שתף קטע נבחר

העתיד של הפסיכולוגיה כבר כאן

מחקר חדש של ה-OECD קובע כי בעולם העבודה העתידי אחת מכל שתי משרות קיימות - תיעלם. הטכנולוגיה אולי מאיימת על לא מעט משרות בשוק העבודה, אך ישנם תפקידים שדווקא יזכו לביקוש שיא. אחד מהם הוא פסיכולוגיה בדגש על מסלול משאבי אנוש שנלמד במכללה האקדמית אחוה, וזה הזמן בדיוק להבין מה הסוד

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המוסדות האקדמיים המציגים

 

שוק העבודה משתנה בקצב מהיר והתחזיות הפחות אופטימיות מצביעות על כך שכ-40% מהמשרות יוחלפו על-ידי רובוטים. עד כדי כך, שאם נספר לכם כי בעתיד ארגונים ינוהלו בעזרת אדם אחד וכלב לא בטוח שזה ישמע לכם מוזר. מדוע? כי מאחר ומרבית הפעולות יבוצעו באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, כדי ללחוץ על כפתור ה'התחל' בכל זאת צריך אדם אחד. ובשביל מה צריך כלב? כדי לשמור על האדם שלא ילחץ בטעות על שום כפתור אחר...

 

כבר היום ערוכה המכללה האקדמית אחוה לשינויים של המחר. בעזרת שיטות לימוד חדשניות ובמטרה להתאים את בוגרי המכללה לשוק העבודה ולמאה ה-21, קיים תואר ראשון ייחודי וחד-חוגי בפסיכולוגיה במסלול משאבי אנוש.

 

התואר מאגד בתוכו שלושה אשכולות. הראשון הוא של אישיות והתפתחות. אשכול שני מתייחס למוח וקוגניציה, הרלוונטי מאוד בשנים האחרונות. וכן אשכול שלישי של ארגון וחברה המתקשר למשאבי אנוש שבו, מעבר לקורסים הבסיסיים, ישנם קורסים דוגמת ניהול משאבי אנוש, מיון עובדים, הערכת עובדים, ניהול הקריירה של העובדים ועוד.

אנשים מחזיקים ידיים (shutterstock)
(shutterstock)

קורסים אלה נותנים לסטודנט שמסיים את התואר ארגז כלים פרקטי בעזרתו הוא יוכל להשתלב בארגונים בצורה מעשית. הקורסים, גם דרך הלמידה עצמה, משלבים המון תיאורי אירוע, ניתוחי מקרה, סיורים בשדה ומרצים אורחים שמגיעים מהתעשייה, ובנוסף לכל אלה, ישנן כמובן גם סימולציות שהן כלי מאוד עכשווי המחבר את הסטודנטים לשטח.

 

"הידע שיש לנו בפסיכולוגיה הוא ידע מאוד רחב ועמוק. התחום הארגוני או ניהול משאבי אנוש זה תחום שבסופו של דבר רוצה לחפש את הדרכים הכי יעילות כדי למצות את ההון האנושי. ופסיכולוגיה במסלול משאבי אנוש יכולה לעזור לנו לעשות את זה", מסבירה ד"ר אשרית כספי-ברוך פסיכולוגית קלינית תעסוקתית, המכללה האקדמית אחוה.

 

לדבריה, פסיכולוג שלמד פסיכולוגיה והוסיף לתואר מסלול במשאבי אנוש בעצם כבר התאים את עצמו לשוק התעסוקה העתידי. "גם להם יעמדו כלים טכנולוגיים שונים שיסייעו להם בעבודתם, אבל תהליך קבלת ההחלטות שלהם, כמו גם המגע הבלתי אמצעי עם העובדים יידרש יותר ויותר".

 

אחת מכל שתי משרות קיימות - תיעלם

השינוי המטלטל הצפוי בתחום התעסוקתי נגרם על-ידי מספר מגמות התורמות לאופי העבודה העתידי. אחת מהן, היא השפעת הטכנולוגיה, במיוחד זו המבוססת על מחשבים ותקשורת. הטכנולוגיה למעשה, יצרה מהפכה באופן בו אנחנו עובדים. כך למשל, בימינו, עובד יכול בלחיצת כפתור לקבל הזמנה מלקוח, להעבירה למחסן ולשלוח אותה.

 

לכניסתה של הטכנולוגיה השפעה גם על אופי הקריירה העתידי משום שמשמעותה היא שעובדים כיום יכולים לעבוד בכל מקום ולא בהכרח להיות מוגבלים לארגון עצמו. אם מגמה זו תימשך, ייתכן שבעתיד נמצא אנשים 'בונים קריירות' מהסלון או מהמטבח בבית. במובן זה, אנשים יחזרו לתקופות קודמות (דוגמת העידן החקלאי) שבו הבית היה יחידת הייצור הכלכלית, אם כי באופן שונה.

 

מגמה נוספת היא העידן המודרני המביא עמו שינויים הבאים לידי ביטוי באורח החיים אשר עשוי להשפיע על מרקמם של מקצועות ועיסוקים. שינוי זה מתבטא בהיעלמותם של מקצועות מסוימים מחד, אחרים שיעברו שינוי משמעותי, והופעתם של מקצועות חדשים מאידך.

אישה כותבת ושותה קפה (shutterstock)
(shutterstock)
 

על פי המועצה הלאומית לכלכלה בישראל, בשנים הקרובות כלים טכנולוגיים ייהפכו לחלק בלתי נפרד מקיומו של כל תפקיד, בכל ארגון וחברה (לראייה, אפילו מילים אלו נכתבו ונקראות באמצעות הטכנולוגיה). לאחרונה אף פורסם מחקר חדש של OECD (הארגון הבינלאומי לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי) שקבע כי בעולם העבודה העתידי אחת מכל שתי משרות קיימות – תיעלם. המקצועות הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר הם, בין היתר, קופאים, מתווכים, מנהלי חשבונות וסוכני נסיעות.

 

לעומת זאת, נותני שירות אנושי בתפקידים הדורשים רגישות ואמפתיה ייהפכו מבוקשים. בתוך הקבוצה הזאת נמצא את הפסיכולוגים, עובדים סוציאליים, קלינאי תקשורת וכדו', שגם בעולם הטכנולוגי-דיגיטלי אין להם תחליף. "אמנם תחום הפסיכולוגיה שנראה על פניו 'מוגן' מפני כניסתה של הטכנולוגיה - משום שכולם בטוחים שמכונה אינה יכולה לבצע טיפול פסיכולוגי, עובר גם הוא ללא ספק שינויים רבים בהשפעת הטכנולוגיה", טוענת ד"ר כספי ברוך.

 

"כך לדוגמא, אם בעבר, אדם שנזקק לשירותים פסיכולוגים קבע תור אצל הפסיכולוג/ית, הגיע לפגישה, עבר אבחון ולהמשך טיפול, כיום הפסיכולוגיה נעזרת בשירותי הטכנולוגיה יותר ויותר. מטופל יכול להיכנס לאפליקציה ולהזמין דרכה תור. חלק מהאבחון אף ניתן לבצע באופן ממוחשב. יתרה מכך, היום אפילו אפשר לקיים פגישה עם הפסיכולוגי/ית בסקייפ או דרך פורומים שונים, ולקבל התייעצויות אונליין. אם כך, נראה שלפסיכולוגים לא יהיה מנוס משימוש בטכנולוגיה בשירות הפסיכולוגיה".

 

גם התחום של פסיכולוגיה ומשאבי אנוש מושפע מאוד מהתפתחויות טכנולוגיות. בעבר פונקציית משאבי אנוש עבדה עם דוחות כוח אדם ידניים, התקשרה לעובדים באמצעות הטלפון ומיון העובדים נעשה כולו באמצעות מבחנים וסימולציות בנוכחות פסיכולוג/ית.

 

כיום, לעומת זאת, קיימות מערכות ממוחשבות לחישובי שכר, נוכחות והקשר עם העובדים נעשה גם באמצעות המייל והודעות וואטסאפ, חלק מהמבחנים כבר ממוחשבים כך שלעיתים אין צורך בהגעה פיזית למקום המיון, לא פעם הראיונות נעשים דרך הסקייפ ואפילו לצערנו, כפי שכל מי שראה את הסרט 'למעלה באוויר' עם ג'ורג' קלוני, גם חלק משיחות הפיטורין נעשות דרך המחשב אונליין.

 

"מבחינת ארגונים, מדובר על צורך גדל והולך באנשי משאבי אנוש", מוסיף ד"ר פנחס יחזקאל ראש החטיבה למשאבי אנוש במכללה האקדמית אחוה. "ניתן לומר שפסיכולוגיה היא בעצם ארגון. ארגון זו מערכת של אנשים ששלושה דברים מניעים אותם. הראשון הוא איכות והכשרה, הדבר השני הוא הגיבוש שלהם והדבר השלישי הוא ההנאה שלהם - שלושת הדברים האלה הם פסיכולוגיה.

 

"בימינו, וכן גם בעתיד, אין ארגון שמוכן לוותר על משאבי אנוש עם הכשרה פסיכולוגית. כך לדוגמה, גיוס עובדים מתוך כלל המועמדים שהגישו קורות חיים, קליטה נכונה של עובדים חדשים לתוך הארגון, ביצוע שינויים כאלה ואחרים, טיפול בהתנגדויות ובחסמים - ארגון זו פסיכולוגיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים