מעבדות נוספות, ועבודה מסביב לשעון: כך מתגברים את מערך בדיקות הקורונה
שלוש מעבדות נוספות הצטרפו לניתוח הבדיקות לאיתור נגיף הקורונה. שלוש משמרות ביום, כולל לילות וסופי שבוע, כדי להגיע למטרה: "להגדיל את התפוקה ממאות בודדות ביום לאלפים". מנהל אגף המעבדות בשיבא: "ישראל הבינה שאבחון רחב מפחית תמותה"
אחרי שבמשך שבועות ארוכים פעלו ברחבי המדינה רק שתי מעבדות לניתוח בדיקות לגילוי קורונה, מהיום (א') מספר המעבדות עלה משמעותית. חמש מעבדות ברחבי הארץ פועלות מסביב לשעון, וגם בסופי שבוע, במטרה להגדיל את כמות הבדיקות המפוענחות.
עד אתמול פעלו רק שתי מעבדות בארץ – במרכז הרפואי שיבא בתל השומר ובבית החולים רמב"ם. בהתאם להוראות משרד הבריאות התווספו היום שלוש מעבדות נוספות למאמצים – בבית החולים סורוקה בבאר שבע, בהדסה עין כרם בירושלים ומעבדה נוספת בשיבא. במשרד הבריאות קיוו שכל המעבדות יתוגברו בכוח אדם ויפעלו בשלוש משמרות, כולל לילות וסופי שבוע, אך הערב נודע כי סגנית מנהל המעבדה של משרד הבריאות בשיבא חלתה בקורונה. מצבה מוגדר קל והיא בבידוד. גם שאר עובדי המעבדה נכנסו לבידוד ופעילותה שובשה.
בישראל יש כיום יותר מ-15 מכשירים שניתן לנתח באמצעותם את הבדיקות לגילוי הנגיף. מדובר במכשירים שמשמשים לעריכת בדיקות נוספות ובכמה מהמעבדות בבתי החולים בארץ הם הופנו לטובת הקורונה. ד"ר שרון עמית, מנהלת המעבדה למיקרוביולוגיה קלינית בשיבא, טוענת כי בעבודה מהירה ניתן להגיע לפענוח של מאות בדיקות בכל יום בכל אחד מהמכשירים. "אנחנו מנסים פה בשיבא לפתוח את השער לכל המעבדות בארץ שעובדות באותה שיטה כמו שלנו, כדי לאפשר את הגדלת התפוקה ממאות בודדות ביום לאלפים".
תהליך האבחון מתחיל כבר בשלב הדגימה שנלקחת לרוב על ידי צוותי מד"א מהנחיריים או מהלוע של הנבדק. משם, הדגימות מגיעות אל המעבדה בזהירות יתירה, כך שהנגיף לא יסכן את העובדים. צוותי המעבדה מאבחנים אם אכן הנגיף נמצא אצל אותו נבדק ואז מתחיל תהליך הדיווח למשרד הבריאות והחקירה האפידמיולוגיות אחר כל מי שבא במגע עם החולה.
רוב הבדיקות לאיתור הנגיף לא נעשות בבתי החולים, בשל הרצון לאבחן כמה שיותר חולים ולבודד אותם משאר האוכלוסייה. הנוהל הקיים מעלה את התהייה אם הסיבה לכך שמרבית החולים לא שוחררו עדיין לביתם היא העובדה שהם לא נבדקו פעם נוספת כדי לוודא אם החלימו או שעדיין נושאים עמם את הנגיף.
עד עכשיו נזרקו כ-90% מדגימות המשטח שנאספו בכל יום, זאת מכיוון שנלקחו לפני בקשת האישור לביצוע בדיקות לגילוי קורונה, והבקשה לא אושרה. כך פורסם ב-ynet. מהשבוע, משרד הבריאות עדכן את הקריטריונים ויאפשר ביצוע נרחב יותר של בדיקות ביום, בשאיפה להגיע ליותר מאלפיים בדיקות בכל יום.
"בשבועיים האחרונים מדינת ישראל הבינה שאבחון רחב מאוד מפחית תמותה ולזה אנחנו נערכים", אמר ד"ר רם דולמן, מנהל אגף המעבדות בשיבא. "לכן הקמנו מעבדה נוספת בתוך ארבעה ימים בהיקף פעילות שיהיה כפול מזו המקורית של משרד הבריאות".
הוא הוסיף: "הייתי ממליץ לבדוק את כל מי שחזר מחו"ל, גם אוכלוסיות בסיכון וכמובן שכשאר פונים למלר"ד (מרכז לרפואה דחופה – ס.ח.) באישור של רופא אחראי – לא להסס ולעשות בדיקה לאבחון קורונה".