שתף קטע נבחר

מחכים בסבלנות: איך מכינים חיסונים?

נגיף שפעת החזירים גרם למותם של מאות ברחבי העולם וכולם מייחלים רק לדבר אחד: החיסון שיעצור את המגיפה המשתוללת. על תהליך הייצור, קצב העבודה המטורף והתשובה לשאלה - למה זה לוקח כל כך הרבה זמן?

שפעת החזירים ממשיכה לגבות קורבנות ברחבי העולם וגם אצלנו: עד כה מתו 18 ישראלים מהמחלה, כשבסוף השבוע נודעה תצורה חדשה אלימה של המחלה, הפוגעת גם בצעירים בריאים. מומחים, ממשלות ואזרחים ממשיכים להתגונן כמיטב יכולתם, ומחכים כולם לדבר אחד: החיסון נגד שפעת החזירים.

 

אלא שהחיסונים המיוחלים מתעכבים. תחילה דובר על ספטמבר, בהמשך נודע כי האצוות הראשונות יופצו באמצע אוקטובר אולם ההערכות היום הן כי המשלוחים של החיסונים הראשונים לא יגיעו לישראל לפני אמצע נובמבר. מדוע אם כן אורך תהליך פיתוח החיסון זמן רב כל כך, אם שפעת החזירים אותרה כבר באפריל האחרון?

 

הדגירה, הדרישה והעומס

תחילה כמה מילים על מערכת החיסון של הגוף: עם פלישת הנגיף לגוף, מתרחשת שרשרת של אלפי תהליכים המביאים להרס הנגיפים, אך במקביל הם גם לומדים כיצד "להתכונן" לפעם הבאה שבה יפלשו לגוף. החיילים שלנו, הם הנוגדנים, מוכנים  לצאת לשדה הקרב לאחר שהחומר הזר, האנטיגן (במקרה שלנו - נגיף שפעת החזירים H1N1) יפלוש לגוף בפעם הבאה שנידבק. לאחר שהנגיף זוהה, מתחיל תהליך ייצור נוגדנים ספציפיים שיידעו לקטול את הנגיף בפעם בפלישתו הבאה לגוף. כך יוצרים הנוגדנים חיסון טבעי "לכל החיים".

  

תהליך ייצור חיסון לשפעת החזירים מושתת על תהליך ייצור חיסון לשפעת, המבוצע מידי שנה. יצרניות החיסונים מכינות מיליוני ביצי תרנגולות מופרות. המדובר בביצים מיוחדות אשר נוקו היטב עם חומרי חיטוי, ואליהן הוזרק נגיף שפעת החזירים H1N1.  

 

או אז מודגרות הביצים למספר ימים כך שהנגיף מתרבה בתוכן, ואז נוזל הביצה העתיר בנגיפי שפעת החזירים נאסף ועובר תהליכים מעבדתיים הפוגמים ביכולתו של הנגיף לגרום למחלה. מה שכן נותר מהנגיף הוא מקטעים של החומר התורשתי שלו, הוא ה-RNA. וכך, כשיוזרק החומר החלבוני מהנגיף המעובד הזה לגוף, הוא לא יגרום למחלה, והגוף שלנו מצידו יזהה אותו כנגיף שפעת חזירים ויצור נגדו נוגדנים שיגנו עלינו מפני המחלה.  

 

תהליך ייצור החיסון הזה, המתבצע על ביצי תרנגולות, אורך זמן רב, מאחר שכמות ביצי התרנגולות המופרות הוא מוגבל, כמו גם כמות הנגיפים שניתן לתרבת בכל ביצה או גודל כל ביצה. מסיבה זו, ואם לוקחים בחשבון את הדרישה העצומה ברחבי העולם למיליוני מנות חיסון בשל המגיפה המתפשטת - קצב הייצור מול הדרישה הופך לבלתי אפשרי.

 

פרמטר נוסף המקשה על חברות התרופות הוא הצורך בהשלמת החיסונים לשפעת החורף: החברות כבר החלו לפני מספר חודשים בייצור החיסונים הללו והכנתם כמעט הסתיימה, אולם הדרישה הדחופה לייצור דחוף של החיסונים לשפעת החזירים קטעה חלק מקווי הייצור של החיסון לשפעת החורף. התוצאה היא לוחות זמנים משובשים, ותאריך יעד משתנה לחיסון המיוחל נגד נגיף H1N1.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תאריך יעד משתנה. חיסון שפעת החזירים
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים