שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

נולד בטעות: "מה הוא עשה לעולם?"

למרות שאמו עברה הפלה - נולד איתי בשבוע 35 - חי, נושם וזקוק לאהבה. הוריו השאירו אותו בבית החולים ומאז עדיין לא נמצאה משפחה שמוכנה לתת לו את הבית לו הוא כל כך זקוק. "אני מרגישה שהוא רוצה להגיד משהו ולא יכול", אומרת חווה, האם האומנת הזמנית שלו

את סיפורו של איתי בן החמישה חודשים סיפרנו כאן לפני יותר מחודשיים. הוא לא היה אמור להיוולד. כשאמו היתה בשבוע ה-35 להריונה, הודיעו להורים שאיתי סובל מתסמונת רב מערכתית נדירה – מקרוצפלייה. מדובר בתסמונת העלולה להשפיע לאורך זמן על התפתחות המוח ועלולה לגרום לפיגור שכלי ואף לבעיות מוטוריות. נאמר להם כי אין שום סיכוי שהעובר יהיה תינוק רגיל. הוריו החליטו לבצע הפסקת הריון, אך למרות הניסיון להפיל, התינוק נולד חי, נושם וזקוק לאהבה. ההורים התקשו להתמודד עם המצב וניתקו קשר עם התינוק.

 

"עצוב", "כואב הלב", "ילד מסכן", "מזעזע", "קורע לב" - התגובות לכתבה היו רבות. כולן מלאות בכאב אמיתי על התינוק השוכב לבד בבית החולים, בלי אף אחד שידאג לו, יאהב אותו, ילטף אותו. התגובות היו רבות, אבל איתי עדיין לבד.

 


 "הוא אצלנו חודש וחצי ואני מתה עליו". צילום: הרצל יוסף

 

ארבעה חודשים שהה איתי בתינוקייה של בית החולים, באשפוז סוציאלי. מבקרים רבים לא היו לו. האחיות עשו ככל יכולתן, אך איתי נותר ללא בית, ללא מגע אוהב ומתפעם וללא עתיד בטוח. לאחר חודשיים בהם ניסו למצוא לאיתי משפחה אומנת, הוא הועבר לקלט חירום לתינוקות בדרום הארץ, עד שיימצא עבורו הפתרון הטוב ביותר.

 

עוד בפרויקט: הילדים של כולנו

  

"כל התקופה בבית החולים, איתי היה במיטת תינוק בן יומו", מספרת טל, מנחת אומנה במכון סאמיט. "למרות שהיה עטוף באהבה מהצוות, תינוק צריך בית ולכן העבירו אותו לקלט. חווה (שם בדוי), אם הקלט, קיבלה אותו בזרועות פתוחות ובאהבה גדולה. לא כל אחד יכול להתמודד עם תינוק כמו איתי. הוא עדיין מקבל טיפול תרופתי ללב. מבחינה התפתחותית הוא מתקדם יפה. הוא ילד מאוד תקשורתי ומגיב ויש לו חיוך כובש.

 

"באבחונים שנערכו לאיתי השבוע נראה כי הוא אכן סובל מהתסמונת ממנה חששו בזמן ההריון. נקבע גם שההמצאות של איתי בבית של חווה, המגע הפיזי והפיזיותרפיה שעבר, קידמו אותו מאוד, הן מבחינת התנועתיות והן מבחינה תקשורתית. כל עבודה נוספת שקשורה במגע פיזי ובתקשורת איתו בוודאי תקדם אותו מאוד".

 

חווה בת ה-58, משמשת כבר 8 שנים כקלט חירום לתינוקות. בתקופה זו עברו בקלט שלה 105 ילדים. "אני מאושרת. בזכותם אני נראית יותר צעירה מגילי", אומרת חווה. "עם כל הקשיים שבעולם, אני מקבלת אותם בשמחה".

 


 

כמו אמא צעירה

לחווה 6 ילדים בוגרים בגילאי 24-40 ו-17 נכדים. לפני שלוש שנים היא קיבלה את אות יקירת העיר במקום מגוריה, על התנדבותה לקהילה. היא גם סיפרה בגאווה כי לפני מספר שנים ביקר אצלה נשיא המדינה. חווה ובעלה הגיעו לאומנה לאחר שנקשרה אליהם ילדה בת 3, יתומה מאם, במרכז הקליטה בו שהו. הם לקחו אותה תחת חסותם ושימשו לה משפחה אומנת במשך 7 שנים, כאשר שלוש השנים הראשונות היו בהתנדבות, ללא תמיכה ועזרה של הרשויות.

 

התינוקות שמגיעים לחווה, מגיעים לעיתים עם סימנים בגוף. סימני סיגריות, מגהץ ונשיכות. לעיתים הם מגיעים מכורים לסם ולעיתים לאחר שמצאו אותם זרוקים בכל מיני מקומות. שלושת חבריו של איתי לקלט, כמו איתי עצמו, לא זכו להשתחרר מבית החולים בזרועות הוריהם האוהבים. הם ננטשו וביתה של חווה הוא ביתם הראשון, וגם הוא זמני.

 

לעודד (שם בדוי) בן שלושת החודשים הורים המכורים לסמים. הוא ננטש ומתמודד מאז לידתו עם תסמונת גמילה מהסם. "הוצאתי אותו מבית החולים בן כמה ימים, כמו אמא צעירה", מספרת חווה. שירן (שם בדוי) היא תינוקת בת חמישה חודשים. אמה גרושה שאינה מסוגלת לטפל בילדה. רומי (שם בדוי) היא תינוקת בת חודש שננטשה בבית החולים על ידי אם חולת נפש.

 


 "הוא מבין, צוחק, אוהב חום ואהבה". צילום: הרצל יוסף

 

"מה הוא עשה לעולם?"

"איתי הוא נסיך בן חמישה חודשים", מספרת חווה. "הוא ילד כזה מתוק. הוא מבין, צוחק, אוהב חום ואהבה. הוא מנסה לשלוח ידיים לצעצועים. הראש שלו כבד ומקשה עליו. הוא אוהב מאוד שמדברים איתו. כואב לי שלילד יש בעיה. כל דבר כואב לי. הוא אצלנו חודש וחצי ואני מתה עליו. אולי דווקא בגלל הבעיה שלו.

 

"כשאני מדברת איתו ומסתכלת לו בעיניים, אני מרגישה שהוא רוצה להגיד משהו ולא יכול. הוא מסתכל עלי במבט כזה ואני מתחילה לבכות. אני שואלת 'מה הוא עשה לעולם?' יש אנשים שמחפשים להביא ילד לעולם והנה יש פה ילד כזה שבינתיים אף אחד לא רוצה אותו. כואב לי הלב שיש לו בעיה ושמחפשים בשבילו משפחה אחרת במקום שהמשפחה שלו תקבל אותו כמו שהוא. אנחנו איתו כל הזמן עד שהוא ימצא מקום טוב. ילד כזה אני לא מוכנה שייקחו למקום שלא יקבל טיפול כמו שצריך. הוא מיוחד. הוא נסיך בשבילי".

 

חווה, לא קשה לך הטיפול בכל כך הרבה תינוקות?

"האמת? לא קשה לי. יש לי הרבה סבלנות. גידלתי את כל הילדים שלי בשמחה. עכשיו הבנות עוזרות לי מהקטנה ועד הגדולה. וגם בעלי עוזר המון. זה גורם לי אושר. אני מרגישה שאני תורמת משהו בחיים, שאני עוזרת לכך שהתינוקות האלו לא יהיו מוזנחים ולא ימצאו אותם זרוקים בפח האשפה ובמדרגות. כשאני שומעת דברים כאלו או שאמא הרגה את הילד שלה, זה כואב לי. אני לא יכולה לשמוע דברים כאלו. אני אמשיך עד שיגידו לי 'מספיק', עד שאהיה קשישה".

 

איתי מחפש משפחה אומנת שתיתן לו אהבה, שתקבל אותו כפי שהוא ושתבטיח את עתידו.

 

איך אפשר לעזור לאיתי?

משפחות המעוניינות לעזור לאיתי מוזמנות לפנות לעמותות האומנה:

  • במכון סאמיט , אומנה בדרום ובירושלים: 02-5631350.
  • עמותת "אור שלום ", אומנה במרכז: 03-5293733.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתי וחווה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים