שתף קטע נבחר

"אזרחים מבוהלים במרתף": צבא סוריה בודד את העיר הגדולה ברוטה

כוחותיו של אסד השלימו את כיתור העיר דומא ובודדו אותה משאר היישובים במובלעת המורדים בפרברי דמשק. יותר מ-1,100 אזרחים נהרגו במתקפה הרצחנית שנמשכת כבר שלושה שבועות

 

 

צבא סוריה השלים אתמול (א') את כיתור דומא, העיר הגדולה במזרח רוטה, ובודד אותה משאר היישובים במובלעת המורדים בפרברי דמשק - הישג משמעותי לצבא אסד במתקפה הרצחנית שנמשכת כבר שלושה שבועות וגבתה את חייהם של יותר מ-1,100 אזרחים.

הושלם כיתור דומא. הפצצות צבא אסד במזרח רוטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הושלם כיתור דומא. הפצצות צבא אסד במזרח רוטה(צילום: AFP)

לפחות 12 אזרחים נהרגו אתמול בהפצצות, על פי דיווחי המרכז הסורי המפקח על זכויות האדם. ארגונים שפועלים בתוך רוטה מסרו כי מניין ההרוגים אף גבוה יותר. כוחות ההגנה האזרחית הסורית ("הקסדות הלבנות") מסרו כי העיירה ערבין שברוטה הופצצה 44 פעמים במהלך היום, ותשעה אזרחים נהרגו בהפצצות.

יותר מ-1,100 אזרחים נהרגו. ילדים ברוטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יותר מ-1,100 אזרחים נהרגו. ילדים ברוטה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP, Syrian Civil Defense White Helmets) (צילום: AP, Syrian Civil Defense White Helmets)
(צילום: AP, Syrian Civil Defense White Helmets)

הצבא הסורי הודיע כי השלמת הכיתור הביאה לכך שהם יצרו מסדרון הומניטרי שיאפשר לאזרחים לעזוב את מזרח רוטה - אולם בודדים ניסו לעבור דרכו. "אף אחד לא מרגיש בטוח להסגיר את עצמו לידי כוחות המשטר", אמר חבר המועצה המקומית, עיאד עבד אל-עזיז.

 

לפי ארגון זכויות אדם סורי חיילי המשטר ניתקו את הדרך שמחברת את דומא לעיירה חרסטה שבמערב המובלעת, וגם כיתרו את העיירה מיסרבה. "כוחות הממשל חילקו למעשה את מזרח רוטה לשלושה חלקים – דומא וסביבתה, חרסטה במערב ושאר העיירות בדרום", מסר הארגון.

חיילים של צבא סוריה במזרח רוטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים של צבא סוריה במזרח רוטה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הצבא הסורי ובעלי בריתו פתחו ב-18 בפברואר במתקפה על מזרח רוטה, מעוד המורדים האחרון באזור הבירה הסורית. מאז השתלטו הכוחות על יותר ממחצית השטח, והתעלמו מקריאות בינלאומיות להפסקת אש שתמנע את המשך שפיכות הדמים.

 

ההפגזות והתקיפות אוויריות נמשכו גם היום בדומא, והאזרחים המבוהלים נשארו במרתפים שהוסברו למקלטים מאולתרים. צוותי החילוץ והרפואה התקשו לנסוע בכבישים ההרוסים כדי לפנות את האזרחים שנפצעו למרפאות השדה.

הפצצות בדומא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפצצות בדומא(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

 

המועצה המקומית בדומא, בהנהגת האופוזיציה הסורית, פרסמה אתמול "קריאת מצוקה" דחופה לארגונים הבינלאומיים. "המקלטים והמרתפים מלאים, ואנשים ישנים ברחובות ובגנים הציבוריים. במשך שלושה ימים קשה לקבור את המתים בגלל הפצצה אינטנסיבית של בית הקברות", מסרה המועצה.

 

כאמור, מזרח רוטה הוא המעוז האחרון שנמצא בידי האופוזיציה, והממשלה שמה לה למטרה לכבוש את האזור כדי לשמור על דמשק. בימים האחרונים ניסו המורדים לעצור את ההתקדמות במתקפת נגד, אך חייליו של בשאר אסד סיכלו את מאמצי המורדים.

 

הטלוויזיה הסורית הממלכתית דיווחה שלשום שהצבא הגביר את הקצב של התקיפות. "מטוסי הקרב לא עוזבים את השמיים כבר 24 שעות", אמר פעיל אופוזיציה לסוכנות הידיעות AP. "ההתקדמות היא תוצאה של מדיניות אדמה חרוכה".

 

הטלוויזיה פרסמה תיעוד משכונה במיסרבה שלאחרונה שוחררה על ידי הצבא. עשרות אזרחים, כולל נשים ופעוטות, נראים במקלט חשוך, שמוקף בכוחות הממשל. קשיש פורץ בבכי ואומר למצלמות שמשפחתו נמלטה מדומא תחת אש כבדה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במזרח רוטה חיים כ-400 אלף בני אדם. האזור נואש לסיוע הומניטרי אחרי מצור של חמש שנים, שהפך את הגישה למזון וסיוע רפואי לנדיר ביותר. אתמול הגיעה שיירה משותפת של הצלב האדום, האו"ם והסהר האדום והעבירה אוכל לאזרחים הרעבים. זו הייתה השיירה השנייה השבוע. העברת הסיוע ביום שני השתבשה בגלל הפצצות כבדות שלא פסקו.

 

נציג סוכנות האו"ם לפליטים באו"ם, שהגיע לרוטה בשיירה ביום שני, אמר שהאזור "נמצא על סף אסון גדול". "מעולם לא ראיתי פרצופים מבוהלים כאלה בחיים שלי", סיפר סג'אד מאליק. הוא אמר שראה בניין בן חמש קומות קורס, ואנשים שנקברים בחיים תחת ההריסות.

 

שני ארגוני מורדים איסלאמיסטים מובילים את המאמצים למנוע את התקדמות הצבא הסורי. ארגון אחר שבולט בשטח הוא הארגון הג'יהאדיסטי חייאת תחריר א-שאם, שפעם היה מסונף לזרוע הסורית של אל-קאעידה.

 

לפי המורדים הג'יהאדיסטים ובני משפחותיהם יפונו למחוז אידליב בצפון סוריה, בתום התייעצויות עם האו"ם וגורמים בינלאומיים. הסכמי פינוי כאלה הפכו שכיחים במלחמת האזרחים בסוריה, והיקפם היה גדול במיוחד בסוף 2016 בחלב. אחרי מערכה אכזרית שניהלה סוריה, אלפי מורדים ואזרחים פונו ממזרח העיר. הפינוי סלל את הדרך להכרזה של ממשלת סוריה על שחרורה המלאה של חלב - במפלה הגדולה ביותר בשנות המלחמה של המורדים.

 

הקרבות ב-2011 התחילו אחרי הפגנות נגד הנשיא אסד, אך בשבע השנים שחלפו מאז הפכו הקרבות למלחמה בהשתתפות גורמים רבים, מקומיים וזרים. רוסיה הצטרפה לסייע לאסד, וטורקיה תמכה במורדים שנלחמים בשלטון - בדאעש ובכורדים.


פורסם לראשונה 11/03/2018 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים