"יהיה בסדר": טעויות בהזמנת בעלי מקצוע
רוצים לריב עם השיפוצניק ולסיים את השיפוץ חודש אחרי הזמן, ובמחיר כפול ממה שסוכם מראש? אם לא, תצטרכו להשקיע קצת בבירורים ובתכנון, אבל זה יהיה שווה את כאב הראש, עוגמת הנפש והכסף שתבזבזו רק בגלל שלא השקעתם מחשבה מראש. אתר "המקצוענים" עם הטעויות שכדאי להימנע מהן
חסכתם שנים לקראת השיפוץ הגדול, וברגע האמת אתם בוחרים בבעל המקצוע הראשון שהסתחבק אתכם בפגישה הראשונה בביתכם. וכך, מבלי שלקחתם כמה הצעות מחיר, ביררתם מה מצבו הפיננסי והאם יש נגדו תביעות - סגרתם חוזה כללי ללא מפרט טכני בלחיצת יד.
עוד כתבות בנושא:
מוקד גישור ויישוב מחלוקות
רשימה שחורה? יש דבר כזההכלכלה השחורה: די להאשים את בעלי המקצוע
אל תתפלאו שבכך הבטחתם לעצמכם צרות בהמשך. אבל לא רק בהזמנת בעל מקצוע לצורך ביצוע עבודה גדולה וממושכת כדאי להשקיע בבירורים. גם בעת הזמנת מדביר, טכנאי גז, חשמלאי או מנעולן, כדאי להשקיע כמה דקות נוספות ולבחור בצורה חכמה. ולא, מגנטים על תיבת הדואר ופלאיירים הם רק נקודת פתיחה לבירור. אז מהן הטעויות שגורמות לנו להתחרט בהמשך? לפניכם הסקירה.
מתפתים למחיר נמוך מדי
זה חשוב ונכון מבחינה צרכנית לערוך סקר שוק עם יותר מבעל מקצוע אחד", אומרת עו"ד אפרת דנן, מאתר "המקצוענים". "זה הגיוני לקחת את המחיר כשיקול עיקרי, אבל ברגע שהמחיר הוא השיקול היחידי – בסופו של דבר, הזול יכול לעלות ביוקר. אם קיבלתם הצעת מחיר זולה בצורה מחשידה, תיקחו בחשבון שהמחיר הסופי שבעל המקצוע יגבה מכם יכול להיות גבוה בצורה משמעותית. ההפרש יכול להגיע למאות אחוזים לעתים".
לא בודקים רישיונות והיתרים המחויבים בחוק
ישנם תחומים בהם היתר עבודה נדרש על פי חוק. אמנם זו בעיה של בעל המקצוע שבוחר לעבוד בתחום מסוים ללא היתר, אך זו גם בעיה שלכם.
דנן: "עבודה לא מקצועית בתחום הגז או החשמל, יש בה כדי להוות סכנת חיים. אם בעקבות הזמנת טכנאי גז בלתי מוסמך ייגרם פיצוץ בביתכם או דליפת גז, אתם תהיו הראשונים להיפגע מכך. כך גם לגבי עבודות חשמל שלא מתבצעות על ידי חשמלאי מוסמך, הדברה באמצעות מדביר ללא היתר שיכול להשתמש בחומרים מסוכנים ובמינונים שיכולים לסכן את דיירי הבית".
אם משרד ממשלתי כלשהו החליט שנדרש היתר, סביר להניח שיש סיבה לכך. פעמים רבות כדי לשמר את ההיתר ולחדש את הרישיון, בעלי המקצוע נדרשים לעבור השתלמויות ריענון ולהתעדכן בנהלים ובתקנים חדשים. זהו אינטרס שלכם לבחור באדם מוסמך. שווה לעשות עוד כמה טלפונים ולהתמקח על המחיר, מאשר להתפשר על האדם הראשון שענה לכם לשיחה וכבר בדרך אל ביתכם. אינכם בטוחים האם התחום מחייב רישיון? הקישו במנוע החיפוש את תחום הסיווג והמילים "רישיון" או "היתר". סביר להניח שתוך 2 דקות תצליחו לאתר את המשרד מעניק הרישיון והדרגות השונות הניתנות בתחום זה.
לא בודקים האם בעל המקצוע מבוטח
עבור אותו מחיר תוכלו להתקשר עם בעל מקצוע אשר יש לו פוליסת ביטוח המבטחת אותו בגין נזקי גוף שיכולים להיגרם לו במהלך העבודה, נזקי רכוש שהוא יגרום לביתכם ועבור תכולת הדירה שלכם. בקשו לראות את הפוליסות הרלוונטיות לאותו תחום. אם יש לו אותן, הדבר כלל לא יהווה בעיה, וכך תהיו שקטים, רגועים ומכוסים מבחינה ביטוחית. אם ייגרם נזק בשטח ביתכם, אתם עלולים למצוא את עצמכם משלמים על כך כל חייכם. אל תגידו "לי זה לא יקרה".
לא עורכים חיפוש מקדים עליו באינטרנט
בדקו מה שמו של בעל העסק וערכו חיפוש עליו באינטרנט. אל תחפשו את שם החברה שהוא מוסר לכם, אלא את שמו של בעל החברה. מדוע? מפני שאם הוא חאפר שכבר קיימות נגדו תביעות בבית-המשפט, כל שעליו לעשות הוא להחליף את שם החברה ולהמשיך להתנהל בצורה לא מקובלת מול צרכנים חדשים. כאשר אתם מחפשים את שם בעל העסק, גדל הסיכוי שתוכלו לאתר חוות-דעת ותביעות כנגדו. כשמדובר בהתקשרות בעלות כספית גבוהה במיוחד, כמו בבחירת קבלן שיפוצים, תרצו לברר עליו גם ברשות המיסים, רשות האכיפה והגבייה, כונס הנכסים ובנק ישראל. לרוב, כל שתצטרכו הוא שמו של הנבדק, מספר תעודת הזהות שלו או מספר החברה, כדי לדלות מידע עליו.
סוגרים עם בעל המקצוע בשיטת "יהיה בסדר"
לא מבררים מה העבודה כוללת או עורכים הסכם התקשרות בכתב, ומניחים שיהיה בסדר. ובכן, על זה בדיוק מסתמכים בעלי המקצוע בעת שהם מתמחרים לכם את העבודה. כל דבר שהוא מעורפל יכול להיחשב כלא כלול בעסקה מבחינתם.
לכן, שאלו מה יהיה המחיר כולל מע"מ, כדי לא למצוא את עצמכם מתפתים לשקר הגדול שהוא "הנחת מע"מ". זהו למעשה ניסיון לייקר את העבודה תמורת חשבונית. ברגע שאתם מבררים את סוגיית המע"מ מראש, בעל המקצוע ינסה לבוא לקראתכם במחיר. בייחוד אם הוא יבין שאתם לא מתכוונים לוותר על חשבונית.
כשמדובר בעבודה מורכבת כמו שיפוץ, דאגו לכתוב כמויות, לפרט חומרים ששיעשו בהם שימוש, מי יהיה בעל האחריות לעבודה זו, מה יהיה משך העבודה, קבעו סעיף פיצוי מוסכם בגין איחור בסיום העבודה ודאגו שכמה שיותר פרטים יהיו מוסכמים מראש. תמחרו כל נקודת חשמל נוספת, כל שבירת קיר, תוספת גבס, הנמכת תקרה וכו'. גם אם אינכם בטוחים שבסופו של דבר תשתמשו בכל תוספות הבנייה ורמות הגימור של הצבע, המחירון יהיה קבוע ומוסכם מראש.
מוסיפים תוספות בעל-פה במהלך העבודה ומתפלאים בשלב החשבון
ישנם מקרים בהם הסיכום מאוד ברור, מפורט בכתב ועדיין ישנן מחלוקות בשלב התשלום. דנן: "לרוב זה קורה מפני שבמהלך העבודה נדרשות תוספות שלא עלו בהסכם ההתקשרות. אם באמצע העבודה לא טורחים להעלות אותן על הכתב, ייתכנו מחלוקות על השכר בשלב גמר התשלום".
לכן, גם אם כבר נוצר אמון בינכם לבין בעל המקצוע, דאגו שכל חריגה, תוספת או רכישה שלא הייתה כלולה בהצעה הראשונית תתומחר לפני שבעל המקצוע מתחיל לבצע את התוספת. זכרו שגם באמצע העבודה, כשאתם במשא ומתן עבור תוספת - ידכם עדיין על העליונה. בסיום העבודה, יהיה מאוחר מדי להתמקח. בעל מקצוע שירצה את התוספת, יתגמש אתכם במחיר לפני שתסכימו. אחרי זה, אתם כבר בידיים שלו.
מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"