שתף קטע נבחר

מרק דובדבנים

הישר מהונגריה הרחוקה: ההברקה המנצחת שתעשה לכם את הקיץ בשתי גירסאות מפתות, וגם בונוס - פאי דובדבנים תואם. את זה חייבים לנסות

ההברקה הקולינרית הקיצית מרק דובדבנים קר מגיעה אלינו מהונגריה, שהשמש והחום אולי אינם ממאפייניה, אבל הדובדבנים דווקא כן. פעם, לפני שנים לא רבות, כשמחירם של הדובדבנים הטריים נמדד בזהב, הכנת מרק שכזה היתה אפשרית רק מקופסאות שימורים. היום אפשר לנצל את שפע הפרי הנהדר הגודש השנה את שוקינו. בימים אלה מסתיימת העונה ולכן רצוי למהר ולהשתמש בדובדבנים טריים, אבל גם אם לא הספקתם - לא נורא, פירות משומרים נותנים תוצאה מענגת ביותר.
למרק ההונגרי המסורתי יש אינספור גרסאות וכולן מניבות מנה מרעננת, שיכולה לפתוח בגאון כל ארוחה. לפניכן שתיים, השונות זו מזו בעיקר במרקם. מי שהמתיקות מערערת לו את הסדר הנכון של הדברים יכול להפחית בכמות הסוכר, או פשוט להעביר את המרק לסוף ולהגישו כקינוח. שומרי משקל מוזמנים להמיר את הסוכר בממתיק מלאכותי ואת השמנת - ביוגורט. ולמי שמאוהב בדובדבנים בכל מצב, מוצעת הגירסה האמריקנית לניצול הפרי - פאי נהדר, שמגישים אותו לעתים מעט חמים.

מרק דובדבנים הונגרי



זוהי גירסת הבלנדר.

חומרים (ל-6 מנות):

500 גרם דובדבנים טריים (או 1 צנצנת של כ-700 גרם דובדבנים משומרים מגולענים)
1/2 כוס סוכר
1 כוס יין לבן
1/4 כוס מיץ לימון
2 גביעים שמנת חמוצה עשירה, או 3 גביעי קרם פרש

הכנה:

1. אם משתמשים בדובדבנים טריים מגלענים אותם, מניחים בסיר בינוני ומוסיפים את הסוכר. מוסיפים את היין ו-3 כוסות מים ומביאים לרתיחה. בוחשים עד שהסוכר נמס, מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים עד שהדובדבנים מתרככים, 15-10 דקות. מצננים מעט (אם משתמשים בדובדבנים משומרים אין צורך לבשל אותם. משתמשים ב-1/4 כוס סוכר בתוספת נוזלי השימורים במקום בחלק מהמים).
2. מעבירים את המרק למעבד מזון או ממחה. מוסיפים את מיץ הלימון ומעבדים למחית חלקה. מעבירים דרך מסננת לתוך קערה. מוסיפים את השמנת, טועמים ומוסיפים עוד סוכר אם יש צורך. מכסים ומצננים לפחות 3 שעות לפני ההגשה.
3. מוזגים את המרק לצלחות הגשה מצוננות או למגס (כלי מרכזי למרק) המונח על קוביות קרח. אפשר לקשט בשמנת.

מרק דובדבנים שלמים



חומרים (ל-6 מנות):

750 גרם דובדבנים טריים (או 2 צנצנות של כ-700 גרם דובדבנים משומרים מגולענים)
2 כפות מיץ לימון
1 מקל קינמון
1 כוס סוכר
2 חלמונים
1 כפות קמח
1/2 כוס שמנת לבישול

הכנה:

1. מגלענים את הדובדבנים ומבשלים אותם ב-5 כוסות מים, עם מיץ הלימון, הקינמון והסוכר 5-10 דקות, עד שהם מתרככים. אם משתמשים בפירות משומרים משלימים את כמות הנוזלים ל-5 כוסות, משתמשים רק ב-3/4 כוס סוכר ומביאים לרתיחה.
2. בוללים את החלמונים והקמח בשמנת ומוסיפים למרק בהדרגה, תוך כדי בחישה. ממשיכים לבחוש עד שהמרק מסמיך מעט, 3-2 דקות.
3. מסירים מהאש, מצננים ומקררים היטב לפני ההגשה. הערה: בגירסה זו מותר גם לא לגלען את הדובדבנים ולהזהיר מראש את הסועדים.

פאי דובדבנים



חומרים לבצק:

2 כוסות קמח
קורט מלח
100 גרם חמאה
100 גרם מרגרינה
3 כפות מים קרים

חומרים למלית:

1 ק"ג דובדבנים מגולענים
3 כפות עמילן תירס (קורנפלור)
2/3 כוס סוכר
מיץ וקליפה מגוררת מ-1 לימון
מעט קינמון

חומרים לציפוי:

1 ביצה טרופה

הכנה:

1. להכנת הבצק, מניחים את הקמח והמלח בקערה ומערבבים. מוסיפים את החמאה והמרגרינה ומעבדים לתערובת דמויית פירורים גסים. מטפטפים את המים על פני הפירורים ואוספים מיד לכדור בצק אחיד. מצננים במקרר כ-30 דקות.
2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות צלזיוס). משמנים תבנית פאי עמוקה בקוטר 25 ס"מ.
3. מניחים את הדובדבנים בקערה, מוסיפים את עמילן התירס, הסוכר, המיץ וקליפת הלימון והקינמון, ומערבבים היטב.
4. מחלקים את הבצק לשני חלקים לא שווים. מרדדים את החלק הגדול לעלה עגול בקוטר 25 ס"מ ומרפדים בו את בסיסה ודופנותיה של התבנית. דוקרים את הבצק במספר מקומות. יוצקים לתוך קלתית הבצק את תערובת הדובדבנים.
5. מרדדים את הבצק שנותר לעלה עגול בקוטר התבנית ומכסים בו את המלית. מהדקים היטב את קצות הבצק לבצק המרפד את הפאי. צרים חור במרכז הבצק העליון כדי לאפשר יציאת אדים. אפשר גם ליצור דיגום של חתכים בסכין על פני הפאי.
6. מורחים את פני הפאי בביצה טרופה ואופים 50 דקות או עד שהבצק מזהיב. מצננים מעט ומגישים
חמים, אפשר עם קצפת או גלידת וניל.

חולץ גלעיני דובדבנים

הכלי שהופך את מלאכת הגלעון למשחק ילדים. מניחים את הפירות על המגשית ותנועה של הידית שולחת את החרצן למכל, כשהפרי נטול הגלעין נוחת ישר בקערה (אגב, לחברת Leifheit הגרמנית יש כלי דומה לשזיפים).
להשיג" ב"שיגריס" (אבן גבירול 11 ת"א) ובחנויות הכלים.
מחיר: 68 ש"ח.
שימושיות: 8 (בעונת הדובדבנים).

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בילי ואבירם
בגירסה הזו מותר גם לא לגלען את הדובדבנים ולהזהיר מראש את הסועדים
צילום: בילי ואבירם
מומלצים