שתף קטע נבחר

ישראל 2009: אחות אחת על 2,250 תלמידים

פחות בדיקות, פחות חיסונים והרבה פחות אחיות: מדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת על שירותי הבריאות לתלמידים בארץ, עולה תמונת מצב עגומה במיוחד. יו"ר הוועדה: "הפרטת השירות פוגעת באיכותו"

תמונה עגומה במיוחד עלתה היום (ג') מדיון בשירותי הבריאות הניתנים לתלמידים בישראל בעשור האחרון: ירידה בכיסוי החיסוני של תלמידים, הפחתה בבדיקות הראייה ובדיקות השחפת, אחות שאחראית על 2,250 תלמידים ובדיקות שנעשות לעיני כל וללא פרטיות. 

 

מנתונים שנאספו על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת ואשר הוצגו היום בדיון ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, עולה כי מספר בדיקות הראייה לתלמיד ירד מארבע לשתיים, בדיקות עור שנעשו בעבר אינן מבוצעות כיום ורק כעשירית מהתלמידים עוברים היום בדיקת "מנטו" לאיתור שחפת. בנוסף, בביקורת שערך משרד הבריאות עצמו על השירותים הניתנים לתלמידים נמצא כי "שיעורי החיסון נמוכים מהדרוש ומהמתחייב על פי החוזה", וכי יהיה צורך בביצוע השלמות בשנה הבאה.

 

"מדובר בהפקרות של ממש"

בפני הוועדה עלו גם הנתונים המדאיגים הבאים: בדיקות שמיעה, שבוצעו לפני שבע שנים בקרב 84% התלמידים, מבוצעות כיום בקרב שני שליש מהתלמידים בלבד. גם בדיקות רופא, אותן עברו ב-2202 כ-82% מתלמידי כיתות א' ו-ז', מבוצעות כיום רק ל-45% מתלמידי כיתה א' ול-36% מתלמידי כיתה ז'.

  

נתון מדאיג נוסף בתחום השירותים הוא זמינותן של האחיות בבתי הספר: בשנת 1998 טיפלה אחות אחת ב-1,500 תלמידים. כיום, בשל קיצוץ בתקני אחיות, מטפלת אחות אחת בלמעלה מ-2,200 תלמידים.

 

סוזי אליה, אחות בית-ספר, סיפרה לחברי הוועדה על "ההפקרות", כדבריה, בבתי הספר: "אני מתביישת ביחס לתלמידים. מי שדורש מאחות לבצע 70 חיסונים ביום גורם להתמוטטות של אחיות. אין היום חדרים לאחיות, בדיקות שיכולות להיות מביכות נעשות לעיני תלמידים אחרים. הדבר החמור ביותר הוא שבתנאים כאלו לא ניתן לאבחן מחלות קשות אצל תלמידים, מדובר בהפקרות ממש". אחות אחרת סיפרה כי בהיעדר חדר בדיקה, היא נאלצת לשקול את התלמידים במסדרון לעיני חבריהם, דבר המביך ופוגע בנערות ונערים הסובלים מעודף משקל.

 

"מאחיות הן הפכו לשפחות"

בשנים האחרונות ישנה מגמת קיצוץ בתקציב המיועד לבריאות התלמיד, שעומד על שיעור זניח של פחות משליש האחוז מתקציב משרד הבריאות. ב-1998 עמדה ההוצאה על שירותי הבריאות לתלמיד על 73 שקלים, בעוד שב-2007 - השנה שבה הופרט השירות מידי משרד הבריאות והועבר לחברה פרטית בשם "האגודה לבריאות הציבור" - ירדה ההוצאה ל-54 שקלים לתלמיד.  בימים אלו מכין משרד הבריאות מכרז חדש למתן השירות.

  

ח"כ דב חנין אמר בדיון "כעת משהסתיים החוזה עם האגודה לבריאות הציבור, צריך להחזיר את השירות למדינה, זו אחריותה. שירותי הבריאות כיום לתלמידים, נמוכים בהרבה ממה שהיה קיים לפני עשור". ח"כ שלי יחימוביץ הסכימה עם חנין כי על השירות לחזור לידי המדינה, וציינה כי החברה הפועלת כיום "מסתכלת רק על תפוקת האחיות, לא על האיכות ולא על היחס לתלמידים. האחיות נאלצות לבצע עשרות בדיקות וחיסונים ביום. מאחיות הן הפכו לשפחות, הכל כדי לרצות את המעסיק. השירות צריך לחזור למשרד הבריאות".

 

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, טען בדיון כי "מה שנעשה היום בתחום זה לתלמידים הוא פשע מאורגן. מחר, כדי לחסוך יותר בעלויות, גם יחליפו את האחיות בחובשים. השירות כיום קטסטרופלי והוא יהיה אפילו גרוע יותר אחרי המכרז החדש". 

 

מנכ"ל "האגודה לבריאות הציבור", יהודה כהן, הגיב על הטענות ואמר כי "אנחנו עושים את הכל במסגרת התקציב כדי, לתת שירות לכמה שיותר תלמידים."

 

יו"ר הוועדה: "נקבע סטנדרטים חדשים"

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, סיכם את הדיון באומרו כי הפרטת השירות פוגעת באיכותו וכי בתנאי המכרז החדשים, לפני פרסום המכרז בסוף החודש, "ייקבעו סטנדרטים חדשים שיבטיחו את איכות השירות לתלמידים ואת היקפו הראוי, תוך מתן דגש על האיכות ולא על גודל התקציב." על אחיות בריאות הציבור, אמר כץ, להיות עובדות של משרד הבריאות, "על מנת להבטיח את איכות הטיפול ושמירה על מעמדן וזכויותיהן."

 

כץ סיכם ואמר כי "הוועדה תובעת לראות את תנאי המכרז בטרם פרסומו לקראת סוף חודש יוני ותתכנס לדיון נוסף בנושא".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
70 חיסונים ביום ויותר מדי תלמידים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים