שתף קטע נבחר

איזה מעבד לבחור?

פנטיום 4 או Athlon 64? אולי בכלל עדיף סלרון? הבחירה תלויה גם בשימוש שאתם מתכוונים לעשות במחשב. האם אפשר לסמוך על AMD ולנטוש את הפנטיום? כל התשובות ועוד במדריך הבא

לכתבה הקודמת בסדרה: האם אינטל בסכנה?

 

גם בקצב ההתרחשות הנוכחי, בתקופה גדושה בחידושים ובהכרזות, משך הזמן האופייני הנדרש לטכנולוגיה כדי לחדור לשוק נותר ארוך. הטכנולוגיה החדשה יותר היא תמיד יקרה מדי מכדי לאפשר הגירה המונית, וגם כאשר היצרנים מוזילים אותה ומשקיעים משאבים גדולים בשיווקה, לעיתים קרובות השוק לא מגיב לפי התוכניות.

 

היתרון מנקודת המבט הצרכנית, הוא שקל יחסית לקבוע איזה טכנולוגיה תשלוט בשוק, לפחות בעתיד הקרוב. מרגע שנוצר בסיס התקנות רחב של טכנולוגיה מסויימת, אפשר לנחש שרוב היצרנים המעורבים ישאפו להאריך את חייה כדי למקסם רווחים לפני שממשיכים הלאה. לכן, העצות שנציג בהמשך צפויות להיות רלוונטיות, בשינויים כאלה ואחרים, עד אמצע שנת 2005 לפחות.

 

העצות האלו נועדו לעזור לכם להחליט כיצד להשקיע את כספכם בתבונה, בעת שדרוג של מחשב קיים או קנייה של מחשב חדש. יצאנו מתוך הנחה שבכל מקרה מדובר גם בקנייה

צילום: נט מגזין

 של לוח-אם חדש, ולא רק מעבד (אם אתם שוקלים שדרוג שלא כולל החלפת לוח-אם, היעזרו במדריך הבא).

 

הכל מתחיל בלוח

 

אי אפשר לנתק את הבחירה במעבד מהבחירה בלוח-האם. מעבדים ממשפחות שונות, ולעיתים גם גירסאות שונות של אותו מעבד, עשויים להיות שונים לגמרי בזיווד ובאלקטרוניקה שמקיפה אותם, ושקובעת לאיזה לוח יתאימו. אצל אינטל נהוגות היום שתי שיטות: המעבדים הוותיקים יותר מתאימים לתושבת הישנה מסוג Socket 478, והחדשים מזוודים במארז עם מטריצות מגעים במקום פינים, ומתאימים לתושבת החדשה מסוג LGA775.

 

אצל AMD יש לא פחות משלוש שיטות: Socket A שהיה מקובל במעבדים הישנים ממשפחות Athlon XP ו-Duron, ונתמך ברוב מעבדי Sempron שמחליפים אותם; Socket 754 הישן יותר ו-Socket 939 המתקדם, שמשמשים במעבדי Athlon 64.

 

סוג התושבת יקבע האם בשדרוג עתידי תוכלו להחליף רק את המעבד או שתיאלצו להחליף גם את הלוח. ישנם אמנם פתרונות שונים שנועדו לעקוף את המגבלה הזו (לוחות עם שתי תושבות, מתאמים, וכו'), אבל אלו פתרונות מלאכותיים, לא יעילים ולעיתים קרובות גם לא משתלמים.

 

מכיוון שהחלפת לוח-אם היא גם אחד מסוגי השדרוג הכי מתישים ובעייתיים, ברור מדוע רכישת מעבד אינטלי במארז 478, או מעבד של AMD במארז Socket A, היא לא פתרון אידיאלי. זה הופך את מעבדי Sempron/Athlon XP והגירסאות הישנות יותר של פנטיום וסלרון להשקעה פחות טובה בטווח הארוך. גירסאות ה-754 של Athlon 64 הן אלטרנטיבה זולה לגירסאות ה-775 של פנטיום 4, אבל רק גירסאות ה-Athlon 64/939 צפויות לאורך חיים דומה למעבד של אינטל, והן עולות בערך כמוהו.

 

פנטיום 4 או Athlon 64?

 

המעבד הפופולרי ביותר בישראל, וברוב העולם, הוא עדיין פנטיום 4. עם כל הכבוד להצלחות המרשימות של Athlon 64 לגירסאותיו, זהו עדיין מעבד עם יכולות מרשימות. במיוחד בגירסאות ה-EE (קיצור של Extreme Edition) שלו, שבחלק ממבחני הביצועים מנצחות את מעבדי Athlon 64FX, אבל גם בגירסאות Prescott ו-Northwood הישנות יותר שבחלק מהמקרים משתוות ל-Athlon 64 ואפילו עולות עליו.

 

בעבר, קיזזו המחירים הגבוהים של לוחות 775 עבור Athlon 64 את הפרש המחיר בינו לבין פנטיום 4, אבל לאחרונה השתנה המצב, ולשוק מגיעים עוד ועוד לוחות Low-End מתאימים.

מכל מקום, גם אם משווים לגירסאות ה-939 של Athlon 64, יש תחום אחד שבו פנטיום 4 הוא השקעה מפוקפקת: משחקים. את המשחקים החדשים, כמו Doom 3 או FarCry, מסוגל Athlon 64 להריץ הרבה יותר טוב. אם אתם בעניין, אז פנטיום 4 הוא כנראה לא המעבד שלכם.

 

ואם משחקים מעניינים אתכם פחות? במחירי ינואר (כדאי לעקוב ולראות לאן זה יתפתח בהמשך), Athlon 64/939 עולה בערך אותו הדבר כמו פנטיום 4/LGA775. ואם אתם חושבים על השדרוג הבא, אז הניחו שבעוד שנה-שנתיים תוכלו להשיג מעבד LGA775 לא פחות חזק ולא בהכרח יותר יקר מהאלטרנטיבה של AMD. בסך-הכל, גם היום, אם לא סופרים את המשחקים אז פנטיום 4 פחות או יותר שקול ל-Athlon 64. בחלק מהמבחנים הוא נופל ממנו ובאחרים הוא מוביל. ההבדלים לכאן או לכאן בסך-הכל לא דרמטיים.

 

ומעל לכל, כדאי להבין שהבדלי ביצועים מהסוג שמודדים המבחנים, רלוונטיים בעיקר כאשר אתם מריצים יישומים כבדים במיוחד או מבצעים פעולות מורכבות - עורכים וידאו, מחילים פילטר על תמונת ענק בפוטושופ, או משחקים ב-Doom 3. בשימושים רגילים - יישומים משרדיים, גלישה, שיתוף קבצים או נגינת מוזיקה וסרטים - ההבדלים בין המעבדים השונים הם לא משמעותיים.

 

ונניח שרוצים לחסוך?

 

דרך אחת לשלם פחות היא ללכת על גירסה ישנה של פנטיום 4. מלבד העובדה שתאלצו לקבל אותה במארז 478, שמתאים ללוחות המיועדים להתיישנות מהירה, תמצאו שאתם בדרך-כלל נאלצים לוותר על תכונות נוספות. מעבדי פנטיום 4 האחרונים תומכים ב-FSB800/1066, בטכנולוגיית HyperThreading, וחלקם גם כוללים זיכרון מטמון גדול יותר והגנה מפני וירוסים בטכנולוגיית EDB (קיצור של Execution Disable Bit). בכל הגירסאות הקודמות חסרה התמיכה בחלק מהטכנולוגיות הללו, או בכולן.

 

לא בטוח שכל אחת מהן, כשלעצמה, מספיק חשובה כדי להשפיע על ההחלטות שלכם. מצד שני, כשמתפשרים עליהן, מוותרים גם על לוח עם ערכת שבבים עדכנית ממשפחת i915/925 שתומך בארכיטקטורת PCI Express. ישנם גם לוחות LGA775 זולים שמבוססים על ערכת השבבים i865, ובמבחני הביצועים הם לא מציגים נחיתות משמעותית. אבל הם גם לא מספיק זולים כדי להצדיק את הויתור על הטכנולוגיות הנתמכות בערכות השבבים החדשות. חוץ מזה, לוח-אם טוב הוא תמיד השקעה נבונה.

 

לכן, אם אתם רוצים לקנות מעבד אינטלי אבל משתדלים לחסוך, הפתרון הנכון עבורכם הוא ללכת על סלרון. כן, נכון, המעבד המוגבל והמסורס של אינטל, עם המטמון הקטן והתמיכה באפיק הזיכרון האיטי. הביצועים שלו יהיו נמוכים בכ-20 אחוז בממוצע ממעבד פנטיום שווה מגהרצים, ועוד הרבה יותר מזה בהשוואה למעבדים המתקדמים והיקרים במשפחה. מצד שני, אתם תשלמו חצי.

 

מעבדי סלרון האחרונים מציעים ביצועים מצויינים למי שתוכנות משרד ואינטרנט הם היישומים העיקריים שלו, ורמת ביצועים יותר מסבירה בשאר היישומים. הדגמים החדשים של Celeron D, המסומנים באות J (למשל "340J") מתאימים לתושבת LGA775 ומגיעים עם ממשק ל-FSB533 (במקום FSB333/400 בדגמים הקודמים) ותמיכה בטכנולוגיית EDB, שיחד עם SP2 ל-Windows XP תיתן לכן הגנה טובה יותר מפני וירוסים.

 

המחירים של Celeron D דומים בדרך-כלל למחירי Sempron, או קצת גבוהים יותר. הביצועים מעט יותר גבוהים ברוב המבחנים. בניגוד ל-Sempron, הבחירה ב-Celeron D שתואם לתושבת LGA775, תשאיר לכם אופק לשדרוג עתידי.

 

אפשר לסמוך על AMD?

 

לאורך השנים, להוציא תקופה קצרה לקראת אמצע שנות התשעים, היה השוק המקומי של AMD קטן עד כדי גיחוך. בשווקי העולם שומרים המעבדים של AMD כבר כמה שנים על נתחי שוק יציבים של כ-15 עד 20 אחוז. בישראל מדובר בכחמישה אחוזים בקירוב.

 

במשך הרבה זמן, המצב הזה הנציח את עצמו. המעבדים של AMD היו אטרקטיביים במחיר, אבל בשביל רוב ספקי החומרה הם היו צרה צרורה. איסטרוניקס, המשווקת העיקרית של אינטל, הציעה אחריות לכל החיים על המעבדים שלה; AMD לא הציעה אחריות כלל. ספקים שהיו רגילים להרכיב מחשבים אינטליים, והתפתו להרכיב פה ושם מחשב עם מעבד של AMD "כי הלקוח ביקש", לא הכירו מספיק את הטכנולוגיה, שגו לעיתים קרובות בבחירת שילובים נכונים של מעבד, לוח ומערכת קירור, והתוצאה הייתה תקלות ומעבדים שרופים. הלקוחות הכועסים גילו להפתעתם שאין להם אחריות על המעבד.

 

עד לזמן האחרון ממש, התאפיין השוק המקומי של מעבדי AMD בסיפורים כמעט מופרכים. למשל, רק לאחרונה החלה חברת טק-דטה, הנציגה החדשה של AMD, לייבא לארץ באופן מסודר את Athlon 64. רשות המסחר האמריקנית הגבילה את הייצוא של המעבד הזה, מחשש שטכנולוגיית ה-64 ביט שלו תשמש להרכבת מחשבי-על. לכן, מעבדי Athlon 64 יובאו ארצה בייבוא אפור, דרך צד שלישי, וללא אחריות מקומית.

 

היום המציאות שונה. מעבדי AMD מיובאים ארצה באופן סדיר, ומגובים באחריות לשלוש שנים - בדומה לרוב מעבדי אינטל שמשווקים בארץ (איסטרוניקס עדיין מספקת אחריות לכל החיים, אבל ספק אם תזדקקו ליותר משלוש שנים וממילא רבים ממעבדי אינטל שמשווקים בארץ לא הגיעו מאיסטרוניקס).

 

בעבודה מאומצת, המעבדים החדשים של AMD עדיין מתחממים עד לטמפרטורות של 60 מעלות ויותר, אבל כך גם המעבדים האחרונים של אינטל. עדיין מומלץ לקנות מחשב עם מעבד AMD רק מספק אמין שמכיר את הטכנולוגיה, מה גם שתופעת הזיוף של מעבדי AMD היא כנראה נפוצה יותר. בכל מקרה, יש לדרוש תעודת אחריות מקורית שתבטיח שקניתם מעבד לגיטימי, ולבדוק את זהות המעבד באמצעות תוכנת דיאגנוסטיקה (כמו Everest או CPU-ID) מייד אחרי הקנייה.

 

עוד נקודות למחשבה

 

שימו לב לשינויי מחירים. די בהוזלת מחירים גדולה אחת כדי לשנות את תמונת יחסי המחיר/ביצועים של המעבדים השונים. הלוחות החדשים למעבדי AMD נעשים זולים יותר ויותר. אינטל הודיעה לאחרונה על גירסאות מוזלות של ערכות שבבים מתוצרתה, ועל תוכנית באנדלים, במסגרתה ישווקו חבילות שיכללו לוחות-אם מתוצרתה וכרטיסים גרפיים של Nvidia. אפשר להניח שנראה עוד הרבה מבצעים וחבילות כאלה, משתי החברות.

 

כדאי גם לזכור שמבחני ביצועים נכונים רק לזמן פרסומם. לא די בזה שמעבד חדש מיישם טכנולוגיות חדשות - מערכות ההפעלה, סביבות הפיתוח והיישומים צריכים לתמוך בהם. יישום שעובר קומפילציה מחדש, תוך אופטימיזציה לטכנולוגיה שנתמכת במעבד מסויים, ירוץ עליו מהר יותר (על כך - בכתבת המשך שתפורסם בחודש הבא). בהמשך השנה יחסי הכוחות בין המעבדים, גם מבחינת מחיר וגם מבחינת ביצועים, עשויים להשתנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נט מגזין
Athlon64. מעבד המיינסטרים של AMD
צילום: נט מגזין
מומלצים