שתף קטע נבחר

"התנהגות האיראנים - עלבון לאינטליגנציה"

במסיבת עיתונאים שכונסה בבסיס חיל הים הבריטי - סתרו החיילים שחזרו מהשבי אחת-לאחת את מרבית הטענות של האיראנים. החיילים סיפרו כי לא התנגדו לתפיסתם, מחשש להתפתחות קרב גדול, שיביא להסלמה בכל אזור המפרץ

פותחים את הפה. החיילים הבריטים ששבו מהשבי האיראני סיפרו היום (יום ו') לראשונה על נסיבות הפרשה. במסיבת עיתונאים שכונסה בבסיס חיל הים הבריטי - הם סתרו את מרבית הטענות שהשמיעו האיראנים במהלך ימי השבי.

 

מפקד הצוות שנשבה, כריס אייר, סיפר על נסיבות תפיסתם: "שתי סירות התקרבו, הוריתי לכולם להכין את נשקיהם. הסברנו לאיראנים מה מעשינו שם, אך הם חסמו את דרכנו כשניסינו לעזוב". לדבריו - "היה ברור שהם הגיעו בכוונה לעצור אותנו". 

 

פליקס כרמן, אחד החיילים סיפר כי פעולתם במפרץ היתה שגרתית ונעשתה "במרחק של כמה קילומטרים מהמים האיראניים". החיילים אמרו כי קיבלו החלטה מודעת שלא להתעמת עם משמרות המהפכה. מפקד הצוות, כריס אייר, אמר כי האיראנים היו חמושים וכיוונו אליהם מכונות יריה וטילי אר.פי.ג'י. "עוד שש סירות התקרבו לעברנו כדי לחסום אותנו. הבנו שמאמצינו לדבר עימם בהיגיון יעלו בתוהו וכי אין באפשרותנו להגיע עימם להבנה".

 

אייר הוסיף: "הבנו שאם היינו מתנגדים היה מתפתח במקום קרב משמעותי, כזה שלא היינו יכולים לנצח בו ושהיו עלולות להיות לו השלכות מכריעות".

 

המפקד אייר סיפר עוד כי החיילים הוטסו לטהרן, והועברו לכלא: "כמה לילות שכבנו בתאים בבידוד. הוחזקנו בבידוד עד הלילות האחרונים ורק אז הותר לנו להיות יחד, לעיניי התקשורת האיראנית". על נסיבות הפגישה עם נשיא איראן, אחמדי-נג'אד, סיפר אייר כי "העצה שלי לחיילים היתה לא 'לדפוק' את זה, כדי שנוכל לחזור הביתה". לדבריו, החיילים קיבלנו יחס הומני, אך נאסר עליהם לדבר אחד עם השני.

 

דבריהם של החיילים במסיבת העיתונאים סתרו למעשה את הטענות האיראניות, לפיהן - הם נתפסו במים הטריטוריאליים של איראן. בנוסף - אמר אחד החיילים שהחקירה בטהרן היתה "אגרסיבית מאוד". כחלק מהלחץ הפסיכולוגי בחקירה, סיפרו החיילים כי החוקרים האיראנים גרמו לחיילת היחידה בצוות, פיי טרני, לחשוב כי כל חבריה שבו הביתה, בניסיון לשבור אותה.

 

"הציעו לנו להודות ולחזור הביתה"

כרמן אמר במסיבת העיתונאים כי החוקרים אילצו אותם להודות בטענות האיראניות, כאילו חדרו למים הטריטוריאליים של המדינה וכינה את המעשה "עלבון לאינטליגנציה". לדבריו, "עברנו תיחקור במרבית הערבים וניתנו לנו שתי אפשרויות: אם נודה שחדרנו לאיראן נוכל לעלות תוך זמן קצר על מטוס חזרה לבריטניה. אם לא נודה, נישאר בכלא לתקופה של עד שבע שנים".  

 

אייר, מפקד הצוות שנפל בשבי, ביקש לנצל את ההזדמנות להודות על המאמצים שנעשו לשיחרורם. "אנחנו מבינים שהיה מאמץ רב שכרוך בכך".

 

לפני שנפלו בשבי האיראני - אמר כריס אייר כי הוא ואנשיו אוספים מודיעין על איראן. הראיון התפרסם רק אמש, לאחר שובם של החיילים. החיילים התקבלו בבריטניה עם שובם בשמחה גדולה ובהתעניינות ציבורית ותקשורתית חסרת-תקדים. בשעות הצהריים של יום חמישי הם נחתו בנמל התעופה הית'רו בלונדון, הועלו על שני מסוקים צבאיים והוטסו לבסיס צבאי בעיר דבון, שם עברו חקירה ונפגשו לראשונה עם בני משפחותיהם.

 

בשעה שמטוסם של החיילים נחת בלונדון, אמר ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, כי איראן מעודדת גורמים קיצונים בעיראק, וכי על הקהיליה הבינלאומית לעמוד איתנה בהתנהלות מול טהרן. בלייר ציין כי המשבר האחרון עורר בבריטניה תהיות בנוגע לקשר עם הרפובליקה האיסלאמית. לדבריו, הדלת פתוחה לשינוי יחסה של הקהיליה הבינלאומית כלפי איראן - אם זו חפצה בכך, כמובן. הוא הבהיר שחזרתם של החיילים התאפשרה "בלא כל עסקה, בלא כל סחר-מכר, בלא כל הסכם מכל סוג שהוא".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חופשיים. החיילים לאחר שובם
צילום: רויטרס
מומלצים