שתף קטע נבחר

סבא"א: איראן חשפה מתקן שני להעשרת אורניום

סוכנות הגרעין אישרה דיווחים לפיהם טהרן שלחה מכתב לראש הסוכנות אל-בראדעי ובו הודתה בקיומו של מתקן שני להעשרת אורניום. עם זאת, לטענתה איראן דיווחה כי תעשיר אורניום עד לרמת הפקת חשמל בלבד. ה"ניו-יורק טיימס": אובמה, סרקוזי ובראון יפרסמו הודעת גינוי משותפת

נשיא איראן בחר להתעלם מנושא הגרעין בנאום רווי שנאה שנשא באו"ם - אולם כעת מתברר כי איראן ממשיכה לפעול במלוא המרץ להשגת פצצה גרעינית: הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הודתה היום (יום ו') כי איראן חשפה מתקן שני שהיא מפעילה להעשרת אורניום. לטענת הסוכנות, איראן דיווחה כי תעשיר אורניום לשם הפקת חשמל בלבד. אפשר שבהמשך היום יפרסמו מנהיגי ארה"ב בריטניה וצרפת הודעת גינוי לטהרן בשל כך.

 

טהרן הודתה בדבר קיומו של המתקן במכתב שנשלח בתחילת השבוע לראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מוחמד אל-בראדעי. בתחילה דיווחו על כך גורמים בכירים בווינה, ובעקבות כך פורסמה הודעת הסוכנות שטענה כי דרשה מטהרן לעקוב אחר המתקן, שאמור לפעול להפקת חשמל בלבד.

מתוכן המכתב האיראני לא ברור אם מדובר במתקן פעיל או במתקן שהאיראנים מתכננים את בנייתו. סוכנויות הביון במערב העלו בדו"חות שונים שפרסמו בעבר את האפשרות שבאיראן קיימים או נבנים מתקנים גרעיניים נוספים שהקהילה הבינלאומית איננה מודעת להם.

 

בתוך כך, מסר גורם אמריקני בכיר ל"ניו יורק טיימס" כי המתקן הגרעיני החדש אינו פעיל עדיין, אך הוא עשוי להיכנס לפעולה כבר בשנה הבאה. להערכת האמריקנים, המתקן יכול להכיל כ-3,000 צנטריפוגות. "הם רימו שלוש פעמים, ועכשיו הם נתפסו", אמר הבכיר בהתייחסו לממשל האיראני.

 

העיתון דיווח שהנשיא אובמה, ראש ממשלת בריטניה בראון ונשיא צרפת סרקוזי עתידים לפרסם בהמשך היום הודעה משותפת, המאשימה את איראן בבניית מתקן גרעיני תת קרקעי נוסף. בהודעה המשותפת הם צפויים למסור שאיראן הסתירה את הפעילות במתקן מפקחי הגרעין במשך שנים.

 

על פי הדיווח, הודעת המנהיגים צפויה לעמוד במרכז הדיונים של ועידת ה-G20 שתיפתח בפיטסבורג. השלושה ידרשו בהודעה המשותפת שאיראן תרשה לפקחי הגרעין לבצע חקירה מיידית של הנעשה במתקן הנמצא כ-160 ק"מ דרומית מערבית לטהרן. בכירים במודיעין האמריקני יצאו לעדכן בעניין את ראש צוות הפקחים של סוכנות הגרעין, אולי הויינונן. דיפלומטים אמריקנים אחרים יצאו לפגישות עם נציגי סין, רוסיה וגרמניה.

 

אורניום מועשר בדרגה גבוהה נחשב למרכיב הכרחי בבניית נשק גרעיני. עד כה היה ידוע לקהילה הבינלאומית על מתקן איראני אחד להעשרת אורניום – המתקן התת קרקעי בנתנז שבו פועלות על פי דיווחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית 8,308  צנטריפוגות ברמת העשרה נמוכה. במקביל, בונה איראן כור מים כבדים באראק ומתקן להמרת אורניום באיספהאן.

 

ההודעה האיראנית על המתקן הגרעיני באה כשבוע לפני פתיחת הדיאלוג הישיר בין נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה לאיראן על תוכנית הגרעין. אירוע משמעותי נוסף שעשוי היה לזרז את חשיפת המתקן הוא הודעתו של נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, בעצרת האו"ם כי רוסיה תסכים לדון בסבב נוסף של סנקציות על איראן.

  

סין לא רוצה סנקציות: "לא הדרך לפתרון"

המכשול העיקרי העומד בפני אישור הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית היא סין, בעל זכות וטו במועצת הביטחון. דוברת מטעם משרד החוץ הסיני אמרה אתמול כי בייג'ינג לא מאמינה שהחרפת הסנקציות תסייע לפיתרון המשבר עם איראן. "אנו מאמינים שסנקציות ושימוש בלחץ הם לא הדרך לפתרון בעיות וכי הם לא תורמים למאמצים הדיפלומטיים הנוכחיים בנושא הגרעין האיראני", אמרה הדוברת ג'יאנג יו.

 

אתמול פרסמה קבוצת גולים איראנים בצרפת צילומי לווין של שני אתרים בשטח איראן, המשמשים לטענתם לפיתוח מרעומים לפצצות גרעין. חברי "המועצה הלאומית להתנגדות באיראן" מסרו כי "הצילומים הם הוכחה לכך שאיראן ממשיכה להרחיב את פעילותה הגרעינית, למרות הדרישות הבינלאומיות".

  

אתמול אף קיבלה מועצת הביטחון הצעת החלטה היסטורית הקוראת לצמצום ארסנל הגרעין ברחבי העולם,

בישיבה בניהולו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, התבטא בחריפות נגד תוכנית הגרעין של איראן ואמר כי יש לנקוט צעדים מיידים נגד איראן. "צריך לקבל החלטה ולעקוב אחר הביצוע", אמר סרקוזי בנוקשות.

 

"הדיבורים על עתיד בלי נשק גרעיני הם יפים, אבל יש שני משברים גרעינים מיידים. העולם עוקב אחרינו לראות מה אנחנו עושים". הוא הפנה אצבע מאשימה, ואמר כי "לנגד עינינו ברגע זה איראן מפרה החלטות של מועצת הביטחון", אמר.


פורסם לראשונה 25/09/2009 10:54

 

בהכנת הידיעה השתתף דודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הכור בנתנז. עכשיו יש אחד חדש
צילום: איי אף פי
אחמדינג'אד בעצרת האו"ם
צילום: AFP
מומלצים