שתף קטע נבחר

פושע המלחמה קרדז'יץ' הוסגר לבית הדין בהאג

ערעורו של המנהיג הסרבי-בוסני לשעבר רדובאן קרדז'יץ' לא הגיע דרך הדואר, והוא הוסגר לבית הדין לפשעי מלחמה ביוגוסלביה לשעבר, אשר בהאג. קרדז'יץ' נאשם ב-11 סעיפים של פשעי מלחמה, בהם רצח עם וקשירת קשר לביצוע רצח עם. היום הודה עורך דינו: מעולם לא הוגש ערעור על הסגרתו

מנהיג הסרבים-הבוסנים לשעבר, רדובאן קרדז'יץ', שנעצר בשבוע שעבר אחרי יותר מעשור במחתרת, הוסגר היום (יום ד') לבית הדין המיוחד לפשעי מלחמה ביוגוסלביה לשעבר אשר בהאג. "היום הועבר רדובאן קרדז'יץ' לחזקת בית הדין - לאחר 13 שנים שהיה מבוקש", נכתב בהודעה שפרסם בית הדין.

 

קראדז'יץ' המריא מנמל התעופה בבלגרד ונחת בשדה התעופה ברוטרדם, ומשם הועבר למתקן הכליאה של בית הדין. לפנות בוקר הוא הוצא מכלאו שבבית הסוהר בבלגרד כשהוא מלווה באנשי השירות החשאי בסרביה, והועלה על מטוס קטן מעוטר בדגל סרביה, שהמתין בנמל התעופה הבינלאומי שבבירה הסרבית. שלושה ג'יפים עם חלונות שחורים נראו עוזבים את בית הדין הסרבי לפנות בוקר בדרכם למטוס.

 

המנהיג הואשם שלא בנוכחותו ב-11 סעיפים של פשעי מלחמה, בהם רצח עם וקשירת קשר לביצוע רצח עם. הוא נאשם כי תיכנן את הטבח שאירע בעיירה סרברניצה ב-1995, שבו נספו 8,000 גברים ונערים מוסלמים, וכי יזם את המצור בן 3.5 השנים על סרייבו, שבו נהרגו יותר מעשרת אלפים תושבים.

 

קרדז'יץ' הועבר לתא באותו מתקן שבו הוחזק בשעתו מורו ורבו מנהיג סרביה לשעבר סלובודן מילושביץ', שמת מדום לב ב-2006 במהלך משפטו, לאחר שבילה חמש שנים בכלא. המתקן מכיל 84 תאים, שב-37 מהם מוחזקים אישים הנאשמים בביצוע פשעי מלחמה במלחמות בבלקנים. גודלו של כל תא הוא חמישה מטרים על שלושה מטרים, ויש בו שירותים, מקלחת, כיור ושולחן כתיבה. לאסירים מותר השימוש במחשבים - אך אין להם גישה לאינטרנט - ויש להם טלוויזיה.

 

"מעולם לא הוגש ערעור"

קרדז'יץ' בן ה-63 יופיע בפני בית הדין בימים הקרובים. עורך דינו של קרדז'יץ', סווטוזר וויאצ'יץ', אמר כי מרשו לא ימסור הודאה כאשר יופיע בפני השופטים, וציין כי הוא משוכנע שחפותו תוכח. הוא הוסיף כי מרשו צפוי לבקש מבית הדין בהאג ארכה בת 30 יום כדי להכין את הגנתו. מוקדם יותר כבר הביע קרדז'יץ' את רצונו לייצג את עצמו במשפט.

 

הבוקר הודה וויאצ'יץ' כי מעולם לא הגיש ערעור נגד הסגרתו של קרדז'יץ' מסרביה לידי שלטונות בית הדין בהאג - וכי אי הוודאות שאפפה את הגשת הערעור נועדה רק לעכב את הליך ההסגרה. כזכור, עד לרגע האחרון לא הגישו פרקליטיו של קרדז'יץ' ערעור על ההסגרה, אך מאוחר יותר טען וויאצ'יץ' כי הגיש ערעור על ההסגרה, שלטענתו נשלח מסניף דואר בבוסניה ביום שישי בערב, לפני המועד האחרון שנקבע להגשת ערעור שכזה.

 

עם זאת, משירות הדואר של סרביה נמסר כי לא ידוע על כל ערעור שנשלח בדואר - וגם דוברת בית המשפט הבהירה כי לערעור לא היה כל זכר. על פי החוק הסרבי, אם ערעור אינו מוגש - או אם נשלח בדואר אך לא הגיע לבית הדין בבלגרד - יכול שופט בבית הדין הסרבי להחליט כי קרדז'יץ' יוסגר לבית המשפט בהאג מבלי להתחשב בערעור - כפי שאירע בסופו של דבר.


רכב משטרתי שעליו קרדז'יץ', לאחר הנחיתה ברוטרדם (צילום: AFP) 

 

אמש פרצו עימותים בין עשרות לאומנים סרבים קיצונים, שהגיעו לבירה הסרבית כדי למחות על הכוונה להסגיר את המנהיג,

לכוחות המשטרה. המפגינים יידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר שוטרים וניפצו שמשות של חנויות. השוטרים הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות - גז מדמיע וירי כדורי גומי, וכמה עשרות בני אדם נפצעו באורח קל.  

 

קרדז'יץ', שכיהן כמנהיג המיעוט הסרבי בבוסניה בשנים 1992-1995, נעצר בבלגרד ביום שני שעבר - שם התגורר תחת זהות בדויה במהלך השנה וחצי האחרונה. עורך דינו טוען כי הוא "נחטף" עוד קודם לכן, ב-18 ביולי, והוחזק במשך שלושה ימים בידי חוטפים בלתי מזוהים.


פורסם לראשונה 30/07/2008 05:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדז'יץ' אחרי מעצרו
צילום: AP
וויאצ'יץ'. ערעור לא הוגש
צילום: AP
מומלצים