שתף קטע נבחר

נקמת השוטרים: חצו את הקווים והטמינו מטענים

במחלקה לחקירות שוטרים חוקרים בשבועות האחרונים פרשה שעלולה לזעזע את זרוע אכיפת החוק. החשד: ארבעה בלשים וקצין משטרה מהגליל המערבי הטמינו מטעני חבלה נגד עבריין מנהריה, כנקמה על השלכת רימון לעבר ביתו של אחד השוטרים. המטענים היו מאולתרים, הופעלו מרחוק וסופקו על ידי תושב הצפון. מח"ש: "אנשי משטרה אימצו נורמות של ארגון פשיעה". קצין בכיר: "זו רעידת אדמה. אפשר פשוט לסגור את המשטרה"

פחות משנה אחרי הזעזוע שבדו"ח זיילר, המשטרה מתעוררת לזעזוע נוסף. בצהריים (יום ה') הותרו לפרסום החשדות בפרשה שמחוללת בחודש האחרון סערה במשטרה: איך הפכו ארבעה בלשים וקצין משטרה, ששירתו בתחנות נהריה ועכו, ל"כנופייה" שניכסה לעצמה שיטות פעולה עברייניות, נקמה על השלכות רימונים והטמינה מטעני חבלה נגד עבריין. מפכ"ל המשטרה יכנס אחר הצהריים מסיבת עיתונאים מיוחדת שבה יתייחס לפרשה החמורה. סגן מנהל מח"ש, שלמה (מומי) למברגר כבר התייחס לפרשה ואמר: "אנשי משטרה אימצו שיטות של ארגוני פשיעה. קבוצת שוטרים חברה יחד כתא מחתרתי". לדבריו, "זוהי אחת התופעות החמורות ביותר שמח"ש נתקלה בה מאז הקמתה לפני 15 שנה". 

 

עוד על רעידת האדמה במשטרה: 

 

על פי החשדות, חמשת השוטרים היו מעורבים בניסיון לפגוע בעבריינים מנהריה באמצעות הטמנת לבנות חבלה לפני כשנה. במח"ש חושדים כי החמישה תכננו לפגוע בעבריין מיכאל מור, כנקמה על השלכת רימונים לעבר בתי שוטרים בעיר. בהם רימון יד שהושלך לעבר ביתו של בלש, אחד החשודים שנעצרו. כמו כן, נעצר בפרשה אזרח תושב הצפון שכונה "המהנדס" והוא על פי החשד סיפק את חומרי הנפץ ששימשו את החבורה.

 

מזה שנים שהמשטרה בצפון מנהלת מאבק סיזיפי ב"משפחת פשע" נהריינית, המונהגת - על פי הנתונים שבידי המשטרה - בידי העבריין מיכאל מור. לאחרונה נידון מור ל-21 חודשי מאסר על החזקת נשק. עוד קודם לכן חשדה המשטרה במור שהיה מעורב בסדרה נוספת של ידויי רימונים: באוקטובר 2006 הושלכו בלילה אחד שלושה רימוני יד בעיר - שניים לעבר ביתו של ראש העיר ג'קי סבג, ואחר לעבר ביתו של בלש משטרה.


אחרי פירוק המטען, ברכבו של מור (צילום: יואב מינץ)

 

במח"ש חושדים כי לאחר השלכת הרימון לביתו של הבלש, ומשלא הצליחו להוכיח שמור ואנשיו היו מעורבים במעשה, החליטו השוטרים לעשות דין לעצמם ולפעול בדרכים לא מקובלות: פחות משבועיים לאחר השלכת הרימון, הונחו בשעות הלילה שני מטעני חבלה - האחד באדנית דירה השייכת למור, בה התגורר אחיינו, והשני מתחת לג'יפ השייך לעבריין. המטען בחלון הבית התפוצץ, אך למרבה המזל גרם לנזק בלבד. בעקבות הפיצוץ בדק מור את מכוניתו, וגילה את המטען השני, שפורק בהצלחה על ידי חבלני המשטרה. המטענים היו מאולתרים, הוכנו מחומר נפץ לא תקני, ומנגנון ההפעלה כלל שעון ולא הופעל מרחוק.

 

חוקרי המשטרה חשדו בתחילת החקירה כי המטענים הונחו על-ידי יריביו של מור. אלא שכמה חודשים לאחר מכן חלה תפנית חדה בחקירה - רכז המודיעין בתחנת משטרת עכו, חיים משה, נעצר בחשד שהיה מעורב בסחר באמצעי לחימה, והזמין הצתת רכב של אדם עמו היה מסוכסך. במהלך חקירתו מסר משה מידע על "ההתארגנות המשטרתית" נגד מור ואנשיו. כאשר התברר כי שוטרים מעורבים בפרשה, הועבר הטיפול לפרקליטות ולמח"ש. עם זאת, המשטרה הוסיפה להיות מעורבת ולסייע בחקירה על-פי הנחיית מח"ש.

 

בין היתר, באחד המקרים בו הוזמנו החשודים לחקירה, הם נסעו ברכב משטרתי שבו הותקן מלכתחילה ציוד האזנה, בניסיון להפלילם. בשל רגישות החקירה, ביקשה המחלקה לחקירות שוטרים מבית משפט השלום בירושלים להוציא צו איסור פרסום על קיום החקירה והמעצרים. בבקשה ציינו במח"ש כי "לנוכח החשדות קיים יסוד סביר לחשש שפרסום פרט הנוגע לחקירה עלול היה לסכן חיי אדם". אחד הנושאים שנחקרו על ידי מח"ש היא השאלה אם כוונתם של השוטרים היתה לפוצץ את המטענים או רק להרתיע את העבריינים. חשוד שישי חתם עם המשטרה על הסכם עד מדינה ואם יעמוד בהתחייבותו הוא יועמד לדין, יורשע וייגזרו עליו שישה חודשי עבודות שירות.

 

בחקירה התברר כי בליל 22 באוקטובר 2006 בשעה 3:00 לפנות בוקר, נפגשו חמשת החשודים השוטרים ביער יחיעם שם שינו את מספרי כלי הרכב, והתחלקו לשתי חוליות לשם הטמנת המטענים. חוליה אחת, שמנתה שני שוטרים, הרכיבה את המטען לרכב והחוליה השנייה שמנתה שלושה שוטרים, ביניהם רב פקד, הניחה את המטען על אדן החלון. לאחר פיצוץ המטען, חזרו חלק מהחשודים למקום, הפעם מתוקף תפקידם כשוטרים החוקרים את הפיצוץ.

 

היום יוגשו כתבי אישום נגד החשודים בעבירות של היזק בחומר נפץ, עבירות בנשק וסעיף של הפרת אמונים. מור עצמו נחשד במעורבות בהשלכת רימונים לעבר כמה בתים בנהריה בחודש מאי - בין השאר לעבר ביתו של קצין משטרה - אז נפצעה אשה מהפיצוץ. בסופו של דבר הראיות לא התגבשו לכתבי אישום. 

 

קצין בכיר: זה לא נתפס

קצין בכיר במחוז הצפוני אמר כי מדובר בפרשייה חמורה ביותר, וכך מתייחסים אליה במחוז. "זו חצייה של קווים אדומים. שוטר לא יפגע באזרח, לא משנה באלו נסיבות. כל השוטרים המעורבים קיבלו איומים מכנופיית מור. אבל מי שיגיד שהמשטרה לא הגנה עליו, הוא טועה ומטעה".

 

קצין המשטרה לא חסך במילים בניסיון למזער את התופעה מחד, ולגנות אותה מאידך, וציין כי כל המעורבים בפרשה יפוטרו מהמשטרה עם הגשת כתבי האישום. "אותם שוטרים הם עבריינים, עבריינים, עבריינים", אמר הקצין. "אבל חשוב לציין כי מדובר במקרה נקודתי, בהתארגנות נקודתית, שטופלה באופן מיידי ונוקשה ביותר. כל גילוי הבנה וצער למניעיהם של השוטרים יביא לצעדים משמעתיים".

 

"אין גיבוי ואין חיפוי. זהו מעשה של קבוצת עבריינים. זהו מעשה חמור שלא ראוי לא לסליחה ולא לכפרה", אמר הבוקר מפקד המחוז הצפוני, ניצב שמעון קורן. קורן, ערך הבוקר תדרוך לכתבים המסקרים את האזור, ופרש את השתלשלות החקירה וחשיפת המקרה. הוא ציין כי המשטרה מתגאה בחקירה זו, אך אינה מתגאה בעובדה ששוטרי המחוז מעורבים בה. קורן ביקש שלא להכתים את כל אלפי השוטרים במחוז הצפון. עם זאת אמר: "אין מקרה ששוטר יחצה את הקווים ויישאר שוטר. לא משנה מה הנימוק. לא משנה אם המטען הונח לאדם שאשם בעבירות פליליות או ראש משפחת פשע".

 

המעצרים היכו את חבריהם של השוטרים בתדהמה והפכו לשיחת היום ביחידות השונות במרחב. קצין בכיר בצפון אמר ל-ynet כי המעשים המיוחסים לשוטרים קשים, ובלתי ראויים. עוד נודע כי מפקד המרחב, תת-ניצב ניר מריאש, ערך בשבועות האחרונים מאז החל גל המעצרים, שיחות עם שוטרים מיחידות המרחב השונות ובהן עמד על חומרת המעשים.

 

קצין נוסף אמר כי אם אכן יתברר כי המעשים המיוחסים לבלשים אכן אירעו, מדובר בלא פחות מרעידת אדמה. "אפשר פשוט לסגור את המשטרה. מה עוד נשאר אם אנשי משטרה אחראיים ובכירים משתמשים בשיטות של העבריינים אחריהם הם רודפים? זה פשוט לא נתפס. אני מאוד מקווה שמדובר בחשדות שלא יתממשו".

 

גורמים משפטיים אמרו כי בפרשה זו נחצו כל הקווים האדומים מבחינת הבלשים. "לא רק שהם השתמשו בשיטות של העבריינים, אלא שלא היה להם את הכבוד של העבריינים האלה. הרי מיכאל מור הוא יעד מודיעיני והם יושבים עליו בתצפיות והאזנות 24 שעות ביממה במשך תקופה ארוכה. הם ידעו בדיוק מי גר בבית שבו הניחו את המטען. הם יודעים שמיכאל מור עצמו נוסע בג'יפ הזה אולי פעם ביובל. מי שנוסע בו בדרך כלל אלה אשתו והילדים. ואם המטען הזה היה פוגע במישהו מהם? זה פשוט לא יאומן ששוטרים ובלשים מיומנים ומאומנים לא לוקחים דברים כאלה בחשבון. זו שבירה של כל נורמה ואמון".

 

באופן רשמי, במשטרה מוקיעים את התנהגות השוטרים ואומרים כי "במשטרת ישראל אין מקום לאנשים אשר דבק בהם רבב". על פי המשטרה, העצורים "מסכנים את שמם הטוב של אלפי שוטרים ישרים, הגונים ומסורים" שפועלים למען האזרח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מטענים "משטרתיים". אילוסטרציה
צילום: דובר צה"ל
צילום: מונט גלפז
משטרה בזעזוע
צילום: מונט גלפז
המטען, לצד המכונית
צילום: יואב מינץ
"אין סליחה ואין כפרה". קורן
צילום: דורון גולן
מומלצים