שתף קטע נבחר

ב"הלל יפה" רוחצים ידיים - ומספר ההידבקויות צונח

הפרויקט שהחל ב-2001 ובו נדרשים אנשי צוות רפואי מבית החולים בחדרה לשמור על היגיינה, נושא פרי: מספר ההידבקויות מחיידקים עמידים ירד בעשרות אחוזים

בבית החולים "הלל יפה" בחדרה הצליחו להפחית את מספר ההידבקויות בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה בשיעור של 60 עד 80 אחוז בחמש השנים האחרונות. זאת בזכות הקפדה על נטילת ידיים של הצוות הרפואי והקפדה על בידוד מטופלים שנדבקו בחיידקים עמידים. 

 

 

בעוד שבשנת 2001 היו בבית החולים 113 בידודים של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ממשפחת ה-ESBL ובהם הקלבסיאלה, נרשמו ב-2006 רק 47 בידודים. מספרם של החיידקים העמידים מסוג MRSA ירד מ-60 ל-18 ומספר הבידודים של החיידק העמיד אצינטובקטר ירד ב-80 אחוז מ-131 בשנת 2001 ל-17 בשנת 2006. 


ככל שעלתה רמת ההיגיינה, ירד שיעור הנדבקים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

לצד הירידה במספר החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה בהלל יפה נרשמה עלייה בהיענות הצוות הרפואי לרחיצת ידיים. בשנת 2001, לאחר הדרכה לאנשי הצוות על רחיצת ידיים נמצא כי כ-30 אחוז מאנשי הצוות רחצו ידיים לפני הטיפול בחולה ו-70 אחוז הקפידו על כך לאחר הטיפול בחולה. בדיק נוספת בשנת 2003 הראתה כי למעלה מ-40 אחוז מאנשי הצוות הקפידו על רחיצת ידיים לפני הטיפול ולמעלה מ-80 אחוז הקפידו על כך גם בסיומו. בשנים אלו, בהן עלה מספר אנשי הצוות שהקפידו על היגיינה בסיסית בעשרה אחוזים, ירד מספר הבידודים של חיידקים עמידים בכרבע (25 אחוזים). 

 

בדיקה נוספת שנערכה בשנים 2005 ו- 2006 הראתה כי נושא רחיצת הידיים מוטמע בקרב אנשי הצוות, כאשר כמעט 65 אחוז מאנשי הצוות רחצו ידיים לפני הטיפול בחולה ולמעלה מ-90 אחוז עשו זאת לאחר הטיפול. מגמת הירידה בזיהומים עמדה על 50-60 אחוז בשנים אלו. 

 

"התחלנו בפרוייקט בשנת 2001, אז הנתונים על רחיצת ידיים לא היו טובים כל כך", מסבירה אורנה בן נתן, מפקחת אפידמיולוגית בהנהלת הסיעוד בהלל יפה ומי שאחראית על המלחמה בזיהומים. "עשינו מפגש סגל בו הסברנו את חשיבות הנושא וביצענו תצפיות. יש לנו בכל מחלקת אשפוז 'נאמנים לנושא' - אח או אחות, שמזכירים לרחוץ ידיים ומקפידים על בידוד מגע של חולים עם חיידקים עמידים. הצבנו מכשירים לחיטוי ידיים עם נוזל אלכוהולי בכל חדר אשפוז וליד מיטות החולים המונשמים". 

 

בבתי חולים רבים עורכים בשנים האחרונות פרויקטים להגברת המודעות לרחיצת ידיים בקרב הרופאים והאחיות, אולם בהלל יפה מדובר בפרויקט שהחל כבר בשנת 2001 ובמהלכו נאספו גם הנתונים המעידים כאמור כי ככל שעולה רמת ההיגיינה יורד שיעור הזיהומים.  

 

כך למשל, מצא מחקר בבית החולים בני-ציון בחיפה כי רק מחצית מאנשי הצוות מקפידים על נטילת ידיים. מחקר דומה שנערך בהדסה מצא כי רק כ-64 אחוזים מאנשי הצוות רחצו ידיים, אולם חלקם לא הקפידו על חיכוך הידיים למשך הזמן הדרוש לצורך חיטויין. 

 

ההערכה היא שכחמישה עד עשרה אחוזים מהמאושפזים עלולים להידבק בזיהום צולב, שמקורו בבית החולים. על פי רוב מדובר בחולים שמצבם קשה יותר ונמצאים באשפוז ממושך. משרד הבריאות הישראלי החל רק בחודשים האחרונים לאסוף מבתי החולים את הנתונים הנוגעים להימצאות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, אולם ההערכות הן כי כארבעת אלפים בני אדם בשנה מתים בעקבות הידבקות בזיהום במהלך האשפוז. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במחלקות מזכירים לאנשי הצוות לרחוץ ידיים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים