שתף קטע נבחר

חשיפה: קצין בכיר חצה ללבנון במנהרת חיזבאללה מבלי לעדכן איש

תא"ל רפי מילוא, מאדריכלי המבצע לאיתור מנהרות חיזבאללה, לקח עמו כמה לוחמים עד לקצה המנהרה הגדולה ביותר, בכפר ראמייה בלבנון. כך חושף "ידיעות אחרונות". "טעיתי בשיקול הדעת, אבל אני מפקד לוחם", אמר. העונש שקבע הרמטכ"ל: נזיפה ועיכוב בדרגה

המנהרה מבפנים ותא
(צילום: דובר צה"ל)

הוא נחשב לאחד הקצינים האמיצים והמוערכים בצה"ל כיום, אך אומץ הלב והנטייה לחתור למגע שמאפיינים את תת-אלוף רפי מילוא, מי ששימש עד תחילת השבוע כמפקד אוגדת הגליל, סיכנו הפעם את חייו ואת חייהם של חיילים אחרים, וכמעט סיבכו את ישראל בתקרית חמורה במיוחד בגבול הצפוני המתוח.

 

ל"ידיעות אחרונות" נודע כי במסגרת תפקידו של תא"ל מילוא כמפקד האוגדה, הוא נכנס עם החפ"ק שלו ‑ ללא תיאום וללא הודעה מוקדמת לאף גורם צבאי ‑ לתוך המנהרה הגדולה ביותר שחיזבאללה חפר לשטח ישראל בגזרה המערבית.

 

היא אותרה לראשונה בינואר, וחודשיים לאחר מכן נפתחה החסימה למעבר לצד הלבנוני באמצעות היחידה המיוחדת של ההנדסה, יהל"ם. אז החליט מפקד האוגדה שהוא רוצה ללמוד עליה מקרוב, באופן ישיר. הוא אסף איתו כמה לוחמים ובשעת לילה מאוחרת חצה לצד הלבנוני. הוא עשה זאת מבלי להודיע לאלוף הפיקוד אמיר ברעם, בניגוד לנהלי הבטיחות, תוך סיכון חייו וחיי חייליו שהיו עלולים להיפגע ממטען או מירי של חיזבאללה. "זאת פעולה לא אחראית, ללא תיאום מראש ולא על פי נהלי הבטיחות", אמרו אמש גורם צבאיים.

 

 

האירוע נודע רק בדיעבד. בתום הגיחה ללבנון מילוא חזר לאוגדה, והלך לישון. כשגורמים באוגדה העמידו אותו על חומרת מעשיו, מילוא מיהר לצלצל לאלוף ברעם ולעדכן אותו, וזה עדכן את הרמטכ"ל אביב כוכבי. ברעם זימן את מפקד האוגדה וקצינים נוספים לתחקיר. "טעיתי בשיקול הדעת", אמר מילוא, שלקח אחריות על האירוע. יחד עם זאת הוא הוסיף: "אני מפקד לוחם. לא יכול להיות שאני לא אכנס לראות את המנהרה עד סופה".

 

תחקיר האירוע החריג מאוד לא נעצר בפיקוד הצפון, ומילוא זומן לבירור גם אצל הרמטכ"ל כוכבי, שזעם על האירוע. בשלב זה האלוף ברעם החליט לגבות את הקצין שלו, ונלחם על כך שהעונש לא יהיה חמור מדי. "יש גבול לכמה שניתן להעניש מפקד לוחם שחתר למגע, וגם אם הוא טעה אסור להעניש אותו בחומרה", טען אז ברעם בפורומים צבאיים.

 

כוכבי החליט לבסוף להסתפק בעיכוב קידומו לדרגת אלוף עד שנת 2022 ‑ עונש נסבל שיעכב אותו בפועל כשנה אחת בדרגה. מעט מאוד גורמים בצה"ל ידעו על האירוע. לצה"ל היה אינטרס לשמור על המקרה בשקט, בין היתר כדי לשמור על קצין מצטיין כמו מילוא ולא לפגוע בו. "הרמטכ"ל בסופו של דבר הסתפק ב'סטירה' ולא יותר מזה", אמר קצין בכיר.

 

בינתיים הוא ימונה, כפי שסוכם מראש, למפקד המכללה לפיקוד ומטה (פו"ם). את תפקידו כמפקד אוגדת הגליל הוא סיים השבוע כמתוכנן, וללא קשר לאירוע המנהרה.

איתור ופינוי מנהרת הטרור ההתקפית שנמצאה בגבול הצפון, במסגרת מבצע
תוואי מנהרת חיזבאללה שאליה נכנס מילוא(צילום: דובר צה"ל)
  

מילוא נכנס לתפקיד מפקד אוגדת הגליל ב-2017, והוביל את מבצע "מגן צפוני" לאיתור מנהרות חיזבאללה. תפקיד רגיש, בדרגת מידור גבוהה מאוד, שכללה מספר מצומצם מאוד של קצינים בכירים. הם התמודדו מול חיזבאללה, שחפר מנהרות תת-קרקעיות מתחת גבול ישראל-לבנון, במטרה להחדיר מאות מחבלים לישראל ולכבוש יישובים בגליל.

 

המנהרה הראשונה אותרה בדצמבר 2018 מול מטולה, ובהמשך אותרו עוד מנהרות. האחרונה שאותרה הייתה גם הגדולה, העמוקה והמתוחכמת ביותר שחפר חיזבאללה. היא הובילה מכפר ראמייה בדרום לבנון לאזור זרעית. 55 מטרים עומקה. צה"ל למד אותה במשך כמה חודשים, ובסוף חודש מאי נטרל אותה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "תא"ל רפי מילוא הינו קצין מצטיין, מהאמיצים והמובילים במפקדי השדה בצה"ל, שסיים השבוע תפקיד ראוי להערכה כמפקד אוגדה 91. במסגרת תהליך השמדת אחת ממנהרות חיזבאללה שהתגלו במהלך מבצע 'מגן צפוני' נכנס הקצין יחד עם קצינים נוספים לחלקה הלבנוני באופן שלא תוכנן מראש ולאחר שלהבנתו לא נשקף מכך כל סיכון. הקצין הודה בטעותו ולקח אחריות מלאה על האירוע. הקצין זומן לבירור בראשות הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, בסיומו הוחלט כי יינזף פיקודית וכי מינויו לתפקיד בדרגת אלוף לא יתאפשר לפני קיץ 2022. הקצין צפוי להיכנס בשבועות הקרובים לתפקיד אליו סוכם טרם האירוע כמפקד המכללה לפיקוד ומטה".

הרמטכ
נזף במילוא ודחה את הדרגה של מילוא. הרמטכ"ל כוכבי(צילום: נחום סגל)
 

המפקד שבלב הסערה

מילוא עבר בשני העשורים האחרונים בצמתים המאתגרים ביותר שיש למפקד לוחם, אך ידע גם הסתבכויות. מילוא, לשעבר מפקד השייטת ומפקד סיירת גולני, נחשב לקצין מוערך, מסוג הקצינים שהולכים והופכים לנדירים בצה"ל. למעשה הוא הקצין הבכיר המנוסה ביותר ב"לוחמה זעירה" ‑ לוחמת הקומנדו שמאפיינת את העימותים העכשוויים של צה"ל.

 

מילוא התגייס לשייטת, השתתף בלחימה בדרום לבנון ובמבצע דין וחשבון, השתחרר לאזרחות וחזר בעקבות אסון השייטת באנצריה. הוא עבר לגולני, פיקד על הסיירת באינתיפאדה השנייה, ובהמשך עבר ליחידת אגוז ולבסוף קיבל את הפיקוד על גדוד 13. בתקופה זו קיבל את צל"ש אלוף פיקוד הצפון מידי אודי אדם, על אופן תפקודו באירוע ניסיון החטיפה בע'ג'ר בשנת 2005, שם לקח חלק פעיל בלחימה ובנטרול המחבלים.

 

בהמשך דרכו הצבאית מילוא חזר לשייטת, ופיקד על פלגת הלוחמים היוקרתית במבצע "גשמי קיץ" בעזה. את הצל"ש השני קיבל ממפקד חיל הים, על התנהלותו תחת אש בקרב קשה במהלך מבצע שמטרתו הייתה חטיפת בכיר בחיזבאללה. בנוסף הוא פיקד על אוגדת אדום בגבול סיני ולפני שנתיים קודם לפיקוד על אוגדת הגליל.

 

למרות שהיה קצין מעוטר, מילוא נמנע מלענוד את הצל"שים או את סיכת השייטת. הוא ננזף בעבר על ידי הרמטכ"ל משה יעלון כשכוח בפיקודו הרג שלושה שוטרים מצרים בטעות, ובפעם אחרת קידומו למפקד השייטת הוקפא על ידי הרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי לאחר שאיבד מחשב נייד כמפקד חטיבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תא"ל רפי מילוא
צילום: דובר צה"ל
מומלצים