שתף קטע נבחר

האפיפיור החדש: יוזף רצינגר, "בנדיקטוס ה-16"

קהל של עשרות אלפים שהתכנס בכיכר סנט פטרוס פרץ בתשואות, כשפעמונים ועשן לבן סימנו שהקרדינלים הצליחו להסכים על האפיפיור הבא: הקרדינל הגרמני יוזף רצינגר, שנחשב לשמרן ומקורב מאוד לאפיפיור המנוח יוחנן פאולוס. האפיפיור החדש, שיכונה "בנדיקטוס ה-16", יצא למרפסת בכיכר סנט פטרוס ובירך את המאמינים: "הקרדינלים בחרו בי כעובד פשוט וצנוע של האלוהים"

יש אפיפיור: אפיפיור חדש, ה-265 במספר, נבחר הערב (ג'): הקרדינל הגרמני יוזף רצינגר בן ה-78. הוא יכונה "בנדיקטוס ה-16".

 

עשן לבן שהיתמר הערב בשעה 19:05 מארובת הוותיקן, סימן להמונים שהמתינו בכיכר פטרוס הקדוש שהקרדינלים שהתכנסו בקפלה הסיסטינית הצליחו לבחור אפיפיור חדש. כ-100 אלף אנשים הגיעו לכיכר ופרצו בקריאות שמחה כשהחלו הפעמונים של הבזיליקה לצלצל, ולאשר את ההסכמה שהושגה בין הקרדינלים.

 

הקרדינל הבכיר אסטבז יצא למרפסת המשקיפה לכיכר, אמר בכמה שפות: "אחים ואחיות יקרים, הבה נשמח", ואז הכריז: "habemus papam" - ביטוי לטיני שמשמעותו, "יש לנו אפיפיור". עוד לפני כן, כל אחד מהקרדינלים נשבע לאפיפיור ובירך אותו.

 

האפיפיור החדש יצא למרפסת הוותיקן ואמר למאמינים המריעים: "הקרדינלים בחרו בי כעובד פשוט וצנוע של האלוהים. אני מתנחם בכך שהאל יודע איך לפעול גם בכלים מעטים, ומעל לכל אני בוטח בתפילותיכם. בשמחת האל... האלוהים יעזור לנו ומריה הקדושה תישאר איתנו גם, תודה לכם". לאחר מכן הוא קרא ברכה בלטינית ובירך את העיר רומא ואת העולם כולו. 

 


האפיפיור החדש מברך את ההמונים (צילום: איי אף פי)

 

בחירתו של רצינגר היתה צפויה למדי. שמו נכלל בין המועמדים הבולטים לתפקיד כבר מאז מותו של האפיפיור, ואפילו עוד לפני כן הוא הוכתר כיורש אפשרי. בימים האחרונים פירסמו עיתוני איטליה דיווחים ממקורות בוותיקן, ולפיהם לרצינגר הובטחה תמיכתם של לפחות 50 מבין 115 הקרדינלים, כאשר הרוב הדרוש לבחירה היה 77.

 

רצינגר היה בכיר הקרדינלים שהשתתפו ב"קונקלאבה" הנוכחי, עובדה שהעניקה לו יוקרה והשפעה רבה על מגמת ההצבעה בקרב הקרדינלים. הוא היה היחיד מביניהם שהשתתף גם בכינוס המועצה הקודם, בו נבחר יוחנן פאולוס השני.

 

עם זאת, הוא מייצג נאמן של השמרנות שאפיינה את יוחנן פאולוס השני. הוא שימש יועצו הקרוב במשך 23 השנים האחרונות, ושימש גם כמופקד על האמונה הקתולית - האיש שגיבש את סייגי האמונה ומדיניותה בנושאים הרגישים כגון הימנעות משימוש באמצעי מניעה, איסור על כהונת נשים בתפקידי כמורה, ההסתייגות מהמתות חסד ומגירושים. אדיקותו ושמרנותו הרבה הקימו עליו מבקרים רבים, וזיכו אותו בכינויים כגון "האוכף" ו"הרוטוויילר של אלוהים".

 

רצינגר היה זה שניהל את טקס ההלוויה של האפיפיור, בו ספד לו הספד רגיש, וכן ניהל את המיסה שקדמה לכינוס ה"קונקלאבה" ביום שני.

 

לעומת הבחירה הצפויה, מה שהפתיע היה המהירות שבה בחרה בו מועצת הקרדינלים ברצינגר - תוך 24 שעות מתחילת ההתכנסות, בניגוד להערכה לפיה יימשך תהליך הבחירה מספר ימים. למעשה היה זה ה"קונקלאבה" המהיר ביותר מאז שנת 1939.

 

אחד השיקולים בבחירת האפיפיור היה גילו של המועמד. כהונתו של יוחנן פאולוס השני הייתה השלישית באורכה בהיסטוריה של הכנסיה, ונמשכה 26 שנים. אחת האפשרויות שעמדה בפני הקרדינלים היא בחירה באפיפיור מבוגר, שכהונתו לא תימשך שנים כה רבות. בחירה שכזו הייתה מאפשרת לכנסייה להתאושש מכהונתו המסחררת של יוחנן פאולוס וגם מהווה המשך ישיר שלא ילווה בזעזועים ושינויים.

 

האפשרות האחרת הייתה לבחור במועמד צעיר ונמרץ, גם אם מנוסה פחות, שיצליח כמו קודמו לשלהב את ההמונים וישתלב בנקל כמנהיג לגיטימי בזירה הבינלאומית אך אפשר שיכהן שנים רבות וירצה להטביע את חותמו כבר מההתחלה. בחירה ברצינגר, שבשבת מלאו לו 78 שנים, מייצגת יותר את האפשרות הראשונה מבין השתיים.

 

במקביל לסימונו של רצינגר כמועמד מוביל, פירסם השבוע העיתון הלונדוני "סאנדיי טיימס" פרטים מעברו, שהיו ככל הנראה ניסיון לפגוע בסיכוייו. העיתון דיווח כי הקרדינל הגרמני היה חבר בתנועת הנוער "היטלר יוגנד " (נוער היטלר) במשך זמן מה בשנות ה-40. עוד דווח שהוא שירת בצבא הגרמני, אך ערק ואף נכלא כשראה את השמדה היהודים בהונגריה.

 

הקהילה היהודית ברומא בירכה על בחירתו של בנדיקטוס ה-16 לאפיפיור ואיחלה לו בהודעה שפירסמה "הצלחה, שמחה ובריאות במשימתו הקשה - הנהגת הכנסיה הקתולית, בתקופה שבה ישנם קונפליקטים חריפים בין עמים ודתות, אך תקופה גם של הישגים גדולים". בהודעת נאמר עוד, "אנו בטוחים שדרך שיתוף הפעולה ושל כבוד הדדי בין הכנסיה ליהדות, שהחל כבר בוותיקן ונמשך ביתר שאת במיוחד אצל האפיפיור הקודם, תימשך תחת ההכוונה החדשה ותגיע להישגים טובים עוד יותר".

 

עוד לפני שנועדה בחירתו של רצינגר התגודדו רבבות בכיכר פטרוס הקדוש ממתינים לסימני העשן מהארובה. על רקע שמי אחר הצהריים המתקדרים, נראה העשן שיוצא בצבע אפור. בשלב זה לא היה ברור האם מדובר ב"שידור חוזר" של פליטות העשן הקודמות, שגם הן התחילו בעשן אפור שהשחיר מאוחר יותר, או שמא מדובר בסימן המיוחל. רק צלצולי הפעמונים הבהירו לכולם כי ההחלטה הגורלית אכן התקבלה. הצירוף של צילצול הפעמונים לסימן העשן הלבן - החלטה שהתקבלה בוותיקן רק לפני שבוע, כלקח מבילבולים שקרו בעבר - התבררה כהחלטה מוצדקת.

 

חגיגות פרצו בעיר הולדתו של האפיפיור החדש, טראוסטן שבגרמניה. גם בירושלים ובבית לחם הסמוכה החלו כל הכנסיות לצלצל בפעמוניהן לאות שמחה והזדהות, לאחר שנודע כי נבחר אפיפיור חדש.

 

כתבות הרחבה:

 

על אף שהוא דמות מוכרת ומוערכת ועל אף שהתפקידים שמילא בוותיקן הקנו לו ניסיון רב, רצינגר יחוש בוודאי בעול הכבד של הכניסה לנעליו הגדולות

של יוחנן פאולוס. כל צעד שלו - לפחות בתחילת דרכו - יימדד על פי אמת המידה של קודמו.

 

בספרו האחרון, "ערכים בתקופות של מהפכות", שיצא לאור ביום רביעי שעבר, התייחס רצינגר בביטול לדרישות להפיכתה של אירופה לרב-תרבותית וכינה אותן "בריחה מעצמנו". עוד הוא כתב: "נישואים והקמת משפחה הם ערכים הכרחיים לזהות האירופית".

 

בספר "מלח הארץ", שפירסם בשנת 1997, כתב: "הנצרות צריכה להתרומם מחדש, כמו צמח החרדל, בקבוצות קטנות מאוד שחבריהן חיים במאבק מתמיד נגד הרשע שבעולם בעוד הם מפגינים את מה שטוב. הם מלח הארץ, כלי הקיבול של האמונה".


פורסם לראשונה 19/04/2005 17:41

 

השתתפה בהכנת הידיעה שני מזרחי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
רצינגר: "בנדיקטוס ה-16"
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
העשן הלבן. סימן את בחירת האפיפיור
צילום: איי אף פי
צילום: sky news
הפעמונים אישרו את הבחירה
צילום: sky news
מומלצים