שתף קטע נבחר

כל אחד יכול: מתכון לקראמבל פירות קיצי

כשמזג האוויר ומצב הרוח לא מאפשרים לכם להתמסר לענייני המטבח, ובטח שלא לענייני האפייה, המתכון הבא הוא בדיוק מה שאתם צריכים: קראמבל פירות יער קיצי במינימום עבודה

 

כשמדובר בקינוחים קלי הכנה אבל עם ערך מוסף של בית, עממיות וחמימות - אין כמו האמריקאים. תחשבו על פאי תפוחים חמים עם כדור גלידה או שמנת חמוצה הנמסים לתוכו, על בראוניז עסיסי ורך עם אגוזים שמוסיפים קראנץ' לכל ביס או אפילו על מילקשייק סמיך וצונן. יאמי.

 

על אף שאף אחד מהם לא יכול להתהדר באלגנטיות ובתחכום של נציגים נבחרים ממחלקת הקינוחים והקונדיטוריה הצרפתית, בעיניי הם נותנים פייט הוגן לכל אחד מהם ומנצחים בגדול בשל פשטות הכנתם כשמזג האוויר ומצב הרוח לא מאפשרים התמסרות לענייני מטבח.

קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
קראמבל פירות יער(צילום: ירון ברנר)
 

קחו למשל את הקובלר (Cobbler), בן משפחה קרוב לקראמבל, המבוסס כמוהו על שילוב מנצח בין פירות עונתיים לבצק עתיר חמאה. זהו קינוח פשוט, עממי וביתי, שאינו מתהדר במראה מתוחכם, אבל מפיץ ניחוח משכר וחמים של מאפה טרי ומבקש במפגיע ליישר אותו או לחפון עוד כף כשעוברים לידו.

 

אומרים שהוא נולד ממחסור במושבות האמריקאיות הראשונות, עוד במאה ה-17. בהיעדר המצרכים שאליהם הורגלו בארצותיהם השתמשו המהגרים - האבות המייסדים של האומה האמריקאית - במה שמצאו סביבם. וכשהיו אלה גרגירי יער בעונתם, תפוחים או כל פרי אחר, הם כיסו אותם בפיסות של בצק ושלחו לאפייה בתנור. את השם המוזר קיבל המאפה כנראה מצורתו, שהזכירה למתיישבים את אבני הריצוף (Cobblestones) של הרחובות.

 

את הקובלר שלי אני מכינה מפירות יער מוקפאים (שמחירם אינו מחייב לשבור תוכנית חיסכון), אבל גם דובדבנים מגולענים, תפוחים מגוררים גס או פרוסים וכל פירות הקיץ המוצקים יעשו עבודה נהדרת מתחת לבצק הרך.

קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

והכי חשוב: ממש מתבקש להגיש אותו עם תוספת הכרחית של שמנת מתוקה מוקצפת, שמנת חמוצה (או קרם פרש) או כדור גדול של גלידת וניל.

 

קראמבל פירות יער

אופים בכלי חרס עמוק, עגול או רבוע, כמו קראמבל. הכמויות מתאימות לכלי עגול בקוטר של 24-22 ס"מ. אם הכלי גדול יותר - כדאי להגדיל את כמות הפירות, אבל אפשר להישאר עם אותה כמות בצק ולרווח מעט בין הפיסות שמניחים על פני הפירות.

 

המצרכים:

500 גר' פירות יער מוקפאים ומופשרים (או כל פרי אחר, חתוך לחתיכות קטנות)

2 כפות סוכר

קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

לבצק - 

1/2 1 כוסות קמח

קורט מלח

3 כפות סוכר

1 כפית אבקת אפייה

100 גר' חמאה קרה

1/2 גביע שמנת חמוצה

קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה: 

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (170 מעלות). מניחים את הפירות בתבנית חרס עמוקה (או כל כלי חסין חום אחר) בקוטר של כ-22 ס"מ. בוזקים מעליהם את הסוכר ומגררים את קליפת הלימון (אפשר לערבב הכל בקערה ולהעביר לכלי האפייה).
    קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  2. מכינים את הבצק - שמים את הקמח, המלח, הסוכר ואבקת האפייה בקערה ומערבבים קלות. מוסיפים את החמאה בחתיכות, ומעבדים בידיים לתערובת עם פירורים גדולים. מוסיפים את השמנת, ומעבדים רק עד שנוצר בצק רך.
    קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  3. צרים מהבצק כדורים בגודל אגוז גדול, משטחים אותם בין כפות הידיים למעין לביבה פחוסה ומניחים על פני הפירות.
    קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  4. אופים 40-30 דקות או עד שהבצק מזהיב. מצננים 15 דקות לפחות לפני שמגישים.
    קראמבל פירות יער (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
בקלי קלות: קראמבל פירות יער
צילום: ירון ברנר
מומלצים