שתף קטע נבחר

 

הכחשות ושקרים: הכישלון האיראני נגד הקורונה

איראן זלזלה בבידוד, לא הפסיקה את הטיסות מסין ולא אסרה על התקהלויות ביום השנה למהפכה האיסלאמית. אתרי התפילה נשארו פתוחים. כשהגיעו חולי קורונה עם תסמינים ההערכה הייתה שהם סובלים משפעת, ואיראן הכחישה שהנגיף הגיע אליה. התוצאות: 16 אלף חולים ו-988 קורבנות

 

סגן שר הבריאות האיראני התייצב בחודש שעבר מול המצלמות למסור הצהרה על המאבק בנגיף הקורונה. כשהוא משתעל ומזיע, הבהיר סגן השר שהנגיף לא מהווה סכנה למדינה. על אפשרות של בידוד חולים אמר איראג' הארריג'י שהבידוד "שייך לתקופת האבן". יום לאחר מכן הוא אובחן כחולה קורונה ונשלח לבידוד.

 

קורונה בממשלת איראן: סגן הנשיא ושני שרים חולים

 

הסיפור של הארריג'י, שהופקד על המעקב אחרי נגיף הקורונה, משקף את הכישלון האיראני במאבק בקורונה. קרוב ל-90% מהנדבקים בקורונה במזרח התיכון מגיעים מאיראן. עד כה התגלו במדינה יותר מ-16 אלף חולים. לפחות 988 מתו מהנגיף, ולפי דיווחים לא מאומתים מספר הקורבנות האמיתי גבוה בהרבה. היום, בניסיון נוסף לבלום את התפשטות הקורונה בבתי הסוהר, שחררה איראן זמנית 85 אלף אסירים - כולל אסירים פוליטיים.

איראן סגן שר הבריאות ש נדבק ב נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
סגן השר שנדבק בקורונה(צילום: AFP)
 

בפברואר, אחרי ימים של הכחשות איראניות, התפשט הנגיף באיראן - בזמן שהיא מציינת בצעדות ענק את יום השנה ה-41 למהפכה האיסלאמית. בצל התפשטות הנגיף גם הלכו האיראנים לקלפיות, ובחרו את הנציגים לפרלמנט - על רקע חשש כבד של השלטון מאחוז הצבעה נמוך.

 

למרות ששירותי הבריאות באיראן הם מהטובים במזרח התיכון, בתי החולים שלה לא עמדו בעומס. הרשויות ביקשו ממדינות זרות 172 מיליון מסכות. איראן ביקשה מקרן המטבע הבינ"ל סיוע של 5 מיליארד דולר – הלוואה ראשונה מסוגה מאז 1962.

Iranian government conference over spread of coronavirus  (Photo: AFP, HO, IRANIAN PRESIDENCY)
ישיבת ממשלה בטהרן(Photo: AFP, HO, IRANIAN PRESIDENCY)
 

לרפובליקה האיסלאמית הייתה הזדמנות לבלום את מספר הנדבקים לקראת בואה של השנה הפרסית החדשה. אך הרשויות בחרו שלא להפסיק את הנסיעות בין הערים הגדולות (בניגוד לנעשה בעיראק ולבנון, בעלות ברית של איראן). ביישובים שנפגעו מהנגיף הקימו מחסומים כדי למנוע מזרים להיכנס - ואף איימו לפעול באלימות.

 

המדיניות של המשטר האיראני לא פוגעת רק בבריאות התושבים, אלא גורמת נזק גם למדינות אחרות באזור. "העובדה שאיראן מבקשת הלוואה של 5 מיליארד דולר מקרן המטבע מדברת בעד עצמה, ומראה עד כמה המצב שם קשה ושהם מבינים שזה יוצא משליטה", אומר ד"ר אמיר אפחאמי מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.

מקדש ב קום איראן לפני ואחרי התפרצות נגיף קורונה מרץ 2020 ספטמבר 2019 (צילום: AFP)
מקדש פטימה מסומה, לפני ואחרי ההתפרצות(צילום: AFP)
 

במדינה כמו איראן, שבה המדינה שולטת בטלוויזיה ועיתונאים מצונזרים, דברים רבים שקשורים להתפשטות הקורונה נותרו בגדר תעלומה. אחת השאלות הגדולות שנותרו ללא מענה היא זהותו של "חולה 0" – האיש שהביא את הנגיף לאיראן, ומתי בדיוק זה קרה.

 

לפי דיווחים האזור שממנו התפשט הנגיף לרחבי איראן הוא העיר קום, 125 ק"מ דרום מערבית לטהרן. איך הגיע הנגיף לקום? לא ברור. לפי הרשויות ייתכן שמדובר באיש עסקים איראני שחזר מסין כשהוא נושא את הנגיף. כמו כן יש בעיר סטודנטים סינים.

נגיף קורונה איראן בדיקות בעיר אהוואז (צילום: AP)
בדיקות קורונה בעיר אהוואז (צילום: AP)
 

בסוף ינואר החלו לחשוש באיראן מנגיף הקורונה, למרות שלא היו דיווחים מאומתים על נדבקים ראשונים. "הווירוס המסתורי בשעריה של איראן", זעקה כותרת של עיתון שמזוהה עם המחנה המתון. באותם ימים סין כבר הטילה סגר על כמה ערים כדי לבלום את התפשטות הנגיף. למרות זאת לא הוטלו מגבלות על נסיעות מאיראן לסין וההפך.

 

רק ב-19 בפברואר איתרה איראן נדבקים ראשונים – שני אזרחים בעיר קום. שניהם מתו. מכיוון שלוקח עד שבועיים להראות תסמינים, ייתכן שהם נדבקו בנגיף בתחילת פברואר. הרשויות באיראן לא פרסמו פרטים על הקורבנות. פרשנים איראנים מעריכים שייתכן שהסיבה קשורה לעיתוי – הם מתו בזמן שאיראן חגגה 41 שנה למהפכה האיסלאמית.

 

יומיים אחר כך, ב-21 בפברואר, התקיימו באיראן בחירות לפרלמנט. הממשלה רצתה ששיעור ההצבעה יהיה גבוה, כדי לחזק את הלגיטימיות שלה אחרי הפלת המטוס האוקראיני – התרסקות שגבתה את חייהם של 176 בני אדם.

בחירות לפרלמנט ב איראן קלפי ב טהרן (צילום: AFP)
עם מסכות: קלפי בבחירות בטהרן(צילום: AFP)
 

המנהיג העליון עלי חמינאי טען שמדינות אויב משתמשות בנגיף הקורונה כדי לשבש את שיעור ההצבעה. "התקשורת שלהם לא מפספסת את ההזדמנות הקלה ביותר לגרום לעם שלנו לא להצביע". אמר חמינאי. שיעור ההצבעה בבחירות לפרלמנט היה הנמוך ביותר מאז המהפכה ב-1979, גם על רקע פסילתם של מחוקקים מתונים רבים. בקלפיות חלק מהמצביעים הגיעו עם מסכות – שבמהרה הפכו למצרך מבוקש באיראן.

 

העיר קום נחשבת למעוז הממסד הדתי השיעי באיראן. בעיר נמצא המקדש המוזהב של פטימה מסומה, שם מתפללים השיעים 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. המתפללים נוגעים במקדש ומנשקים את הקירות. בניגוד למדינות אחרות – סעודיה למשל – האתרים הקדושים באיראן נשארו פתוחים למרות שרשויות הבריאות דרשו לסגור אותם. מוחמד סיידי, שמפקח על הנעשה במקדש, התעקש שהדרישה לסגור את המקדשים היא חלק ממזימה של דונלד טראמפ.

3082 ()
המנהיג העליון חמינאי
 

"ניצחון על קום הוא חלומו של טראמפ הבוגדני ושכירי החרב שלו, אבל החלום הזה לא יהפוך למציאות גם בקבר שלהם", אמר סיידי ב-22 בפברואר. ההחלטה הזאת גרמה לווירוס להמשיך להתפשט. בהמשך עצרה המשטרה אנשים שהעלו לרשת תיעוד שלהם מנשקים את קירות המקדש ומלקקים אותם, ומצהירים שהם לא מפחדים מהקורונה. בהמשך המקדש עבר חיטוי ונסגר למבקרים.

 

מהעיר קום התפשט הנגיף בקצב מסחרר. בטהרן הנגיף התפשט במערכת הפוליטית, מחברי הפרלמנט והממשלה לתיאוקרטיה השיעית. אחד הנדבקים הראשונים היה סגן שר הבריאות, שאובחן כחולה יום אחד בלבד אחרי שהמעיט בסכנת הנגיף. זה לא נפסק שם: הנגיף גבה את חייהם של יועץ לחמינאי, של השגריר לשעבר בוותיקן ושל יועץ לראש הרשות השופטת. גם מחוקקים בטהרן מתו מהקורונה.

544 (צילום: AP)
בית חולים בעיר קום(צילום: AP)
 

בין הנדבקים היו שני סגנים של הנשיא רוחאני. בנוסף שניים מחברי הממשלה שלו חלו. גם חברים במשמרות המהפכה ורופאים איראנים נדבקו. בעקבות התפשטות הנגיף חמינאי בן ה-80, שאמר שמדובר במזימה זרה, החל להופיע בציבור עם כפפות. הנשיא חסן רוחאני, בן 71, ערך פגישות באמצעות שיחות וידאו ונראה שומר מרחק מחברי הממשלה בישיבות בטהרן.

 

מספר הקורבנות באיראן זינק. איראן היא אחת המדינות עם מספר הקורבנות הגבוה ביותר בעולם, ועם שיעור תמותה גבוה במיוחד. הסיבות למניין הקורבנות הגבוה יכולות להיות בגלל תגובה מאוחרת, ומחסור בבדיקות ובמתקנים. מומחים זרים, מחוקקים מטהרן ומנהיגים מקומיים טוענים שהסיבה היא אחרת: איראן הסתירה את האמת על הנדבקים והמתים.

3082 ()
חיטוי ברחובות טהרן

בתחילת המשבר הכחישה איראן דיווח של רשת BBC בשפה הפרסית, לפיו מספר המתים באיראן גבוה ממה שמפרסמת המדינה. בהמשך איראן החלה להסביר את עצמה. "גילינו מעט באיחור שנגיף הקורונה הגיע לאיראן, כי התבלבלנו בינו לבין שפעת", הסביר רזה מלכזדה, סגן שר הבריאות. במקביל פורסמו סרטונים מצמררים ברשת. תושב העיר קום צילם תעלה עם גופות בשקיות שחורות ובארונות, לפני קבורה. הוא טען שכולם התגלו כחולי קורונה. השלטון הכחיש. "המצב כאן נורא, אני מקווה שאללה יעזור לנו". בהמשך הוא נעצר.

 

המגפות הן חלק מההיסטוריה האיראנית. מגפת הכולרה גרמה נזק לשושלת הקג'ארית ששלטה באיראן. הכאוס שיצרה המגפה הוביל למהפכה החוקתית באיראן ב-1906 ולהקמת הפרלמנט. אותה מגפה גרמה למנהיגים השיעיים להשתלח במערב. ב-2020 המנהיגים האיראניים, כמו ראש משמרות המהפכה וחמינאי עצמו, מפיצים תיאוריית קונספירציה חסרת בסיס שנגיף הקורונה הוא נשק ביולוגי שמשמש את ארה"ב. בסין, שבה התפרץ הנגיף, השמיעו תיאוריות קונספירציה דומות. לפי ד"ר אמיר אפחאמי מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון מדובר ב"צורך כמעט הרסני" של ההנהגה האיראנית להעצים את השקר - כדי לקבל לגיטימציה מהעם.

 

 

ביום שישי תציין איראן את השנה הפרסית החדשה, הנורוז. מדי שנה יוצאים מיליוני איראנים לטיולים ברחבי המדינה. למרות התפשטות הקורונה הממשלה לא הטילה מגבלות משמעותיות על נסיעות. היא לא הסבירה מדוע, אך ייתכן שהיא לא רוצה להכעיס את האיראנים או לגרום נזק נוסף לכלכלה שסובלת מהסנקציות האמריקניות.

 

"אנחנו מקווים שבעזרת אללה נבלום את מגמת העלייה של המחלה, לא את המחלה עצמה, עד 26 במרץ", אמר הארריג'י, שמחלים מהנגיף. "אבל אני אומר בכנות: אם העם האיראני לא ישתף פעולה, המחלה תימשך לפחות עד סוף מאי או אפילו ליוני, ותהפוך למשבר גדול". הבכיר האיראני שהצהיר שהבידוד שייך לתקופת האבן, ונדבק, ביקש מהאזרחים: "אני מתחנן לצמצם את הנסיעות ואת המגע, ולבודד לגמרי את האנשים שנדבקו משאר האוכלוסייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סגן שר הבריאות שנדבק בקורונה
צילום: AFP
מומלצים