שתף קטע נבחר

משרד החינוך מעלה ספרי לימוד לרשת

22 ספרי לימוד יהיו זמינים בקרוב לעיון דרך אתר הספריה הדיגיטלית של משרד החינוך. במשרד החינוך מתכננים להעלות לרשת עשרות ספרים בחצי שנה הקרובה. עם זאת, הוצאות הספרים המסחריות לא שותפות בפרויקט. שרת החינוך, יולי תמיר: מקווה שהספריה תסייע בהורדת עומס הילקוט מכתפי התלמידים

משרד החינוך יזם פרויקט של ספריה מקוונת, במסגרתו נסרקים ספרי לימוד ומועלים לרשת. כמה ספרים בתחום מדעי המחשב כבר זמינים לצפייה דרך אתר הפרויקט ובימים אלה נשלמת סריקתם והעלאתם של 18 ספרים נוספים. במשרד החינוך מקווים להעלות לרשת בחצי השנה הקרובה עשרות ספרי לימוד נוספים.

 

הטיפול בפרויקט הסריקה מבוצע על ידי המרכז להוראת המדעים (מל"ם) במכון ויצמן, בעקבות הוראה של מנכ"ל משרד החינוך להמיר את כל חומרי הלימוד הקיימים למדיה דיגיטלית.

 

הוצאות הספרים המסחריות לא שותפות

בשלב זה נסרקים אך ורק ספרי לימוד אשר זכויות היוצרים שלהם שייכים למשרד החינוך ופותחו במימונו. ספרים שהוצאו על ידי הוצאות ספרים מסחריות אינם נסרקים בגלל התנגדותן.

 

במשרד החינוך מקווים כי עם הזמן גם הספרים של הוצאות אלה יצורפו לפרויקט, ומציינים כי מחקרים שנערכו בחו"ל לא מצאו קשר בין העלאת ספרי לימוד לרשת לפגיעה במכירות של העותקים המודפסים. במשרד החינוך מציינים כי אין כל כוונה להפסיק להדפיס ספרים, וכי יש תלמידים שימשיכו להזדקק לספרים מודפסים בכל מקרה.

 

בעיית הפער הדיגיטלי

גורם נוסף שימנע מתלמידים רבים ליהנות מהתכנים המקוונים הוא המחסור במחשבים במערכת החינוך. כיום היחס בין מחשבים לתלמידים במערכת עומד על 1:12. כלומר, מחשב אחד על כל 12 תלמידים.

 

מנכ"ל משרד החינוך הורה לחתור ליעד של 1:10 תוך שלוש שנים. עיקר המשאבים הופנו השנה למיחשוב מערכת החינוך בצפון, וזאת באמצעות מספר מיזמים, בהם פרויקט המחשב לכל ילד "כתו"ם" ופיתוח המחשב הנייד Nova 5000, אשר גיורו הסתיים. 1,400 יחידות של המחשב נרכשו עבור גני ילדים באיזור הצפון וכמה אלפים נוספים נקנו עבור בתי ספר.

 

פרויקט המרת הספרים משתלב בתוך ספריה מקוונת אשר נגישה מכל מחשב המחובר לאינטרנט בכתובת edugov.org.il. הספריה הכוללת תכנים נוספים, בהם קורסים אינטראקטיביים שלמים שנרכשו ממאגר המידע של גופי חינוך כמו סנונית ואופק. הספריה כוללת בשלב זה כ-7,000 פריטים בתחומים מדע, אזרחות, מורשת, אקולוגיה ועוד – בהם ספרים, קורסים, חוברות עבודה, מאמרים ועוד חומרים, שעברו בקרה ואישור של אנשי מקצוע. על פי התכנון, המערכת תכפיל עצמה מדי שנה.

 

המורים והתלמידים יכולים לתרום

המורים יכולים להעלות למערכת חומרי לימוד שחיברו בעצמם, ואם הם יאושרו על ידי משרד החינוך, תכנים אלה יתווספו לספריה. גם תלמידים יכולים לשתף פעולה עם חברים מכל רחבי הארץ וליצור תכנים במערכת באמצעות טכנולוגית WEB 2.0. צוותי מורים יעריכו את המידע החדש ויאשרו אותו לקראת קטלוגו באתר.

  

שרת החינוך, יולי תמיר, הביעה תקווה כי הספריה תסייע בהורדת עומס הילקוט מכתפי התלמיד ותחסוך בעלויות הכלכליות של משקי הבית הרוכשים ספרי לימוד.

  

השרה תמיר אמרה כי הספריות ישרתו את אוכלוסיית המורים בבתי ספר אשר מותקנת בהם תשתית רחבת פס של רשת מחשבים המקושרים לאינטרנט. בבתי ספר אלה יוכלו המורים ללמד את מקצועות הליבה תוך שימוש נרחב בספריה המקוונת.

 

ועדת החינוך והתרבות של הכנסת המליצה למשרד החינוך להעלות את ספרי הלימוד לרשת עוד ב-2004, בעקבות טענות שונות שהועלו באשר לקצב תחלופה גבוה מדי של ספרי הלימוד במערכת החינוך, וחוסר יכולתה של המערכת לאכוף את המדיניות שנקבעה, לפיה הספרים יעודכנו כל חמש שנים.

 

יוזם הרעיון היה צבי שוורצמן, מפתח עצמאי, שמחה על יוקר ספרי הלימוד בישראל, והוביל מאז מאבק למען העלאת ספרי הלימוד אל האינטרנט. יתרון נוסף של ספרי לימוד מקוונים, מלבד עלות זולה יותר, היא היכולת לעדכן את הספרים כל הזמן, שאינה קיימת בספרים מודפסים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
התקווה: להפחית את העומס מהתלמידים
צילום: חן מיקא
מומלצים