שתף קטע נבחר

מדריך: קונים מחשב חדש

הגיע הזמן לקנות מחשב חדש. אבל מה לקנות? ממי? כמה זה יעלה? ומה אפשר לעשות כדי לא ליפול בפח? ואולי בכלל כדאי לכם לקנות מחשב נייד? רגע, לא בבת-אחת. בכתבה שלפניכם, הראשונה בסדרה של מדריכים קצרים, נעשה לכם קצת סדר


 

קניית מחשב חדש הייתה מאז ומתמיד משימה מאתגרת. אפילו היום, ואולי דווקא היום, כשאפשר לקנות מחשב חדש בפרוטות ממש (הכל יחסי כמובן), הבחירה אינה פשוטה.

 

האם לקנות מחשב זול שיתאים לצרכים שלכם בדיוק, או ללכת על מחשב יקר יותר שישרת אתכם תקופה ארוכה? האם לנצל את המחירים הזולים של הניידים כדי לקנות "תחליף שולחני" (Desktop Replacement) שיחסוך לכם מקום על השולחן, או שעדיין עדיף להשקיע בשולחני אמיתי? האם זה בכלל הזמן הנכון לקנות?

 

במדריך הזה, ראשון בסדרה, ננסה לעזור לכם להכיר טוב יותר את האפשרויות והשיקולים, במטרה להפוך את הבחירה קלה יותר.

 

סקירה מהירה של האפשרויות

 

בשלוש השנים האחרונות עברו המחשבים האישיים כברת דרך ארוכה. הכניסה של טכנולוגיות חדשות, התחלופה המהירה של חלקים, השינויים במבנה השוק והתחרות העזה, יצרו היצע מגוון שכדאי להתחיל בזה שנבין ממה הוא מורכב. בתחום המחשוב השולחני, ההיצע מתחיל היום בתצורות בסיסיות במחירים שסביב ה-1200 שקלים. יש גם זולות יותר אם תתעקשו, אבל בדרך-כלל מדובר במחשבים מוגבלים מאד שמבוססים על טכנולוגיות ישנות.

 

תמורת 1200 שקלים, או קצת יותר, תוכלו לקבל היום מחשב בסיסי ללא צג (אם יש לכם צג מהמחשב הקודם אז אתם לא חייבים להחליף), עם מעבד זול (סלרון או Sempron), מעט זיכרון, דיסק קשיח קטן, ולוח-אם שכולל מאיץ גרפי, ומתאמי אודיו ורשת מובנים. מחשב כזה, למרות שהוא נמצא שנות אור מאחורי המחשבים שמתבססים על טכנולוגיות חדשות, עדיין עשוי להיות חזק יותר מהמחשב שיש לכם היום אם הוא בן מספר שנים. ובכל זאת, אנחנו היינו קונים מחשב כזה רק בלית ברירה.

 

תמורת כ-2500 שקלים, תוכלו כבר לקבל מחשב הרבה יותר רציני - עם מעבד מהיר יותר, זיכרון ודיסק בנפח גדול יותר, כרטיס גרפי שמסוגל, איכשהו, להריץ משחקים, וצורב DVD. על צג CRT ("רגיל") תשלמו החל מ-600 שקלים נוספים, ועל צג LCD סביר החל מ-1000 שקלים. מחשב כזה יוכל להתמודד בצורה מכובדת עם הרוב המכריע של המשימות שתטילו עליו.

 

במחיר של 4000 שקלים לערך, תתחילו למצוא מחשבים חזקים באמת, עם מעבדים מתקדמים ותצורות עשירות. במחיר הזה, פחות או יותר, תוכלו לקנות גם מחשב נייד בסיסי-פלוס. התמחור של ניידים ממשיך, כל הדרך לאזור העשרת-אלפים שקלים וצפונה, בהתאם לתצורה, המשקל, זמן הסוללה וגורמים נוספים. תמורת כ-6000 שקלים או יותר אפשר כבר למצוא ניידים קומפקטיים (במשקל של 2 ק"ג לערך) ותמורת החל מ-8000 שקלים תוכלו לקנות נייד אולטרא-קומפקטי במשקל נוצה. כמובן, אם תשקיעו את הכסף הזה בטכנולוגיה שולחנית, תקבלו מחשב נייח מאד אבל חזק להפליא.

 

הגדירו תקציב

 

בכתבות אחרות עסקנו ונעסוק באפשרויות ובשיקולים לבחירת מחשב נייד. אם אתם עדיין מתלבטים בין נייד לשולחני, אז כדאי לכם לעקוב אחרי המשך הסדרה - נקדיש כתבה גם לעניין הזה. בינתיים, בהנחה שתבחרו לנהוג כמו רוב הישראלים ולקנות שולחני, נעסוק בשיקולים העיקריים לבחירה במחשב כזה.

 

השיקול המרכזי ביותר עבור רוב האנשים הוא ההוצאה הכספית. גם אם אתם זקוקים מאד למחשב, ומוכנים להסתפק במחשב שהוא אינו הכי משוכלל שיש, עדיין מדובר - למרות ירידת המחירים - בהוצאה לא טריוויאלית. הדבר הראשון שאתם צריכים להחליט הוא כמה אתם מוכנים ויכולים להשקיע.

 

הניחו שההבדל בין ההוצאה המינימלית האפשרית להוצאה של 1000 עד 2000 שקלים נוספים, משמעותו תמורה שונה לגמרי: מחשב הרבה יותר נוח ומהיר ושימוש הרבה יותר מהנה במחשב. הניסיון גם מוכיח שעם האוכל בא התיאבון; אחרי שיהיה לכם מחשב חדש, תגלו מהר מאד שאתם דורשים ממנו יותר ויותר, ואם הוא יהיה חלש מדי תיאלצו ממילא לשדרג.

 

כדי להאריך את חיי המחשב, ולחסוך את הטרטור של הרחבות ותוספות, עדיף להגדיר נכון את התקציב וגם את הצרכים שלכם. לגלישה, שימוש באופיס ובדואר אלקטרוני, הצגת סרטים ונגינת מוזיקה, יספיק מחשב בסיסי יחסית. כדי להריץ בצורה טובה תוכנות גרפיות מתוחכמות, כלי עריכת וידאו וסאונד או משחקים, תצטרכו מחשב חזק בהרבה.

 

השאירו מקום לשדרוג

 

השיקול החשוב באמת הוא התאמת המחשב למשימות - אתם הרי לא קונים מחשב חדש בשביל להמשיך לקטר שהוא לא מהיר מספיק, נכון? אתם גם לא רוצים מחשב שיתיישן זמן קצר אחרי שתקנו אותו. מצד שני, ברור גם שאורך החיים של המחשב אינו גדל ביחס ישר לגידול בהשקעה בו. או במילים אחרות: קניית מחשב יקר מתוך שאיפה לדחות את קניית המחשב הבא ככל האפשר, היא גישה נכונה רק עד מקום מסויים.

 

אם אינכם יכולים לקנות עכשיו את המחשב שאתם רוצים, או אם אתם רוצים לתת לו אופק חיים ארוך בלי לבזבז הון עתק, כדאי להקפיד על תצורה שתהיה קלה יותר לשדרוג בעתיד. בכתבה נוספת בסדרה, נציג מפרטים של תצורות מומלצות בהתאם לתקציב ולצרכים השונים. בינתיים, לטובת חסרי הסבלנות, נספק כאן שורה של המלצות כלליות לפי רכיב.

 

כל המחשב על רגל אחת

 

לוח-האם

 

זהו הרכיב המרכזי אליו מתחברת כל שאר החומרה של המחשב, והוא זה שקובע אילו טכנולוגיות ייתמכו. ההבדל בין לוח זול של חברה קיקיונית ללוח סביר מבית טוב, יכול להסתכם לעיתים ב-100-200 שקלים, לכן לא כדאי להתפשר.

 

לוח טוב צריך לתמוך בזיכרון DDR2 כשמדובר באינטל (ובקרוב גם ב-AMD), ובתושבת מעבד עדכנית (LGA775 אצל אינטל, Socket 939 ובקרוב AM2 אצל AMD). העדיפו לוח עם לפחות 4 תושבות זיכרון, שש יציאות USB 2.0, ורצוי גם Firewire, כמה חריצי PCI פנויים, וגם RAID, S-ATA II ו-GbE – Gigabit Ethernet. חריץ PCI Express לכרטיס גרפי הוא הכרחי.

 

המעבד

 

אם אתם לא יכולים להרשות לעצמכם הוצאה גדולה, לא נורא אם תסתפקו בסלרון של אינטל או Sempron של AMD. בעתיד תוכלו להחליף (חשוב רק להקפיד לבחור לוח שתומך בכך). מעבדי פנטיום יקרים יותר, ואם כבר להוציא את הכסף אז לכו על Pentium D כפול-הליבה (Dual Core). אחרי ההוזלות האחרונות הוא הרבה יותר אטרקטיבי.

 

מעבדי Athlon 64 של AMD נמצאים במקום טוב באמצע מבחינת מחיר, עם ביצועים מצויינים ברוב התחומים ובמיוחד במשחקים. גירסאות X2 שלהם שהן כפולות ליבה, טובות אפילו יותר, אבל עדיין יקרות. אם אתם יכולים להשקיע, המעבד שיריץ משחקים בצורה הטובה ביותר הוא Athlon FX.

 

זיכרון

 

אם אתם רוצים לחסוך קחו 512MB. אם אתם רוצים להשקיע קחו 1GB. בכל מקרה: התעקשו לקבל רכיבים של יצרן מוכר ולא רכיבים אנונימיים של מותג לא ידוע שיעשו לכם בעיות. שימו לב שנשארות לכם תושבות פנויות להרחבה עתידית.

 

ברכיבי DDR (ל-AMD) אל תקחו רכיבים איטיים מ-400MHz. ברכיבי DDR2 (לאינטל, ולמחשבי AMD מהדור החדש שיהיו כאן בשבועות הקרובים) תוכלו לבחור בין רכיבי 533MHz לרכיבי 667MHz. הפרשי המחיר קטנים.

 

כרטיס גרפי

 

אם אתם חובבי משחקים, אז זה בדיוק הנושא שכדאי להקדיש לו זמן רב יותר מכל דבר אחר (תוכלו להיעזר במדריך הזה, רק שימו לב שהוא כבר בן 10 חודשים וקווי המוצרים עודכנו הרבה מאז).

 

אם משחקים לא מעניינים אתכם, כמעט לא משנה מה תקחו, אבל עדיף ללכת על כרטיס ולא על מאיץ מובנה בלוח (On Board), ולקחת כזה שיש לו 128MB זיכרון לפחות (עדיף 256MB, במיוחד אם אתם רוצים להיות ערוכים ל-Windows Vista), יציאות TV ו-DVI. ההבדל במחיר לא מספיק גדול כדי לוותר על מה שתקבלו.

 

דיסק קשיח

 

שימו לב שאתם מקבלים כונן SATA II, רצוי עם 8MB מטמון (Cache). אם יש לכם דרישות צנועות תוכלו להסתפק ב-80-120GB. אם אתם מוכנים להשקיע תוכלו למצוא דגמי 160GB במחירים טובים. אם אתם רוצים ביצועים גבוהים במיוחד, בקשו שני כוננים זהים בתצורת RAID0. אם יש לכם הרבה כסף בקשו שאלו יהיו כונני Raptor של Western Digital.

 

לגשת נכון לקנייה

 

מחשב הוא השקעה. ערכו של המחשב עצמו אמנם יורד במהירות כבר מרגע הקנייה. אבל תמיד יש גם "החזר" על ההשקעה - בצורה של עבודה ששווה כסף, או של הנאה ששווה איכות חיים. לכן, אם יש למחשב מקום מרכזי ב"סגנון החיים" שלכם הניחו ששווה להשקיע.

 

במיוחד חשוב להשקיע בתבונה בדברים שהכי משפיעים, גם על פרודוקטיביות וגם על איכות החיים: עכבר ומקלדת נוחים, צג שלא יעייף לכם את העיניים, כסא שלא יהרוס לכם את הגב, ובהוצאה הקטנה הנוספת על קניית מחשב מספק רציני ואמין שיאפשר לכם לישון בשקט (עוד נושא שנרחיב עליו את הדיבור באחת הכתבות הבאות בסדרה).

 

עוד נושא שכדאי לשים אליו לב, וגם נקדיש לו בקרוב כתבה מיוחדת: עיתוי הקנייה. בניגוד להרבה מקרים בעבר, דיבורי ה"לחכות או לא לחכות" היו בעיקר עניין שבאופנה, הפעם אנחנו ניצבים בפני פרשת דרכים בעולם החומרה. AMD הכריזה על טכנולוגיות ומוצרים חדשים זה עתה. אינטל תעשה זאת בסוף הקיץ. 

 

בכתבה הבאה: מחשב נייד או שולחני

 

מדריכים נוספים שיעזרו לכם:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק
איזה מחשב לקנות?
צילום: גטי אימג' בנק
מומלצים