לראשונה: מסעדה ישראלית במדינה מוסלמית
מסעדה חדשה בשם "בקיצר" מגישה פלאפל, סביח, חומוס, שווארמה ובורקס במינוס 30 מעלות באלמאטי שבקזחסטן
לראשונה נפתחה מסעדה ישראלית במדינה מוסלמית: "בקיצר" היא שמה של מסעדה ישראלית חדשה שנפתחה לפני כחודשיים באלמאטי שבקזחסטן, מדינה מוסלמית בת 18 מיליון תושבים במרכז אסיה. את המסעדה פתחו אנדריי מוקיץ יהודי מקומי שהביא מהארץ את השף הישראלי מארק טוב.
על הקירות ציורים של גולדה ובן גוריון. התפריט כתוב כולו ברוסית אך המנות ישראליות לגמרי: שקשוקה בצלחת ובפיתה; פלאפל וחומוס; כרובית; שווארמה; בורקס; מלאבי; כנאפה; סביח; חמוצים; וטחינה – הם חלק מהמנות.
חלק מהמוכרים הם בעלי מראה קזחי טיפוסי – מלוכסנים. המסעדה זוכה להצלחה גדולה למרות שהשף מארק טוב אומר שלהאכיל קזחים פירות וירקות כמו בארץ זאת לא פחות ממהפכה כי התזונה בקזחסטן בנויה בעיקר על בשר.
רוב הסועדים הם מוסלמים אך גם יהודים. בקזחסטן קהילה יהודית המונה כעשרת אלפים איש. המדובר במדינה בעלת מזג אוויר קיצוני – כאשר הטמפרטורה באלמאטי יכולה להגיע בחורף למינוס 30 מעלות. באסטנה הבירה עוד יותר קר: שם הטמפרטורה יכולה להגיע למינוס 40 מעלות, ו-7 חודשים בשנה יורד שלג.
החל מה-1 בינואר קזחסטן נפתחה לישראלים ללא צורך בויזה. עד היום ישראלים היו צריכים להגיע לשגרירות קזחסטן בישראל, לשלם 60 דולר ולקבל ויזה מוגבלת בזמן. כעת החליטו הקזחים לעודד תיירות של ישראלים וביטלו את הצורך בויזה.

