שתף קטע נבחר

אולמרט: "גם אני מעדיף את סיכוני השלום"

בפתח מושב החורף של הכנסת, קרא ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לתת הזדמנות למשא ומתן מדיני: "כל אופציה אחרת תהיה מאבק דמוגרפי שטוף בדמעות". הוא הדגיש כי לא תהיה כל נסיגה בטרם ימוגר הטרור מעזה. יו"ר הכנסת, דליה איציק, קראה לכונן ממשלת אחדות לאומית. הנשיא שמעון פרס התייחס בעיקר לאיום האיראני, והשווה בין אלו הקוראים להידבר עם נשיא איראן אחמדי-נג'אד לבין מי שקרא להידבר עם היטלר

הח"כים חוזרים לעבודה: 120 חברי הכנסת חזרו אחר הצהריים (יום ב') למושב החורף ועל סדר יומם הנושא המדיני, לקראת כינוס ועידת אנאפוליס. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בנאומו כי "יש לתת הזדמנות למשא ומתן. יש בישראל תירוצים מצוינים כדי להצדיק קיפאון במשא ומתן. אין בכוונתי לחפש תירוצים. אני נחוש לתת תנופה וסיכוי למהלך מדיני מהותי, בשותפות עם אבו מאזן. כל אופציה אחרת תהיה מאבק דמוגרפי שטוף בדמעות". ח"כים מהימין שיסעו את דבריו של אולמרט, והזכירו שהוא הצביע נגד הסכם השלום עם מצרים.

 

"יש על מה לדבר, וכדאי לדבר", אמר אולמרט, אך הוסיף כי "הדרך להסכם עוד רחוקה ועמוסה מכשולים וקשיים. הטרור מעזה ממשיך להשתולל. אין, ולא תהיה, נסיגה ישראלית כלשהי בטרם ימוגרו גם הם". ראש הממשלה שאל: "מה נאמר אם נפספס את ההזדמנות? תמיד אנחנו מבינים באיחור את מה שיכולנו להבין מלכתחילה. נדרשת נחישות לקבל הכרעות אמיצות, שיש בהן ויתור על הגשמה מלאה ומוחלטת על חלומות שהזינו את האתוסים הלאומיים שלנו במשך שנים רבות.

 

"מנחם בגין, זכרונו לברכה, נתן דוגמה מופלאה והעדיף את סיכוני השלום על פני יסורי המלחמה. מה יהיה אם נפסיד את הסיכוי? כמה פעמים ייסרנו עצמנו, כי לא עשינו בזמן אמת מה שאולצנו לעשות אחר כך? צריך להפסיק את מעגל הקסמים הזה, כדי שלא נצטרך לומר לעצמנו כמה חסרי חזון היינו". 

 

לדברי אולמרט, הקבינט המדיני-ביטחוני ידון בקרוב בתוכנית שיציג שר הביטחון למלחמה בירי הרקטות. "הכרעות חשובות עומדות בפתח", אמר ראש הממשלה, אך הדגיש כי "גם בשעות של מבחן, של ויכוחים, חייבים לנהל את המחלוקות בצורה עניינית ומתוך כבוד הדדי. אין כאן מאבק של בני אור בבני חושך". הוא ציין כי לקראת חגיגות ה-60 לישראל תונח הצעה מוסכמת לחוקה.

 

אולמרט דיבר ממושכות על המדיניות הכלכלית של ממשלתו: "בקרוב תתבקש הכנסת לאשר את תקציב המדינה, המגלם את סדר העדיפויות של הממשלה המרוכז בשלושה תחומים עיקריים -החינוך, הרווחה והביטחון. אנחנו נמצאים בעיצומן של רפורמות משמעותיות, שבמרכזן האג'נדה הכלכלית-חברתית. מדובר בתוכנית תלת-שנתית למאבק בעוני, שמסגרתה בפעם הראשונה בישראל ממשלה מציבה יעדים מספריים להפחתת העוני".

 

ראש הממשלה הדגיש כי בכוונתו להנהיג כלכלה עם חמלה, וכי הממשלה שוקדת על רפורמות בחינוך, שכבר מיושמות בשטח. לדבריו, מערכת הביטחון ערוכה טוב מבעבר להתמודד עם סיכונים: "איננו עוסקים בשיפורים קוסמטיים. אנחנו פועלים בתחומים שהוזנחו במשך שנים".

 

יו"ר הכנסת, ח"כ דליה איציק, קראה לכונן ממשלת אחדות לקראת ההכרעות הקשות הצפויות להתקבל: "אני שבה וקוראת לחיזוק מדינת ישראל באמצעות הקמת ממשלת אחדות לאומית. אומרים לי שזה לא יילך, צריך תירוץ. למה צריך לחכות? מצב החירום לא השתנה. אנחנו במלחמה מול חמאס ומול איום קיומי מול איראן. יש הרבה סיבות למה זה חייב לקרות. מותר להניח את האגו בצד, וללכת באחדות לשותפות מלאה. לפנינו סיכונים רבים, אבל גם סיכויים רבים". איציק תקפה את התקשורת, הנוטה להדגיש את הטפל ולשכוח את עבודת החקיקה, שהיא לבהּ של עבודת המחוקקים. 

 

פרס: איראן בונה בחשאי נשק גרעיני 

נשיא המדינה, שמעון פרס, קרא לבצע שינויים בחלוקת העושר, כדי למגר את העוני. הוא התייחס ארוכות לאיום האיראני: "אם איראן תגיע לנשק גרעיני, הוא עלול להגיע לידי הטרוריסטים, שהרי איראן היא גם מרכז הטרור העולמי. העולם יהפוך אז לתוהו ובבוהו. ההנהגה הנוכחית של איראן מכריזה בגלוי על כוונתה לקדם מהפכה איסלאמית - שיעית, לא רק בעולם המוסלמי, אלא בעולם כולו. היא בונה בגלוי ארסנל של טילים ארוכי טווח, ובחשאי - נשק גרעיני".

 

הנשיא השווה בין אלו הקוראים לדבר עם אחמדי-נג'אד לבין אלו שקראו להידבר עם אדולף היטלר: "לצערנו, יש הטוענים שצריך לנהל דו-שיח גם עם שלטון עריץ כזה. גם צ'מברליין סבר כך, כאשר טס לנהל מו"מ עם היטלר, וחזר ללונדון, שם התקבל כגיבור של שלום; ובכך הוא סייע, ללא כוונה, בידיו של היטלר לכסות על כוונותיו האמיתיות... לבנות מחנות ריכוז והשמדה".

 

חברי הכנסת שבו לפעילות סדירה לאחר פגרת קיץ ארוכה. ראש הממשלה אמר בישיבת סיעת "קדימה" בצהריים, כי לא יסכים "להחמיץ הזדמנות להידברות שיכולה, אולי, להוליך את מדינת ישראל לכיוון של שיפור משמעותי ביחסים שבינינו לבין העם הפלסטיני". 

 

מושב החורף של הכנסת יתאפיין בשלל הצעות חוק חברתיות שנמצאות בשלבי חקיקה שונים. בין היתר, יכריעו חברי הכנסת בעניין חוק פיצויי פיטורים גם למתפטר של ח"כ חיים אורון, חוק "מס הכנסה שלילי" שמקדם ח"כ סילבן שלום וחוק הכרה בהוצאות על טיפול בילדים שמוביל ח"כ גדעון סער. ישראל ביתנו תנסה לקדם במושב הנוכחי את "מהפכת הגיור" שהבטיחה, וסיעת הגימלאים תנסה לקדם את חוק הגדלת קצבאות הזיקנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט בכנסת
צילום: רויטרס
קוראת לאחדות. דליה איציק
צילום: דודי ועקנין
צילום: דודי ועקנין
מזהיר מהאיום האיראני. שמעון פרס
צילום: דודי ועקנין
מומלצים