שתף קטע נבחר

קדימה לריבלין: עצור "חקיקת בזק" של חוק מופז

במכתב ששיגר ליו"ר הכנסת, ביקש ממלא מקום יו"ר סיעת קדימה ח"כ יוחנן פלסנר למנוע אישורו של חוק מופז תוך 48 שעות, כפי שרוצה הקואליציה: "החלטתי לפנות אליך בבקשה להתערב באופן מיידי בכדי למנוע פגיעה בכנסת וסדרי עבודתה, ולאפשר קיום דיון מעמיק ויסודי"

המאבק על חוק מופז מתחמם: ממלא מקום יו"ר סיעת קדימה, ח"כ יוחנן פלסנר, שיגר היום (ב') מכתב ליו"ר הכנסת ח"כ ראובן ריבלין וביקש ממנו להתערב "למניעת חקיקת בזק" בכל הנוגע לחוק מופז. בתגובה, הבטיח ריבלין כי "כללי הדיון יישמרו בקפידה ללא כל פשרה או סטייה מהוראות התקנון". 

 

 

החוק, שיעלה היום לקריאה ראשונה במליאה, מסעיר את הכנסת. בקואליציה מתכוונים לנסות ולהשלים את הליכי החקיקה עד ליציאה לפגרה ביום רביעי ב-14:00 ואילו בקדימה מנסים לסכל זאת. במידה והקואליציה לא תצליח במשימתה, היא מתכוונת להשלים את החקיקה מייד בתחילת פגרת הקיץ.

 

פלסנר כתב לריבלין כי "התיקון המוצע הינו תיקון משמעותי ובעל השפעה ארוכת טווח ועקרונית על התנהלות הסיעות בכנסת והיכולת להשיג יציבות שלטונית במערכת הפוליטית בישראל". הוא ציין כי "לא מתקיימת כל הידברות על מהות השינוי המוצע עם האופוזיציה. יתרה מכך, נראה כי כוונת הממשלה הינה להעביר את הצעת החוק בשלושת הקריאות בחקיקת בזק חסרת תקדים, תוך פחות מ- 48 שעות, מה שלא יאפשר קיום דיון יסודי ומעמיק בהצעת החוק".

 

"החלטתי לפנות אליך בבקשה להתערב באופן מיידי בכדי למנוע פגיעה בכנסת וסדרי עבודתה, ולאפשר קיום דיון מעמיק ויסודי בהצעת חוק משמעותית זו. חשוב כי הדיון בהצעת החוק בוועדה יתקיים בשיתוף ותוך היוועצות עם מומחים למשפט חוקתי ולסדרי שלטון, אותם בכוונתנו לזמן לישיבות הועדה שתדון בהצעת החוק. אשר על כן מתבקשת התערבותך למניעת חקיקת בזק על מנת לאפשר את הדיון הרציני הנדרש בנושא", כתב פלסנר.

 

"אל תיתן ידך להכתמת הכנסת" 

פלסנר הוסיף כי קדימה סבורה שוועדת חוק, חוקה ומשפט היא הוועדה המתאימה לדון בנושא, אלא שבקואליציה מתכוונים להעביר את הצעת החוק לדיון בוועדת הכנסת, שבראשה עומד יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין. "אל תתאים את הוועדה שתדון בהצעת החוק לתוצאה המבוקשת על ידי הממשלה", כתב.

 

יש לציין כי ועדת הכנסת עשויה להתכנס מיד לאחר ההצבעה בקריאה ראשונה, כדי להכריע איזו ועדה תהיה זו שתדון בחוק לקראת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית – אם יתעורר ויכוח על כך. פלסנר מתרעם על הכוונה לקיים דיון בוועדה כבר היום. "סמכותך לאפשר את קיום ישיבת הועדה במקביל למליאה, נועדה למקרים חריגים, ועל כן הנך מתבקש שלא לאפשר את קיום דיוני הועדה בהצעת החוק במקביל לישיבת מליאת הכנסת, ולא להפסיק את דיוני המליאה לצורך הדיון בוועדה. אדוני היו"ר, אל תיתן ידך להכתמת הכנסת בחקיקת בזק".

 

בתגובתו ציין ריבלין כי הדיונים לגופה של הצעת החוק לא יתקיימו במקביל לדיוני מליאת הכנסת ולא יגררו את הפסקת הדיונים במליאה. למרות זאת, ציין ריבלין כי אם תהיה מחלוקת בנוגע לשאלה איזו ועדה צריכה לדון בהצעת החוק, הוא ישקול לאפשר כינוס מיידי של ועדת הכנסת להכריע בעניין.

 

הקואליציה מפיקה לקחים 

כך או כך, בקואליציה נראה שיש מי שמפיק לקחים מהפארסה בשבוע שעבר, סביב ההצבעה על הפרטת הקרקעות. בימים האחרונים מוודאים ראשי הקואליציה - גם לקראת ההצבעה על חוק מופז, אבל בעיקר לקראת ההצבעה החוזרת על הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל - שלא יהיו להם "הפתעות".

 

בשל כך התבקשו חברי קואליציה השוהים בחו"ל לחזור ארצה, או לא לצאת לחו"ל,

אם לא נמצא להם קיזוז. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אף התקשר באופן אישי לשר התקשורת משה כחלון, הנמצא כעת בחופשה פרטית בחו"ל, וביקש ממנו לחזור ארצה להצבעה. בסופו של דבר הצליח כחלון לקבל קיזוז רשמי מיו"ר סיעת קדימה, דליה איציק, וחופשתו לא קוצרה.

 

בנוסף, גורמים בכירים בקואליציה מקשיחים עמדות ומתכוונים להעביר מסרים חריפים לחברי סיעת הליכוד ה"בעייתים", דוגמת חברי הכנסת דני דנון וציפי חוטבלי - אשר נעדרו מן ההצבעה על הרפורמה במינהל. בכירים בקואליציה מתכוונים להבהיר לשניים כי אם יפרו שוב את המשמעת הסיעתית הם יענשו בחומרה, והדבר אף עלול להביא להדחתם מהוועדה בראשה הם עומדים: חוטבלי היא יו"ר הוועדה לקידום מעמד האשה ודנון הוא יו"ר הוועדה לזכויות הילד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלסנר. מבקש דיון מעמיק
צילום: אלכס קולומויסקי
יו"ר הכנסת ראובן ריבלין
צילום: דודי ועקנין
מומלצים