שתף קטע נבחר

הישראלים שיצאו מהבית: "אנשים מפחדים, אבל זה לא סוף העולם"

ההנחיות של משרד הבריאות השאירו אזרחים רבים בבית, וגם אלה שיצאו - הלכו לקנות וחזרו הביתה. המדרחוב בירושלים היה כמעט ריק: "להישאר בבית יותר מדי זה מחרפן". בחיפה התור בסופר היה קצר: "צריך לאכול, לא?". ומתחם הקניות בשדרות היה מלא: "כמה אפשר להיות כלואים בבית?"

יכול להיות שזה הגשם, ואולי הישראלים החליטו להקשיב להנחיות משרד הבריאות, אבל הבוקר (ג') יותר אזרחים החליטו להישאר בבית ומרכזי הערים הגדולות נשארו עם מעט מבקרים. גם מי שכבר יצא - נכנס לחנות, קנה במהירות וחזר לביתו. כל זה עוד לפני ההנחיות החדשות של המשרד, שמשרות אווירה של סגר כללי.

 

 

תל אביב נגיף קורונה וירוס קניות עם מסכות (צילום: AP)
קונים עם מסכות בשוק הכרמל בתל אביב(צילום: AP)

תום מהר אדר הוא אחד מהבודדים שהסתובבו הבוקר במדרחוב בן יהודה בירושלים, שביום יום שוקק חיים ומלא מבקרים ותיירים. "יש פה פאניקה, הכל סגור, אנשים באי ודאות", סיפר. "אני שקלתי כמה פעמים אם לצאת מהבית, אבל אני עובד במשרד שכל העובדים בו כרגע נמצאים בבית ואני היחיד שבאתי לעבודה".

 

הסיבה שגרמה לו לצאת מהבית לעבודה למרות החשש מקורונה היא ש"להישאר בבית יותר מדי זה מחרפן. אני יוצא עם אלכוג'ל ומסיכה, אבל לא מסתובב – מהאוטו ישר לעבודה או לבית".

תל אביב נגיף קורונה וירוס קניות עם מסכות (צילום: AP)
(צילום: AP)

ירושלים (צילום: אלי מנדלבאום)
המדרחוב בירושלים. "להישאר בבית יותר מדי זה מחרפן"(צילום: אלי מנדלבאום)

ירושלים (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

ירושלים (צילום: אלי מנדלבאום)
מוכרים אלכוג'ל במדרחוב(צילום: אלי מנדלבאום)

חי אלקיים לעומת זאת לא הגיע לעבוד אלא להסתובב ברחובות. "אני לא יכול להיות בבית, זו לא השעה. אני לא מפחד להסתובב בגלל הקורונה. אנשים מפחדים אבל זה לא סוף העולם".

 

"אם אני אראה שיש לי יותר מ-38 מעלות חום אני אסתגר לבד בבית, לא יצטרכו להגיד לי", סיפר. "אין לי תוכניות, סתם מסתובב בעיר ומקפיד לשמור מרחק של כמה מטרים מאנשים".

 

גם אפרת לא ביטלה את התוכניות למרות ההנחיות של משרד הבריאות: "אני בוטחת באלוהים. הדבר היחיד שהורדתי זה את הביקורים של הדודים המבוגרים שלי וחמותי המבוגרת, כי הם מעל שמונים ועלולים להידבק אם אני נשאית".

ירושלים (צילום: אלי מנדלבאום)
אזרחים בודדים ליד נתיב הרכבת הקלה. "אנשים מפחדים אבל זה לא סוף העולם"(צילום: אלי מנדלבאום)

"אני מפחד לצאת מהבית אבל יש לי פה חנות תכשיטים שעובדת עם תיירים", סיפר אברהם סיידיאן, שעלה מאיראן לפני 25 שנים. "אפילו מאה שקל לא מכרנו. יש לנו חובות והלוואות ואין לנו יכולת לשלם. החנות שלי פה במדרחוב בן יהודה ואף אחד לא בא".

 

לסיידיאן יש הצעה איך לפתור את "הקטסטרופה הלאומית" שיש לדבריו. "צריך לרסס את כל הכבישים, הבניינים והעצים עם הליקופטר. לעשות סגר בכל הארץ ולרסס בכל מקום".

 

"אנשים צריכים קצת אחריות"

בכניסה לסופרמרקט רמי לוי בקניון חיפה עומד השומר עם מסיכה וכפפות, ומודד חום לנכנסים בשערי הסופר. לחלק מהקונים שעומדים בתור בכניסה מדידת החום מהווה צפירת הרגעה שניתן לערוך את הקניות בביטחון.

 

ורדית, תושבת חיפה, מפרגנת, אך מדגישה שלמרות הכל היא שומרת מרחק מהקונים האחרים. "כל עוד הם נותנים להיכנס אני מאמינה שהם יודעים מה הם עושים".

 

מזל אשכנזי, תושבת עתלית, הגיעה עם כפפות וחבילת מגבונים. לדבריה, היא מנגבת כל משטח לפני שהיא נוגעת בו. "לא היו הרבה אנשים וחייבים לקנות, צריכים לאכול, לא?", אמרה. "לא היה פשוט להחליט אם לצאת מהבית. משתדלים לנקוט באמצעים שיש לנו. בסופר עצמו לא היה מחסור, כל מה שרציתי היה חוץ ממסכות ואלכוג'ל".

חיפה (צילום: שמיר אלבז)
מודדים חום בכניסה לרמי לוי חיפה(צילום: שמיר אלבז)

חיפה (צילום: שמיר אלבז)
"לא היו הרבה אנשים בסופר"(צילום: שמיר אלבז)

חיפה (צילום: שמיר אלבז)
עושים קניות בסופר. "צריכים לאכול, לא?"(צילום: שמיר אלבז)

גם מנחם מורד מקיבוץ עין כרמל הגיע לסופר מצויד במסכת פנים ובכפפות, וכעס על מי שלא מתמגן: "אם משתמשים באמצעי מגן נורמליים, כפפות ומסכה, ולא מתקרבים יותר מדי, אז אפשר לא להידבק", זעם. "בתוך הקניון ראיתי אנשים בלי מסכות ונדבקים אחד לשני. זה טירוף. אנשים צריכים קצת אחריות לדעתי, אחריות לסביבה ולחברה. זה כמו לנהוג בכביש בלי רישיון".

 

בני משפחתו של מורד נמצאים כולם בבית, הילדים שבו לאחר שהאוניברסיטאות נסגרו. "אנחנו מבוצרים, מסוגרים ומתבטלים, ואני זה שצריך להאכיל אותם. אלה הקניות הרגילות שלי, לא קניתי משהו מעבר לנורמה, לא נכנסנו להיסטרית קניות".

 

אחד המקומות שבהם אוכפים בצורה קפדנית את איסור ההתקהלות הוא סניף ארומה בחוף הכרמל. במקום מכניסים את הלקוחות רק כדי לאסוף את ההזמנות ואוסרים על ישיבה בחצר החיצונית. מכיוון שבסניף נמצאים ארבעה עובדים, רק שישה לקוחות נכנסים בכל פעם.

חיפה (צילום: שמיר אלבז)
סניף ארומה בחוף הכרמל. מכניסים רק שישה לקוחות בכל פעם, ורק בשביל טייק אוויי(צילום: שמיר אלבז)

"המצב לא פשוט מבחינת אנשי הצוות, הוא די מעורפל", אמר דני פייביש, זכיין הסניף. "אנשים בלחץ ואנחנו מרגיעים. הפעילות ירדה משמעותית, אני עוד לא יודע מספרים מדויקים, אבל להערכתי אנחנו עובדים היום עם שליש מכמות הלקוחות הרגילה".

 

בהתחלה היו אנשים שניסו להתווכח עם ההנחיות, סיפר פייביש, אבל בסוף הם קיבלו את הגזרה. "כמובן שאין תחליף ללקוחות שבאים, יושבים, נהנים וצוחקים. כרגע קצת עצוב אבל זה המצב".

 

בקצה השני של הארץ, בשדרות, הגיעו בני אדם רבים למתחם הקניות "מול 7" בעיר. רובם הגיעו, קנו במהירות וחזרו הביתה. "מה נעשה, לא נצא לקניות?", אמרה רחל ניזרי שהגיעה לקניות בסופר. "אני נמנעת מלהסתובב בחוץ, אבל אני יכולה להבין את ההורים הצעירים. כמה אפשר להיות כלואים בבית? זה נגד הטבע. אני מקווה שאנשים יהיו ממושמעים להוראות כי אחרת לא נצליח להתגבר על זה".

 

ההנחיות החדשות:

1. אין לצאת מהבית, למעט במצבים המחייבים זאת (עבודה בהתאם למגבלות הקבועות שיפורטו להלן ובהתאם לתקנות שיפורסמו בנפרד, הצטיידות במזון, תרופות, שירותים רפואיים ושירותים חיוניים אחרים).

 

2. אין לצאת מהבית לפארקים, לגינות משחקים, לחוף הים, לבריכה, לספריות, למוזיאונים, לשמורות טבע וגנים או למרחבים ציבוריים אחרים, למעט יציאה של ילדים במסגרת המשפחה בלבד או עם בעל חיים (באופן בודד).

 

3. אין לקיים חוגים כלל, גם לא במספר מינימלי של משתתפים, ובכלל זה חוגי ספורט וחדרי כושר. כלל זה חל גם על חוגים המתקיימים במסגרת ציבורית וגם במסגרות פרטיות. ניתן לצאת לפעילות ספורט לא מאורגנת בקבוצה של עד 5 אנשים, תוך הקפדה על מרחק של שני מטרים.

 

4. יש לשמור על הקשרים החברתיים באמצעי תקשורת מרחוק, ולהימנע מאירוח של חברים ובני משפחה שאינם מתגוררים בבית.

 

5. הנחיות לאוכלוסיות בסיכון - קשישים ואנשים עם מחלות כרוניות קשות בכל גיל, מחלות ממושכות של דרכי הנשימה כולל אסתמה, מחלות אוטואימוניות, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות ומצבים הפוגעים במערכת החיסון, חולים במחלות ממאירות ומחלות עם פגיעה במערכת החיסון, יש להקפיד ולהימנע ככל הניתן מלצאת מהבית ומאירוח אנשים בבית, למעט שירותים חיוניים. יש להיעזר בחברים ובני משפחה בהבאת אספקה לבית.

 

6. צמצום הצורך ליציאת אנשים מהבית בכלים הבאים:

א. עבודה מרחוק, שיחות וידיאו ושיחות ועידה.

ב. על כל מעסיק להקפיד על מרחק של שני מטרים בין עובדים ולוודא כללי היגיינה אישית וסביבתית.

ג. שירותי משלוחים – רק בהגשה על סף הדלת.

ד. יציאה לטיפולי שיניים – מומלץ לדחות את כל הטיפולים ולבצע רק במצבים הכרחיים ובמצבי חירום.

 

7. גם בעת יציאה מהבית במצבים המחייבים זאת (ראה סעיף 1) – יש לצמצם מגע בין אנשים ולשמור מרחק של 2 מטרים.

 

8. צריכת שירותי בריאות:

א. מומלץ אם יש בעיה בריאותית לצרוך שירותי רפואה מרחוק ולא להגיע פיזית למרפאה, ככל שהדבר מתאפשר ובהתאם להנחיות הקופה באינטרנט ובתקשורת.

ב. יש לבסס מיד עם תחילת ההסגר את אפיקי התקשורת עם הקופה שבה אתם חברים. יש לבדוק באמצעות האינטרנט או באמצעות בני משפחה מהן הנחיות הקופה במידה ותזדקקו לשירות רפואי (עליכם לוודא שאתם יודעים איך ליצור קשר עם הקופה ולעקוב אחרי הנחיות קופת החולים).

ג. אם אתם מרגישים שאתם מפתחים מחלה, חום, עם או בלי תסמינים נשימתיים, עליכם להיכנס לבידוד בית ומניעת מגע עם בני המשפחה. יש למדוד חום פעמיים ביום. במידה ואתם מודאגים – צרו קשר עם הרופא שלכם או עם מרכז הפניות של הקופה שבה אתם חברים.

ד. במקרה של מחלת חום, החולה יימצא בבידוד עד יומיים לאחר סיום החום. שאר בני המשפחה בבידוד רק במקרה של אבחנה של קורונה.

 

לקריאת ההוראות המלאות בעברית

לקריאת ההוראות המלאות ברוסית

לקריאות ההוראות המלאות בערבית

 

כללי התנהגות נוספים

• להימנע ממגע פיזי, כולל חיבוקים ולחיצות ידיים

• פתיחת דלתות לא בכף היד

• להמעיט בנגיעה בפנים

• רחיצת ידיים לעיתים קרובות

• אוורור מקסימלי של הבית

• יש לחטא ידיות ודלתות

• להימנע מלנשק מזוזות ותשמישי קדושה אחרים

• להימנע מלעשן סיגריות, סיגריות אלקטרוניות או נרגילות – זו הזדמנות טובה להפסיק לעשן!

• להימנע משימוש בכלי אחד לשם אכילה משותפת או להימנע משיתוף אוכל מפה לפה

• יש להקפיד על תזונה בריאה ופעילות גופנית בעת השהייה בבית (הנחיות נפרדות).

 

כללי התנהגות מחוץ לבית 

1. מתי מותר לצאת:

א. צורך בטיפול רפואי דחוף – חל איסור על חולים עם חום ותסמינים נשימתיים לצאת מהבית, למעט במצבי חירום רפואיים.

ב. עובדים – בהתאם להנחיות הממשלה והתקנות שיפורסמו בנפרד.

ג. יציאה לצורך קניית מצרכים חיוניים אם אין אפשרות לאספקה במשלוח או על ידי בן משפחה (במקרה של קשישים או חולים במחלות כרוניות).

ד. לוויות – לצמצם ככל האפשר למינימום הנדרש ולבני משפחה קרובים בלבד, ולשמור על מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם. להימנע משהייה בחללים סגורים.

ה. ניתן לצאת ל-10 דקות הליכה יחידנית במקומות מבודדים או יציאה לחצר. יש לרדת לבד במעלית או ללא קרבה לאנשים אחרים.

ו. שמירה על ילדים – שתי משפחות יחד באופן קבוע יוכלו לשמור על פעוטות.

 

2. איך להתנהג בזמן יציאה מהבית

א. יציאה ברכב פרטי – אדם אחד ברכב בלבד או בני משפחה מאותו משק בית, למעט בעת צורך בליווי חיוני כגון פינוי לטיפול רפואי שאינו דחוף.

ב. יש להימנע ככל הניתן משימוש בתחבורה ציבורית.

ג. שמירה על מרחק שני מטרים מכל אדם, בעת הגעה למקום ציבורי שיש בו אנשים.

ד. הקפדה על היגיינת ידיים והיגיינה נשימתית.

 

3. איך להתנהג בעבודה

א. יש להקפיד על קיום מרחק של שני מטרים לפחות בין העובדים בכל המקומות והמתארים שבהם העובדים נמצאים.

ב. יש למדוד חום טרם היציאה לעבודה. במידה ויש חום או סימני תחלואה נשימתית, אין להגיע לעבודה ויש להקפיד על כללי הבידוד בבית. מומלץ לקיים טבלת רישום של חום (מדידה בבוקר ובערב)

ג. יש לרחוץ ידיים בכניסה וביציאה לעבודה, וכן אחת ל-3 שעות לכל היותר.

ד. יש להשתדל ככל הניתן שלא לגעת באף ובפה, ולרחוץ ידיים לאחר מגע מסוג זה.

ה. יש לפזר טישו / נייר טואלט בזמינות קרובה לכל העובדים.

ו. יש להקפיד על כללי ההתנהגות כפי שהופיעו קודם.

 

4. החל מיום ראשון 22 במרץ תופסק הפעילות האלקטיבית בבתי החולים הציבוריים.

 

5. חנויות מסחר שאינן חיוניות כהגדרתן בצו (כגון חנויות מזון, תרופות וטואלטיקה) חייבות להיסגר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בשוק הכרמל בתל אביב
צילום: AP
מומלצים