכמות שמולאה בפועל לכמות שחויבה בתשלום. איך לבדוק שלא עובדים עליכם
כשאתם ממלאים דלק, האם אתם משלמים יותר מדי? בחלק מהמקרים מתברר שכן: בכ-10% מפיות משאבות הדלק יש סטייה של 2% ויותר בכמויות עליהן אתם מחויבים בתשלום. כך עולה מבדיקה שנערכה בשבוע שעבר על ידי משרד התמ"ס.
הבדיקה התבצעה באמצעות מעבדה ניידת של התמ"ס, שביקרה ב-8 תחנות דלק ובדקה 263 פיות של משאבות. ב-24 מהן נמצאה סטייה של 2% ומעלה.
בישראל פועלות היום כ-20 אלף פיות של משאבות דלק. טימור זרין, המפקח על מידות ומשקלות, קובע כי סקרים ובדיקות מדגמיות חוזרות ונשנות העלו כי כעשירית מתוכן מזייפות באופן קבוע, כשהיחס הוא כ-50% לטובת הצרכנים וכ-50% לטובת תחנת הדלק. זאת, מבלי להביא בחשבון נסיונות הונאה של בעלי התחנות בטכניקות שונות.
סטייה של 2% מוגדרת בעייתית
כאשר ישנה סטייה של למעלה מ-2% המשאבה מוגדרת בעייתית. עם זאת, היא נפסלת רק כשבדיקות חוזרות מצביעות על תקלה. אם נמצאה חריגה, מאפס טכנאי של תחנת הדלק את המשאבה הסוררת, שנבדקת שוב במקום. אם חזרה לפעולה תקינה מוטבעת עליה חותמת (פלומבה).
יחד עם זאת מציין זרין, שפגיעה בפלומבה - שמתבצעת על-ידי בעלי תחנות, בדרך כלל - תגרור מיידית את השבתת המשאבה. לאחרונה נקנס מסיבה זו ב-7,000 שקל בעל תחנת דלק באזור כפר-סבא.
בימים אלו, עם הפעלת המעבדות החדשות, מבקשים ביחידה למשקלות ומידות לעודד מודעות ותלונות של הציבור נגד תחנות דלק סורחות, ובימים הקרובים אף יצאו בקמפיין כדי להביא את קיומן של המעבדות החדשות לידיעת הציבור.
בינתיים, מאשים זרין בזיופים דווקא את הצרכנים. הזיופים הגדולים נובעים מכך שהצרכנים עצלנים. רובם לא טורחים לצאת החוצה מהמכונית כדי לוודא שאכן חויבו על-פי מה שרשום בצג המשאבה שהיתה מחוברת למכוניתם, ולא על פי צג של משאבה סמוכה.
קורבנות מועדים וחביבים על עובדי תחנות הדלק הם בני נוער וצעירים, שלוקחים את המכונית של ההורים, במיוחד בסופי שבוע. הטריק המקובל: לא מחזירים את הפייה למקום, המשאבה לא מתאפסת וכשמגיעים הנהגים הצעירים, דואגים שיציבו את רכבם ליד משאבה כזו ומתחילים את פעולתה כשהיא לא מאופסת.
זרין מייעץ להסתכל על צג המשאבה בשבע עיניים לפני ואחרי הכנסת הדלק למכונית, וגם על שובר כרטיס האשראי לפני שאתם חותמים, כדי לוודא שהסכום שנרשם בו זהה למה שראיתם בצג.
ביחידה למשקלות ומידות מבקשים מכל מי שחושד בזיוף או רמאות בתחנות הדלק לפנות ליחידה, לטלפון 02-6220678. אם יגלו שהמשאבה החשודה כמזייפת נבדקה זמן קצר לפני השאיבה הבעייתית, ימליצו לצרכן לפנות למשטרה - כי מדובר בעבירה פלילית.
בעקבות ממצאי הבדיקות שנערכו בתחנות הדלק והכנסת המעבדות החדשות הורה בן-מנחם למפקח על מידות ומשקלות כי במידה וייתפסו תחנות שהסירו את חותם (פלומבה) המפקח מן המשאבה, מעשה ממנו מזוהה כוונה פלילית, תוגש מיד תלונה למשטרה נגד בעלי תחנת הדלק.
חדש: מעבדה ניידת
הבדיקות בתחנות דלק בוצעו עד כה במסגרת בקרה שנתית, וגם בעקבות תלונות רבות של צרכנים, שפונים בעיקר למינהל הדלק. התלונה הנפוצה: מיכל המכונית שלי מכיל 30 ליטר, אז למה חויבתי על 40 ליטר?
עד כה נערכו הבדיקות בתחנות הדלק בצורה מסורבלת, מיושנת וארוכה, שגרמה לכך שרק כ-50% מהמשאבות נבדקו מדי שנה. רק משאבה שנמצאת כמזייפת שוב ושוב נאטמת.
עם כניסת אלי בן-מנחם לתפקיד סגן שרת התמ"ס, הוא הורה לזרז בניית 3 מעבדות ניידות, שנבנו על כלי רכב בהשקעה של כ-200 אלף שקל למעבדה. מעבדות ניידות אלו מאפשרות להכפיל את כמות בדיקות המשאבות. עד היום בוצעה הבדיקה באמצעות כדים, שיטה מסורבלת שחייבה את הבודקים למלא כדים ב-20 ליטר דלק בכל פעם, ולרוץ עם כל כד מלא - שמשקלו כ-10 ק"ג - ולרוקן אותו בבור מיוחד בתחנת הדלק.
במעבדות הניידות, הכדים נייחים ומדייקים יותר, והמעבדה מסוגלת לקלוט כמויות של עד 1,200 ליטר. מה שמאפשר גם בדיקת כמויות גדולות יותר.
יש משאבות שאינן מזייפות בכמויות קטנות, אבל כן מזייפות בכמויות של 40 ליטר, אומר זרין, אותן לא יכולנו לבדוק עד היום.