שתף קטע נבחר

מקיין ופיילין הצביעו; עומס גדול בקלפיות

החשש לתורים ארוכים שייווצרו בקלפיות ברחבי ארצות-הברית התממש, ובמקומות מסוימים נמשכת ההמתנה שעות ארוכות. תושב פלורידה שחזר לביתו מיואש סיפר ל-ynet: "עשרים שנה אני חי כאן ומעולם לא ראיתי דבר כזה"

המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות-הברית, ג'ון מקיין, וסגניתו, שרה פיילין, הצביעו הערב (יום ג') במדינותיהם, אריזונה ואלסקה. במקביל הגיעו מרחבי ארה"ב דיווחים על תורים ארוכים ומכונות הצבעה תקולות שקיבלו את פניהם של המוני המצביעים שביקשו לממש את זכותם הדמוקרטים ולקבוע את זהותו של הנשיא האמריקני ה-44.

 

הבחירות בארה"ב - סיקור מקיף ב-ynet:

 

ג'ון מקיין בא מלווה ברעייתו סינדי לקלפי בכנסיה בפניקס, אריזונה, והתקבל בקריאות עידוד "גו, ג'ון, גו". מוקדם יותר אמר לתוכנית הבוקר של רשת "סי-בי-אס": "תשמעו, אני יודע שאני עדיין האנדרדוג. אני מבין את זה. אתם לא יכולים לתאר לעצמם את ההתרגשות של אדם שכל כך קרוב לעמדה החשובה ביותר בעולם, ואני אהנה מכך, אהנה. לעולם לא אשכח זאת כל עוד אחיה". 

 

פיילין הצביעה באנקורג' שבאלסקה: "אנו חשים אופטימיות וביטחון בנוגע למה שיקרה היום. אני שמחה להיות בבית בוואסילה כדי להצביע, כי תמיד אהיה שרה מאלסקה".

 

אליעזר ריבלין, אחיו של ח"כ ראובן ריבלין, המתגורר במיאמי שבפלורידה, סיפר כי הגיע בשעה 8:30 בבוקר לקלפי הסמוכה לביתו ואולם כעבור דקות מצא את עצמו חזרה בבית, אחרי שהתייאש מהתורים הארוכים. "עשרים שנה אני חי כאן וזו מערכת הבחירות החמישית שלי, אבל מעולם לא ראיתי התלהבות כזאת להצביע", אמר ל-ynet. "אנחנו עומדים בפני רגע היסטורי ממש בלי קשר למי יינצח".

 

ריבלין בן ה-66 החליט לנסוע לקלפי המרוחקת כ-300 מטרים מביתו. "ראיתי תור רציני של מכוניות והבנתי שהמרחק מהבית שלי לקלפי קצר יותר מאיפה שרצו שאעמיד את המכונית. לא ראיתי דבר כזה בימי חיי. החזרתי את האוטו לחנייה והלכתי ברגל, אבל אז התייאשתי מהתור, אמרתי לעצמי שאני לא ממהר ואחזור בצהריים", סיפר.

 

"תחזיקו מעמד"

עוד לפני שנפתחו הקלפיות, מימשו את זכותם בין 29 מיליון ל-44 מיליון אזרחים. זה נתון חסר תקדים - 44 מיליון בוחרים מהווים כ-30 אחוזים מבעלי זכות הבחירה הרשומים בארה"ב. על פי ההערכות 64 אחוזים מהם יגיעו היום לקלפיות ויעשו היסטוריה במדינה - ששיעור ההצבעה הממוצע בה עומד על כ-50 אחוזים.


מצביעים בתור לקלפי במדינתו של אובאמה, אילינוי (צילום: AP)

 

בניו-יורק, מצביעים נלהבים החלו לעמוד בתורים מחוץ לקלפיות עוד לפני עלות השחור. "בשעה 7:30 בבוקר, כבר הייתה לנו כמות דומה למצביעים שהיו רק בצהריים ב-2004", אמר ג'ון ריץ', עובד בקלפי בניו-יורק שבה הצביעו ביל והילארי קלינטון. מכונות הצבעה תקולות אילצו חלק מהמצביעים בניו-ג'רזי לעבור לשיטה הישנה: פתקי הצבעה.

 

מושל פנסילבניה אד רנדל קרא למצביעים "להחזיק מעמד" בעוד שהרשויות נערכו לשיעור הצבעה גבוה במיוחד במדינה עתירת האלקטורים המחוזרת במיוחד. יותר מ-160 אנשים כבר עמדו בתור כשהקלפי נפתחה בכנסיה באלנטאון. "יכולתי להישאר שעה וחצי בקדמת התור או שלוש שעות בצדו האחורי", התלוצץ רונלד מרשל, דמוקרט שחור.

 

"מעולם לא ראיתי דבר כזה"

בקלפי במדינת מיזורי - אף היא מהמדינות המתנדנדות שיכריעו את המרוץ -  סיפרה נורמה סטורמס בת ה-78 שהחניה הייתה מלאה עד אפס מקום ומצביעים רבים נאלצו להחנות בחניונים אחרים באזור. "מעולם לא ראיתי דבר כזה בכל ימי חיי", אמרה סטורמס, "אני פשוט בהלם". ב-וירג'יניה, שבה לא ניצח דמוקרט מאז 1964, נרשמו תקלות טכניות במערכת ההצבעה בכמה קלפיות. בריצ'מונד התעכבה פתיחת קלפי מכיוון שהאיש היחיד שהחזיק במפתחות לא התעורר בזמן. מאות חיכו מחוץ לדלתות הקלפי בספריה המקומית כשסוף סוף נפתחו.


יש כאלה שמרגישים דווקא מחוזקים מהתורים הארוכים (צילום: AFP)

 

עם זאת, למרות העיכובים וההמתנה הארוכה, שבמקומות מסוימים הגיע ללמעלה משעתיים, רבים מהבוחרים נראו שמחים להמתין בסבלנות כדי להשפיע במרוץ ההיסטורי. "אני חושב שאני מרגיש מחוזק ומלא אנרגיה מעצם העמידה כאן ללא מזון ומים", אמר אחמד באולינג, תושב וירג'יניה באחד התורים האורכים. "מה שחשוב הוא שאצביע".

 

בכמה קלפיות, הודו העובדים שייתכן שהמערכת פשוט אינה ערוכה להתמודד עם שיעור הצבעה כה גבוה. מאז מערכת הבחירות הקודמת, ב-2004, גדל ב-7.3 אחוז שיעור האזרחים הרשומים להצביע. "יש לנו מערכת שרגילה באופן מסורתי להתמודד עם שיעור הצבעה נמוך", אמרה טובה וואנג מארגון הפיקוח "מטרה משותפת". "יהיו לנו מצביעים חדשים רבים, אך לא משאבים רבים יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקיין משלשל את פתק ההצבעה
צילום: רויטרס
העיתון הניו-יורקי קורא להצביע
צילום: AP
פעם נשיא, היום רק מצביע: ביל קלינטון
צילום: AFP
מומלצים