שתף קטע נבחר
 

הקיץ כמרקחת - ריבות מפירות קיץ

בארצות אירופה הקרירות, הכנת ריבות ומרקחות היא מלאכה קייצית אהודה. ובארץ, אם התגברתם על החום המעיק והגעתם לתוצאה האופטימלית, תהנו מתערובת לא שגרתית של פירות הקיץ

שפע פירות הקיץ השוטף את השווקים ודוכני המרכולים גירה מאז ומעולם את יצרם של הבשלנים. מה מלהיב יותר מלארוז את הצבעוניות השופעת בצנצנות מרהיבות, ולשמרה לעונה הבאה? בארצות אירופה הקרירות, ובעיקר באנגליה, הכנת ריבות ומרקחות היא מלאכה קייצית אהודה. לרשות חובבי המרקחות עומדים ציוד ביתי מתאים וזמין (סירים מיוחדים, מתקני סינון ומסננות, תרמומטרים לסוכר, חומרי אריזה ואיטום) כמו גם ספרות מקצועית והדרכה. אצלנו המצב קצת פחות מזהיר, אבל כמו בכל מעדן עממי, אפשר בהחלט להגיע לתוצאות מצויינות גם ללא עזרים מתוחכמים.

 

יש להודות על האמת – המחשבה על סירים מהבילים הנתונים זמן ממושך על האש ומכילים תערובת לוהטת ומתוקה, אין בה משום נחמה בימים שבהם הטמפרטורה המוצהרת היא מעל 30 מעלות בצל. אם אין לכם מטבח מאוורר היטב, ורצוי גם ממוזג, כדאי להתגבר על הגחמה ולדחות את המלאכה לעונת הסתיו. אך אם השתכנעתם להכין מרקחות קיץ, תבואו על שכרכם בשורות של שימורים ארוזים לתפארת, שיעטרו את מדפי המטבח וישמשו שי מקורי ומוערך מאוד. הכנת מרקחת פירות היא תהליך ממושך, אך לא מסובך. הרגע הקריטי הוא נקודת הקרישה, כשצריך להסיר את המרקחת מהאש.

 

בישול קצר מדי יניב מעדן דליל וסירופי, ואילו בישול ממושך מדי יגרום למרקחת להיות סמיכה וצמיגה. כדי להגיע לתוצאה האופטימלית, יש להקפיד גם על היחס בין הפרי לסוכר, כפי שמופיע במתכון, יחס הקובע את כושר השימור של המרקחת. האיחסון בצנצנות מעוקרות מבטיח גם הוא שהמרקחת תישמר זמן ארוך (עד שנתיים, מחוץ למקרר). שני המתכונים שלפניכם פשוטים ביותר להכנה, וכוללים תערובות לא שגרתיות של מרקחות מפירות הקיץ.

 

נקודת הקרישה

 

השלב הקריטי של כל מרקחת פרי הוא נקודת הקרישה. זהו בדיוק הרגע שבו הופכת תערובת הפרי מסירופ נוזלי למעדן קרוש. מהירות הקרישה תלויה בפקטין, חומר הנמצא ברמה זו או אחרת ברוב הפירות. כדי לזרז את הקרישה אפשר, אם רוצים, להוסיף פקטין (-נמ כר בחנויות מיוחדות ובכמה סופרמרקטים) לתערובת הבסיסית. לבדיקת נקודת הקרישה מניחים צלחת נקייה במקפיא כדי שתצטנן היטב. מטפטפים מעט מהמרקחת על הצלחת הקרה. אם הטיפה נקרשת כשהיא מתקררת – הריבה מוכנה. אם היא ממשיכה להיות נוזלית, ממשיכים לבשל עוד כמה דקות ובודקים שנית.

 

צנצנות ואריזה 

 

כשמכינים מרקחות בבית, כדאי מאוד להקדיש תשומת לב לקנקן, ולא רק למה שיש בו. רצוי להשתמש בצנצנות חדשות, אבל אפשר בהחלט למחזר צנצנות של שימורים אחרים (אין להשתמש בצנצנות שלא שימשו לאיחסון מזון). יש לרחוץ אותן היטב מכל שרידי מאכל אחר. כדי שהמרקחת תהיה עמידה לאורך זמן, כדאי להשקיע מאמץ ולעקר את הצנצנות. לעיקור הצנצנות והמכסים שתי דרכים:

 

  1. מרתיחים מים בסיר גדול. מניחים בסיר בזהירות את הצנצנות והמכסים וממשיכים להרתיח על להבה נמוכה כ-5 דקות. מוציאים את הצנצנות מהמים הרותחים בעזרת מלקחיים. מניחים אותן הפוכות על רשת, לצינון ולייבוש.
  2. אפשר לעקר צנצנות נקיות ויבשות בתנור: מחממים את התנור ל-150 מעלות ומניחים את הצנצנות על המדף למשך 10 דקות. רצוי למלא את הצנצנות במרקחת בעודן חמימות מעט. מעבירים את המרקחת כשהיא חמה מאוד, סוגרים במכסה ומניחים לה להתקרר בצנצנות. את הצנצנות אפשר לקשט בכיפת בד או נייר צבעוני: גוזרים עיגול או ריבוע מבד או מנייר, מניחים על המכסה ומהדקים בגומייה. כורכים סרט או חבל וקושרים. אפשר להשתמש בסלסלות נייר גדולות לעוגות, אם קוטרן מתאים לקוטר המכסה. תווית ועליה ציון סוג המרקחת ותאריך הכנתה תקל על זיהויה.

 

מעדן שזיפים אנגלי

 

בביקור באנגליה רכשתי את המרקחת המוצלחת במיוחד הזאת, במעדניה ביתית בעיר שדה. שיחזרתי אותה במטבחי על-פי רשימת המרכיבים שהופיעו על התווית.

 

החומרים:

1 ק"ג שזיפים

1 כוס מים

800 גרם סוכר

100 גרם אגוזי מלך קצוצים גס

2 כפות ברנדי

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את השזיפים, חוצים ומוציאים את החרצנים. מניחים בסיר רחב, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה בינונית כ-20 דקות או עד שהשזיפים מתרככים.
  2. מוסיפים את הסוכר והאגוזים הקצוצים. בוחשים עד שהסוכר נמס. ממשיכים לבשל עד שהמרקחת מגיעה לנקודת הקרישה. 
  3. מסירים את המרקחת מהאש, מצננים מעט ובוחשים פנימה את הברנדי. מעבירים לצנצנות מעוקרות וסוגרים היטב.

 

מרקחת נקטרינות עם זנגביל, קינמון וציפורן

מרקחת מבושמת בתבלינים, הזוכה גם לרמז של חריפות בזכות הזנגביל הטרי.

 

החומרים:

1.5 ק"ג נקטרינות (אפשר גם אפרסקים)

מיץ מ-2 לימונים

25 גרם זנגביל

1 ק"ג סוכר

2 מקלות קינמון קטנים

12 מסמרי ציפורן

 

אופן ההכנה:

  1. חולטים את הנקטרינות במים רותחים לדקה. שוטפים במים קרים, מסירים את הקליפות, מוציאים את הגרעינים וחותכים את הפירות לחתיכות גדולות.
  2. מניחים את הפרי בסיר רחב ומוסיפים את מיץ הלימון. קולפים את שורש הזנגביל, מגררים אותו על מגררת דקה, או קוצצים לחתיכות קטנות מאוד ומוסיפים לסיר.
  3. מוסיפים את מקלות הקינמון. מניחים את מסמרי הציפורן בשקית בד קטנה, או בפיסת גזה שקושרים למעין שקית. מוסיפים לסיר ומניחים על להבה גבוהה. מביאים לרתיחה ומסירים את הקצף שנוצר.
  4. ממתנים את הלהבה ומבשלים תוך בחישה מדי פעם, כ-40 דקות. מתחילים לבדוק את נקודת הקרישה.
  5. כשהמרקחת מוכנה, מסלקים את השקית עם מסמרי הציפורן ואת מקלות הקינמון. מעבירים את המרקחת בעודה חמה לצנצנות מעוקרות.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
למרות החום,
צילום: סי די בנק
צילום: יריב כץ
עכשיו הזמן להכין ריבה
צילום: יריב כץ
צילום: סי די בנק
מפירות קיץ
צילום: סי די בנק
צילום: מריאן הול
שמחירם נמוך כעת
צילום: מריאן הול
מומלצים