שתף קטע נבחר

תגובות מעורבות בישראל על ההכרה האוסטרלית במערב ירושלים

גורם מדיני הביע אכזבה ומסר כי "ראש הממשלה האוסטרלי הלך חצי מהדרך, ציפינו ליותר". במשרד החוץ בירכו על פתיחת משרד ביטחוני-כלכלי בבירה. בעולם הערבי: גינויים מצד ירדן והליגה הערבית, לצד תמיכה מפתיעה מבחריין

 

 

 

גורם מדיני ישראלי הגיב הערב (שבת) לראשונה להחלטת אוסטרליה להכיר במערב ירושלים כבירת ישראל ומסר כי "ישראל מאוכזבת מההחלטה האוסטרלית. ראש הממשלה האוסטרלי הלך חצי מהדרך. זה צעד בכיוון הנכון אך ציפינו ליותר". ההכרה האוסטרלית מגיעה חודשיים אחרי שראש הממשלה סקוט מוריסון הודיע כי הוא שוקל את המהלך.

 

השר צחי הנגבי אמר כי "אוסטרליה היא ידידה גדולה של ישראל ואנו מעריכים מאוד את הידידות והיחסים החמים. אבל אין דבר כזה שנקרא 'מערב ירושלים' ו'מזרח ירושלים'. יש רק ירושלים, הבירה הנצחית והבלתי מחולקת של ישראל". יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הגיב בחמיצות להחלטה האוסטרלית: "תמוהה בעיניי הכרתה של אוסטרליה במערב ירושלים כבירת ישראל. אמרנו ונמשיך לעמוד על כך - ירושלים השלמה היא בירתנו לנצח, לא רק חלק ממנה".

 

בניגוד לתגובת הגורם המדיני ויו"ר הכנסת, במשרד החוץ מסרו כי "ישראל רואה בהחלטת ממשלת אוסטרליה לפתוח את המשרד הביטחוני-כלכלי בירושלים כצעד בכיוון הנכון. ישראל מברכת את ממשלת אוסטרליה על עמדתה בעד הסנקציות נגד איראן ועל עמדתה התקיפה בעד ישראל באו"ם ונגד האנטשימיות".

סקוט מוריסון, ראש ממשלת אוסטרליה, הכיר באופן רשמי במערב ירושלים כבירת ישראל (צילום: Getty Images)
"הלך חצי מהדרך". ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון(צילום: Getty Images)

בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
אכזבה מההחלטה, לצד ברכה על פתיחת משרד בבירה. ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו(צילום: רויטרס)

למרות ההודעה על ההכרה במערב ירושלים, מוריסון ציין כי השגרירות האוסטרלית לא תעבור לבירה באופן מיידי. לדבריו, בכוונת אוסטרליה להכיר גם במזרח ירושלים כבירתה של מדינה פלסטינית עתידית - אך רק לאחר שיושג הסכם בין ישראל לפלסטינים במסגרת פתרון "שתי המדינות".

 

"אוסטרליה כעת מכירה במערב ירושלים, שמשמשת כמקום מושבה של הכנסת ומוסדות רבים של הממשלה, כבירתה של ישראל", אמר מוריסון לכתבים בסידני. "נעביר את השגרירות למערב ירושלים כשהדבר יהיה מעשי", הוא הוסיף. על אף שהשגרירות לא תועבר כעת למערב הבירה, מוריסון אמר כי אוסטרליה תקים בה משרדי ביטחון ומסחר ותחל בתהליך בחינת אתר עתידי לשגרירות.

 

מוריסון הדגיש כי ארצו נשארת מחויבת לפתרון שתי המדינות - וכי ההחלטה מכבדת את המחויבות הזו ואת ההחלטות הרלוונטיות של מועצת הביטחון של האו"ם. "במסגרת הכרתנו במחויבות לפתרון שתי המדינות, ממשלת אוסטרליה החליטה להכיר בשאיפות העם הפלסטיני למדינה עתידית עם מזרח ירושלים כבירתה", ציין בדבריו.

"הטיה לטובת מדיניות הכיבוש". מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל רייט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הטיה לטובת מדיניות הכיבוש". מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל רייט(צילום: AFP)

"ההחלטה נוטה באופן ברור לטובת ישראל ומדיניותה שמלבה את המתיחות". שר החוץ הירדני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"ההחלטה נוטה באופן ברור לטובת ישראל ומדיניותה שמלבה את המתיחות". שר החוץ הירדני(צילום: רויטרס)

בעולם הערבי מגנים: "מנציחה את הכיבוש"

העולם הערבי התייחס היום להחלטה האוסטרלית ובין המדינות והגורמים שגינו את המהלך היו ירדן והליגה הערבית. הליגה הערבית הוציאה הודעת גינוי שבה נכתב כי היא ראתה בהכרה "הפרה חמורה למעמד המשפטי הבינלאומי המיוחד של העיר ירושלים ולהחלטות הלגיטימיות הבינלאומית. ההחלטה הזו מהווה הטיה לטובת מדיניות הכיבוש ועידוד תוקפנותו המתמשכת, במיוחד בעת האחרונה. זהו זלזול בחוק הבינלאומי, בלגיטימיות הבינלאומית וברצון הקהילה הבינלאומית במטרה להרוס כל סיכוי לשלום".

 

ציוץ הנזיפה של שר החוץ הבחרייני בליגה הערבית:

 

 

בהודעה מטעם משרד החוץ הירדני נכתב כי הוא "מגנה את ההחלטה של אוסטרליה להכיר במערב ירושלים כבירת ישראל. ההחלטה נוטה באופן ברור לטובת ישראל ומדיניותה שמנציחה את הכיבוש, מלבה את המתיחות והסכסוך מבלי להגיע לשלום".

 

מנגד, שר החוץ הבחרייני, ח'אלד בן אחמד חל'יפה, מתח ביקורת על עמדת הליגה הערבית בנושא וכתב בחשבון הטוויטר שלו: "אלו דברים לא אחראיים. עמדת אוסטרליה לא פוגעת בדרישות הלגיטימיות של הפלסטינים ובראשותן מזרח ירושלים כבירה הפלסטינית, כמו כן היא אינה סותרת את יוזמת השלום הערבית, כפי שידוע לליגה הערבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש ממשלת אוסטרליה
צילום: AFP
מומלצים