כבוד השופטת: סיפורה של נטלי גליוק
נטלי גליוק הייתה שחקנית כדורסל מתוסכלת שחיפשה מסלול חדש. היום היא שופטת עולה שמסמנת מטרות: "רוצה לשפוט כדורסל גברים באירופה"
"לכל הנשים המדהימות באשר הן, יום האישה שמח. תהיו אמיצות, אל תרכינו ראש ואל תתביישו. תאמינו בעצמכן, ואל תחששו לעשות את כל מה שאתן מאמינות בו וחושקות בו. אתן מדהימות, מוצלחות וחזקות, ואל תקשיבו לאף אחד שאומר לכן אחרת". כך כתבה נטלי גליוק (25), שופטת כדורסל, בעמוד הפייסבוק שלה ב־8 במארס, לפני כחודש. מעבר למאות הלייקים שגרפה, גם העיתוי היה מושלם. באותם ימים הגיע לאיגוד הכדורסל מכתב מפיב"א שמאשר לגליוק לשפוט במפעלים האירופיים בעונה הבאה. השופטת הצעירה תהיה הישראלית הראשונה שתשפוט במשחקי כדורסל בינלאומיים.
כשהתחילה לשחק כדורסל בגיל 11 בקבוצת הילדות של מכבי אשדוד, הייתה לנטלי מטרה אחת: להיות שחקנית מובילה בישראל. היא הגיעה מליגת הנוער עד לבוגרות ואפילו הייתה שותפה לכמה תארים (שני גביעים ואליפות אחת) אבל בגיל 20 החליטה לפרוש. זה קרה בגלל מיעוט הדקות שקיבלה, בדרך כלל בגארבג'־טיים כשההתמודדות מוכרעת. עם זאת, תליית הנעליים המוקדמת לא הוציאה את נטלי מהמגרש. היא עברה להיות שופטת והחלה בקריירה חדשה שמגיעה כעת לשיא חדש.
"כשהבנתי שאני לא כל כך יכולה להצליח בקבוצה ולא ראיתי את עצמי מתקדמת, הייתי מתוסכלת והחלטתי לעשות משהו שהוא היסטורי ושאין כמוהו, ולהתחיל בקריירת שיפוט", מסבירה גליוק עם המון להט. אחרי שנתיים כשופטת בליגות המרחביות היא קודמה לשפוט בליגה הארצית לגברים. בעונה שעברה החלה לשפוט בליגת העל לנשים, ולפני ארבעה חודשים נשלחה על ידי איגוד השופטים לקורס שופטים בינלאומי שהתקיים בבלגיה. במקביל, היא סטודנטית לתואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה.
צילמה משחקים בווידיאו כדי ללמוד
ענף השיפוט בארץ, מבחינת המגדר הנשי, צבר בשנים האחרונות תאוצה בעיקר בכדורגל. בליגות הנמוכות יש לא מעט שופטות וקווניות שכבר עשו את טבילת האש הראשונה, ולפני כמה שנים שפטה לילך אסולין משחק רשמי בליגת העל, אבל בכדורסל הייצוג די אפסי. גליוק מרגישה בצדק פורצת דרך בתחום והמון גאווה: "אני מרגישה שרק עכשיו אני מתחילה את הקריירה שלי והכל תלוי בי. שיפוט זה תחום שאני כבר כמה שנים מאוד אוהבת ומתחברת לזה. קבלת ההחלטות שיש לשופט נותנת לי סיפוק וזה מביא לי המון אושר. רציתי מאוד להישאר בכדורסל ולעשות משהו מיוחד. קלטתי שיש תחום שנקרא שיפוט והצבתי לעצמי את זה בתור מטרה".
מה הדרך שעושים עד שמקבלים את המשרוקית?
"קודם כל השקעה רבה. צריך לצפות במשחקי, לנתח אותם ולעבור עליהם בבית מבלי להפסיק לעבוד. אני עשיתי קורס שיפוט, אבל מעבר לכך אני הולכת להמון משחקים. פיני רימון, שהוא שופט בכיר מליגת העל, התלווה אליי והוא עוזר לי לאורך כל הדרך".
רימון, שופט בליגת העל כבר 16 שנה, לא חוסך מחמאות וצופה לגליוק עתיד מזהיר. "הכי מדהים אצלה זה הרצון להצליח והיא מאוד אוהבת להשקיע, אבל גם לקבל ביקורת. לא ראיתי מישהו כמוה ב־25 שנה שאני שופט. היא צילמה בהתחלה את המשחקים בווידיאו ששכרה וכך היינו יושבים ומנתחים את המשחק שלה. אני בטוח שהיא תצליח גם באירופה, כשתינתן לה ההזדמנות".
ההערות השוביניסטיות
אחת המחשבות הראשונות שעולות בראש כשמדברים על אישה בתחום כזה היא איך מקבלים אותה השחקנים הגברים. גליוק מספרת שיצא לה להיתקל בלא מעט מקרים על הפרקט שבהם שחקנים הרשו לעצמם לבדוק אותה עם הערות שוביניסטיות. "אני חושבת שבאופן כללי להיות שופט זה קשה, ולהיות שופטת זה הרבה יותר קשה כי לא מעט פעמים מנסים אותך יותר, מותחים גבולות וקורה שזורקים לך פתאום הערות סקסיסטיות או הערות שהן לא במקום כמו 'לכי למטבח', או 'לפחות את יפה'. עם הזמן גם עובדים על זה. אני לא חושבת ששחקנים רואים אותי כדמות חלשה, כי אני עובדת מאוד על אסרטיביות ועל ניהול המשחק שלי. אולי בהתחלה זה היה ככה, אבל מי שמנסה אותי אז אין בעיה, אני מתמודדת עם הדברים האלה וצולחת אותם בצורה הטובה ביותר".
איך את מתמודדת עם טעויות שלך במהלך המשחק?
"אני חושבת שכולנו מודעים לטעויות וזה בסדר גמור לטעות. אם למאמנים ושחקנים מותר לפשל לפעמים, אז גם לשופטים מותר. אני באה לעשות תמיד את העבודה הטובה ביותר ובסופו של דבר
אני מקבלת מזה גם סיפוק גדול. אגב, קורה גם שאני שופטת שחקניות ששיחקתי איתן בעבר, אבל היום התפקיד שלי הוא לשפוט והעבודה מאוד ברורה".
בקיץ הקרוב תקבל גליוק את השיבוץ שלה לאירופה לעונה הבאה. היעד כרגע הוא שיפוט במפעלי כדורסל נשים. "סגל וירובניק, שזה סגל שמורכב מ־15 שופטים מוכשרים, פתח בפניי את האפשרות הזו להגיע גם לאירופה. זה נתן לי אפשרות לצאת לקורס שיפוט בבלגיה, ובעיניי זה ממש לא מובן מאליו. השיפוט הנשי באירופה כבר התחיל כבר לפני כמה שנים ויש שופטת גם ביורוליג".
לדברי גליוק, השאיפה בארץ היא להגיע לליגת העל לגברים והמטרה בהמשך היא לשפוט כדורסל גברים באירופה. "הדרך עוד ארוכה. בינתיים אני אתחיל בכדורסל נשים באירופה".
ומסתבר שנטלי גליוק לא לבד. לאור ההצלחה שלה גם איגוד השופטים מחפש את השופטות המוכשרות הבאות. מנכ"ל האיגוד, שוהם שניר, אומר שיש עוד שופטות צעירות באופק שמתחילות כעת את דרכן, כולל מהמגזר הערבי.