שתף קטע נבחר

"למה הנטל נופל רק על הילדים שלנו?"

הורים לחיילים, בני נוער ואזרחים, התייצבו לאחרונה מול משרד הבטחון בקריה לבושים במדי ב'. הללו הפגינו נגד ההשתמטות ההולכת וגדלה בקרב המועמדים לגיוס. זהרה ברגר צור, אם לחייל וחברת הנהלה ב"פורום לשיוויון הנטל", קוראת למנהיגים לחייב כל אזרח במדינה בשירות כל שהוא, למען החברה

כאשר בני, שהיום הוא חייל, נולד, אמרנו לעצמנו "עד שיגיע לגיל גיוס בטח יהיה שלום, אין לנו מה לדאוג". התבדינו. כשהיה בן 10 אמר לי הילד, שאמור היה להיוולד לשלום, "אני לא רוצה ללכת לצבא, אני לא רוצה למות". חיבקתי אותו חזק "גם אני לא רוצה", אף הורה לא רוצה, זה הופך להיות הסיוט של החיים.

 

בגיל 16 אמר הנער שהוא צריך להתגייס לצבא ולעמוד במחסומים, כי שם צריך אנשים עם ערכים שיעשו את העבודה הקשה והחשובה, ברגישות שלא תלבה את השנאה.

 

בגיל שמונה עשרה וחצי הוא התגייס. ליוונו אותו לבקו"ם חיבקנו אותו חזק חזק, ואני בכיתי. לא יכולתי להתאפק, הרגשתי כאילו במו ידי אני עוקדת את בני יחידי אשר אהבתי. אבל הוא הלך ברצון. לא מתוך התלהמות ולא מחוסר ברירה. הוא ידע בדיוק מדוע הוא מתגייס לצבא.

 

מתוך התבוננות בסביבתי הקרובה הייתי משוכנעת שככה זה אצל כולם. האמנם?

 

לפני שנה בדיוק זעקו כותרות העתונים את מימדי ההשתמטות משרות צבאי. באותו עמוד בצבצה מודעה קטנה בה נכתב על התארגנות ספונטנית של הורים מגבעת שמואל שקמו ואמרו "די"! תמונת המצב העגומה שנחשפה בשנה האחרונה מלמדת על מימדים מדאיגים וכואבים של השתמטות משרות צבאי. כל אחד יכול בקלות למצוא את הצידוק למה לא להתגייס: "הצבא הוא צבא כיבוש", "מתים והורגים", "לא מתאים לי", "הקריירה תיהרס", "אני חייל בצבא השם ובאוהלי תורה", "מה אני פראייר?" ועוד.

 

היום – כל אחד לעצמו! 


חלוקת פרחים למתגייסים

כאמא לחייל וכאזרחית מעורבת, לא יכולתי להישאר אדישה. היה לי ברור שאני חייבת לחבור לקבוצה הזו, ולהפגין יחד איתם הזדהות ועשייה. זה היה ביום שישי לפני שנה, 30 מעלות בחוץ, 'קניון עזריאלי' מפוצץ באנשים אדישים העסוקים בקניות. באותה שעה מעבר לגשר פגשתי לראשונה קומץ הורים ואזרחים מן השורה, שמחתימים את העוברים והשבים על עצומה הקוראת לשרים, לשנות לאלתר את המצב באמצעות חקיקה שתביא לכך שכל אזרח כל אזרח ישראלי, יישא בנטל וישרת שרות צבאי, לאומי או אזרחי. באותו רגע הצטרפתי.

 

כך קם למעשה "הפורום לשיווין בנטל" שסחף אליו מאות אזרחים מכל הארץ בכל הגילאים ומכל קשת החברה הישראלית. תנועה חוץ פרלמנטרית הדוגלת בסולידריות חברתית. התנועה שלנו הוקמה לנוכח מציאות של אי שוויון חריף בתרומה למדינה בסדיר ובמילואים. העובדה שישנם מגזרים הנהנים מפטור גורף, או קונים את הפטור בדרכים שאינם כשרות, מקוממת אותי באופן אישי כאם וכאדם. אפליה זו בין דם לדם היא בלתי נסבלת, ואיני יכולה להשלים עימה עוד.

 

עברה שנה ושוב אנו מוחים באותו מקום מעבר לגשר, מול משרד הביטחון בקריה, הורים, בני נוער ואזרחים מן השורה. את תחושת התסכול והכאב הטיבה לתאר מירי בראון יו"ר הפורום שאמרה: "עשו מעשה בטרם יהיה מאוחר מידי בכדי שלא נגיע, גם בנושא השרות, ל'קו השחור' ונגלה- כי אין מי שישא בנטל. ח"כ ושרים, בזמן שילדינו עומדים ערים על המשמר אתם נרדמתם בשמירה!! אנו קוראים לכם מכאן- התעוררו! יחויב כל אזרח במדינה, שנמנע ממנו לעשות צבא, בשרות כל שהוא למען החברה. זה נכון מוסרית, זה נכון ערכית, זה נכון חברתית וזה נכון גם ביטחונית."

 

מאז גיוסו של בני עברו כמעט חמש שנים. כן, הוא עדין בצבא, כבר לא אותו הילד, לא אותו הנער שהתגייס, הוא התבגר והשתנה לטובה. המסלול שבחר איננו קל, גם לי לא היה קל ועדין לא קל. הוא משרת וגם אני בדרכי, מגויסת. גם חברי ב"פורום לשוויון בנטל" מגויסים, וביחד נמשיך להיאבק ללא לאות עד השינוי המיוחל.

הכותבת זהרה ברגר צור, היא חברת הנהלה בפורום לשוויון בנטל.

 


גולשים המעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות אודות החברה בישראל ובעולם, מוזמנים לשלוח לדוא"ל hevra@y-i.co.il ולציין בנושא - עבור מדור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.

 

לקריאות נוספות לסדר:

"נשים קטנות"

"מי מפקח על המפקחים?"

"דירה להכעיס"  

"מציאות יומיומית של תקיפה מינית"

"זהירות, אלימות גזענית מחלחלת"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחתימים על עצומה לשיוויון בנטל
צילום: טולי הרמן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים