שתף קטע נבחר

חגיגת מטאורים

שני מטרות מטאורים צפויים לנו בשבוע הקרוב, וגם ליקוי חמה אחד. יגאל פת-אל מדווח מהכוכבים

השבוע יספקו לנו השמים פעילות ענפה - ליקוי חמה ושני מטרות מטאורים. לפני כשבועיים, נצפה בשמי ישראל מטאור גדול, אלא שזה היה מטאור מקרי, אחד מאינספור אבנים קטנות המשוטטות במערכת השמש ונלכדות בכוח הכבידה של כדור הארץ, שאינו שייך למטר מטאורים.

 

מטר מטאורים מתרחש כאשר כדור הארץ חוצה, תוך כדי תנועתו השנתית סביב השמש, אזורים עשירים באבק. בעת מעבר של שביט (ולעתים נדירות גם אסטרואיד) סמוך לשמש, קרח שמצוי בשביט מתחמם והופך לגז ותוך כדי כך משתחרר גם אבק הכלוא בתוך הקרח. האבק ממשיך להקיף את השמש במסלול דומה למסלול השביט. כאשר כדור הארץ חוצה את המסלול של גרגירי האבק, הגרגירים נמשכים אל כדור הארץ בגלל הכבידה שלו ואז ניתכים עלינו מטאורים, או בשמם הפופולרי – כוכבים נופלים.

 

כיוון שלכדור הארץ כיוון מסוים בתנועתו בחלל, המטאורים נראים כיוצאים מנקודה מסוימת בשמים, הקרויה רדיאנט, שהיא מיקום המפגש בין כדור הארץ לאבק. מטרות המטאורים קרויים בדרך כלל על שם קבוצת הכוכבים שבתחומה מצויה הרדיאנט. מרבית גרגירי האבק אינם שוקלים יותר מאלפית או מאית הגרם ולמרות זאת הם נראים בקלות בעין.

 

שיאו של המטר הראשון, הקרוי דלתא אקווארידים (או בעברית - דלתא דלי) יתרחש ב-27 ביולי. זהו מטר שמאופיין במטאורים חיוורים יחסית ובשיאו צפוי קצב של 20 מטאורים בשעה (הקצב הוא תיאורטי ומתייחס למספר המטאורים שהיו נראים בשיא המטר לו נקודת הרדיאנט הייתה ממוקמת בדיוק מעל הראש, בתנאים אופטימליים). קבוצת דלי זורחת בסביבות השעה 22:00 בכיוון דרום מזרח ועדיף לצפות במטר לאחר חצות.

 

עוד מטר הוא מטר הקפריקורנידים (קפריקורן הוא שמה הלועזי של קבוצת גדי) ששיאו ב-29 ביולי. מטר זה אינו עשיר במיוחד ובשיאו צפויים רק כמה מטאורים בשעה ואף-על-פי-כן זהו אחד המטרות היפים בזכות כדורי האש הרבים שבו. מהירותם של המטאורים במטר זה היא 10 ק"מ לשנייה, שהיא מהירות איטית יחסית (להשוואה, מהירות המטאורים של מטר דלתא אקווארידים היא 40 ק"מ לשנייה) ולכן הם נראים חוצים את השמים באיטיות. גם במטר זה רצוי לצפות לאחר חצות. (מידע נוסף על מטרות מטאורים אפשר למצוא באתר הבית של המחבר, בקטגוריה – לוח שנה – מטרות מטאורים).

 

ליקוי חמה

 

הירח יהיה במולדו בסוף השבוע ולכן שני המטרות הם אטרקטיביים כיוון שאור הירח לא יפריע לצפייה בהם. אולם, מולד הירח החל ב-1 באוגוסט מספק סיבה למסיבה אחרת, אם כי ישראל תהיה כמעט מחוץ לעניינים. ב-1 באוגוסט, בעת המולד, יתרחש ליקוי חמה מלא. ליקוי חמה מלא חל כאשר הירח מצוי בינינו לבין השמש ומסתיר לנו את אורה. אולם, כיוון שכדור הארץ גדול יותר מהירח, הצל שמטיל הירח לא מכסה את כל שטח כדור הארץ ולכן הליקוי לא יראה ממקומות שלא יהיו מוצלים.

 

צלו של הירח ינוע מצפון אמריקה, דרך איסלנד, רוסיה וסיביר, שם ייראה הליקוי במלואו. ישראל מצויה ממש בשולי הצל ורק מצפון הארץ יהיה אפשר לראות חלק זעיר משוליה הצפוניים של השמש ננגס לכמה דקות (כ-2.2% בלבד). שיא הליקוי בישראל יהיה בשעה 13:40 והוא ייראה כאמור אך ורק בצפון הארץ, כאשר ממרכז הארץ ודרומה לא ייראה הליקוי כלל. גם בצפון הארץ יהיה קשה מאוד להבחין בליקוי ללא מכשיר מתאים. כאן המקום להזהיר מפני צפייה ישירה בשמש וכן אסור בתכלית האיסור להשתמש במשקפי שמש, בטלסקופים, במשקפות ואו במסננים שאינם מיועדים לצפייה בשמש. כל צפייה בשמש באמצעות מכשיר או מסנן שלא יועד לכך מביא לסכנת עיוורון!!!

 

אפשר להתנחם בעובדה כי כשבועיים לאחר ליקוי החמה ייראה ליקוי ירח חלקי שייראה מישראל בכל שלביו ועל כך תבוא ידיעה נפרדת.

 

מערכת השמש השבוע

 

כאמור, בסוף השבוע הירח יהיה במולד ולכן במשך השבוע הוא ייראה כסהר ההולך ומתמעט, שזורח לאחר חצות ולקראת הבוקר. אלה שממש לא רוצים להחמיץ את הירח יכולים לראותו בשעות היום כשהוא מקדים לשקוע כמה שעות לפני השמש. כוכב הלכת צדק ממשיך להיות גרם

 

השמים הבולט של הלילה והוא נראה מיד לאחר השקיעה בכיוון דרום מזרח כאשר אי אפשר לטעות בו, כיוון שאורו מאפיל על כל גרמי השמים האחרים, למעט הירח. כוכב הלכת צדק מצוי בצד המזרחי של קבוצת קשת וסקרנו אותו בהרחבה בכתבה הקודמת. כוכב חמה, הקרוב ביותר לשמש, מתקבץ (יהיה בקו אחד עם השמש) השבוע עם השמש ואי אפשר לצפות בו. הוא ייראה ככוכב ערב (יראה לאחר שקיעת החמה) רק בתחילת החודש הבא.

 

כוכב הלכת הבולט ביותר של סוף הקיץ והסתיו יהיה נוגה, הבהיר בכוכבי הלכת, אותו אפשר יהיה לרואת סמוך לאופק המערבי מיד לאחר השקיעה. נדרש אופק צלול ונקי כדי להבחין בנוגה על רקע אור הדמדומים. מדי יום נוגה מגדיל את מרחקו הזוויתי מהשמש והצפייה בו קלה יותר. מי שהתמיד לצפות בכוכבי הלכת שבתאי ומאדים יוכל לזהות את נוגה בהמשך הקו שנמתח ממאדים לשבתאי מערבה. למעשה נוגה מתקרב מאוד לשבתאי עד להתקבצות ביניהם שתראה ב-13 באוגוסט.

 

מאדים מצוי בחלקה הדרומי של קבוצת אריה והוא מתקרב לגבול המערבי של קבוצת בתולה. הכוכב האדום הולך ומתרחק מכדור הארץ ולכן ברור שאין שחר להודעה המסורתית, המגיעה לתיבות דואר אלקטרוני של רבים מאיתנו בחודש אוגוסט מדי שנה, לפיה ייראו בחודש אוגוסט שני ירחים בשמים – מאדים והירח. מקורה של ההודעה הוא בהתקרבות שהייתה בין מאדים לכדור הארץ בשנת 2003, אלא שגם אז מאדים היה רחוק מלהשתוות במראו לירח. כוכב הלכת שבתאי קרוב מאוד לאופק המערבי לאחר השקיעה כך שאפשר לצפות בו למשך כשעה עד לשקיעתו וליהנות ממבט אחרון, לשנה זו, בטבעותיו המרהיבות. מידע נוסף על התצפית בכוכבי הלכת ועל אירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל , היל"א – המרכז הישראלי למידע אסטרונומי , מנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ויו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ליקוי חמה, יראה רק בצפון הארץ
צילום: איי פי
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים