שתף קטע נבחר

צרפת מכריזה מלחמה על גוגל

נשיא צרפת, ז'אק שיראק, הודיע כי בכוונתו לגייס את מדינות אירופה למתקפת נגד תרבותית, שבמרכזה יעמוד פרויקט שיתחרה ביוזמה של גוגל, להעלות לרשת מיליוני ספרים כתובים אנגלית

נשיא צרפת, ז'אק שיראק, מכריז מלחמה על השליטה התרבותית של ארה"ב באינטרנט, וגייס את תמיכתן של ממשלות בריטניה, גרמניה וספרד, בניסיון להעלות את כל הספרות האירופית לרשת, בעלות של כמה מיליוני יורו.

 

הנשיא הצרפתי הגיב לראשונה בשבוע שעבר על כוונת מנוע החיפוש האמריקני להעלות לרשת כ-15 מיליון ספרים ומסמכים של שבע הספריות היוקרתיות ביותר בארה"ב. היוזמה של גוגל הוכרזה לראשונה בחודש דצמבר, 2004.

 

ההכרה כי ה"אנגלו-סקסים" נמצאים על סיפה של פריצה משמעותית בכל הנוגע לחלום של ספריה אוניברסלית, זיעזע קשות את הממסד התרבותי בפריס, ועורר את חששם מעתיד בו השפה הצרפתית ותרבותה יהפכו יום אחד ללא יותר מקוריוז מקומי, שיעמוד בצלה של הדומיננטיות האמריקנית ברשת העולמית.

 

ביום ד' נפגש שיראק עם שר התרבות, רנו דונדיו דה ואברס, ונשיא הספריה הלאומית הצרפתית, ז'אן נואל ג'ינני, וביקש מהם "לנתח את התנאים הדרושים להעלות לאינטרנט במהירות את האוספים בספריות הגדולות של צרפת ושאר מדינות אירופה".

 

"בשבועות הקרובים יכריז הנשיא על תוכנית משותפת לצרפת ולמדינות אירופיות נוספות, אשר מטרתה להציע דרכים לתיאום והעצמת המאמצים בתחום הזה", נאמר בהודעה רשמית. "כל העולם הולך לקראת דיגיטציה של הידע. העושר של המסורת התרבותית יוצאת הדופן של צרפת ואירופה כולה, מחייבת אותן ליטול חלק במהלך. זהו אתגר בסיסי בנסיון להפיץ את הידע ולפתח את השוני התרבותי בעולם".

 

"מזיק ומתועב"

 

ג'ינני הוא זה שהסב את תשומת ליבו של שיראק לעניין. במאמר שפירסם בנושא בעיתון לה מונד, טען הספרן הראשי כי הפרויקט של גוגל, עם 4.5 מיליוני העמודים שייכללו בו, יסייע לחוקרים ובמקביל, יאפשר לאומות עניות ליהנות מגישה נוחה למידע חינוכי.

 

עם זאת, הוא הוסיף גם, כי: "הפרויקט ממיש את הסיכון הכרוך בשליטה אמריקנית על הדרך בה יראה דור העתיד את העולם. הספריות שמשתתפות ביוזמה הזו אמנם פתוחות לתרבויות ויצירות של אומות אחרות...אבל הקריטריון לבחירת היצירות שיועלו לרשת יהיה מבוסס בעיקרו על נקודת מבט אנגלו סקסית מובהקת".

 

ג'ינני ציין, לדוגמה, את החגיגות לציון 200 שנה למהפכה הצרפתית, שהוא עצמו היה אחראי עליהן ב-1989. לדבריו, זה היה "מזיק ומתועב" לתדמית הצרפתית, לו הטקסטים הפופולריים ביותר שעסקו בחקר המהפכה היו כתובים אנגלית, טען.

 

"פירוש הדבר היה, ש"אות השני" של נתניאל הותורן (אחת היצירות החשובות בסיפורת האמריקנית של אמצע המאה התשע-עשרה, על אודות אמריקה הפוריטנית) ניצח את "93" (ספרו של ויקטור הוגו, המהלל את המהפכה); שאצילים בריטים אמיצים ניצחו את המהפכנים היעקובינים צמאי הדם; שהגיליוטינה תסתיר את זכויות האדם והרעיונות המבריקים של המהפכה", כתב ג'ינני.

 

אין ברירה אלא להשיק מתקפת נגד

 

הפחד מההגמוניה של התרבות האמריקנית שורר בקרב קובעי המדיניות בצרפת מאז הגיעו המסטיקים הראשונים מתוצרת אמריקה ליבשת, במלחמת העולם השניה.

 

התגובה האינסטנקטיבית של המדינה היתה הגנתית, והיום צרפת מפעילה רשת סבוכה של חוקים ותקנות, שתפקידם להגן על תעשיות הקולנוע, המוזיקה והספרות מפני ההגמוניה האמריקנית. ישנם רק מבקרים מעטים, הטוענים כי מדיניות החסימה הזו עלולה להוביל לקרתנות.

 

אך בקרב על מה שהעיתונות הצרפתית מכנה "omnigooglisation" ("גוגליזציה כוללת" בתרגום חופשי), מדיניות דומה אינה אפשרית. הטבע חובק העולם של האינטרנט הופך את הניסיון להעלים את המתחרים לבלתי אפשרי. כך שלא נותרה שום ברירה, מאשר להשיק מה שג'ינני מכנה "מתקפת נגד".

 

פרויקט גאליקה

 

למעשה, בצרפת כבר קיימת גירסה מינימליסטית של היוזמה בנוסח גוגל. פרויקט גאליקה העלה לרשת 80,000 יצירות ו-70,000 תמונות, ובקרוב יוצעו בו גם קטעי עיתונות מהמאה ה-19. אך התקציב של התוכנית הוא פחות מאלפית מ-200 מיליוני הדולרים שגוגל מתכוונת להשקיע בפרויקט שלה.

 

לכן, שיראק החליט לפנות לשאר מדינות אירופה, בתקווה שברית של מדינות תוכל להקצות תקציב מספיק. לאור אמונתו כי יש לחתור לכינון "עולם רב קוטבי", זו בדיוק המשימה שהוא סבור כי על אירופה לבצע. בחודש הבא ייפגש דה ואברס עם מומחים אירופים, ובחודש מאי, יפרט שיראק את רעיונותיו בנושא, במסגרת שבוע תרבות אירופית שייערך בפריס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ז'אק שיראק ובוש. לא מרוצה מההגמוניה האמריקנית
צילום: רויטרס
מומלצים