שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מסתמן: מס הבצורת יוקפא; מחיר המים יעלה

פשרה בין ח"כים מהליכוד, מנכ"ל משרד ראש הממשלה וראשי רשות המים תבטיח את תמיכת הממשלה בהצעת חוק שעיקרה הקפאת מס הבצורת למשך ארבעה חודשים, והעלאה של תעריפי המים בינואר וביוני, בשיעור כולל של 40 אחוז. הפשרה סותרת את העמדה שהשמיע שר האוצר, שאמר שמס הבצורת הכרחי ואין לבטלו

ועדת השרים לחקיקה צפויה לתת את תמיכת הממשלה ביום א' להצעות חוק להקפאת מס הבצורת. הממשלה תתמוך בהצעות חוק פרטיות בנושא, ובראשן הצעה של ועדת הכספים אותה הוביל ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שעיקרה הקפאת מס הבצורת מנובמבר 2009 עד אפריל 2010, תוך בחינת מצב הגשמים בחורף.  

 

סיכום ברוח זו הושג אמש (ד') בין מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, ובין יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אופיר אקוניס, מרכז הקואליציה בוועדת הכספים ח"כ ציון פיניאן, וח"כ מירי רגב - כולם מסיעת הליכוד. בפגישה השתתפו גם ראשי רשות המים.

 

במקביל, על פי סיכום בין משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה, תבוצע העלאת תעריפי המים הכוללת בשתי פעימות: הראשונה בינואר 2010 בשיעור 25 אחוז והשניה בחודש יוני בשיעור של 15 אחוז נוספים. בסך הכל יעלו תעריפי המים ב-40 אחוז.

 

הסיכום עולה בקנה אחד עם עמדתו של ראש הממשלה, כפי שהציג אותה אקוניס אתמול בוועדת הכלכלה. אקוניס סיפר כי שוחח בנושא אם בנימין נתניהו וזה אמר לו כי הוא סבור ש"המתווה הקיים איננו נכון ויש לפעול לשנותו" - במלים אחרות - נתניהו סבור שתעריפי המים, שעלולים לעלות בצורה משמעותית בינואר הקרוב, מתנגשים עם מס הבצורת, ולא ראוי שתהיה העלאה בתעריפים כל עוד גובים את מס הבצורת. "לא ניתן להטיל על אזרחי ישראל בבת אחת היטל בצורת, ובנוסף להעלות גם את תעריפי המים", סיכם זאת אקוניס.

 

הצעת החוק של ועדת הכספים היא ניסיון לגשר בין עמדות הח"כים - שניהלו מאבק מתוקשר נגד ההיטל - ובין רשות המים ומשרד האוצר שדבקו בעמדם כי יש להשאיר את המס על כנו, משום שהוכח כיעיל בצימצום צריכת המים בחודשים האחרונים.

 

ח"כ כהן אמר ל-ynet כי תקופת ההקפאה יכולה להיות גמישה ולהתחיל מאוחר יותר. מכל מקום, על המועדים ניתן יהיה לסכם במהלך החקיקה לאחר שהצעת החוק תעבור בקריאה טרומית בשבוע הבא, מיד לאחר קבלת האישור של ועדת השרים.

 

הסיכום עומד בסתירה לעמדתו של שר האוצר, יובל שטייניץ, כפי שהביע אותה אתמול בדיון בוועדת הכספים. "לדעתי לא נכון להקפיא את המס, וכפי שאמר פעם דוד בן גוריון לא מעניין מה הציבור רוצה אלא מה הציבור צריך", אמר. 

 

השר הוסיף ואמר: "מס הבצורת אכן כואב ובעיקר ישפיע על בעלי גינות ובריכות אבל אנחנו במצב חירום גם עם כל מאמצי החיסכון כבר הביאו עד עכשיו לצמצום ניכר בצריכת המים".

 

גם גורמים אחרים במשרדו התבטאו לאחרונה בעד המס, ואמרו כי אם יבוטל לא תוכל ישראל להמשיך ולקדם את תוכניות ההתפלה. הממונה על המים באגף התקציבים, שאול מרידור, אף אמר לאחרונה כי אם יבוטל מס הבצורת יהיה צורך להשיג את הכסף ממקורות אחרים.

 

אפשר שההחלטה להקפיא את מס הבצורת לארבעה חודשים תמורת תמיכת הכנסת בהעלאה מדורגת של תעריפי המים, תשים סוף לדיבורים על ביטול מס הבצורת כליל.

 

שר התשתיות עוזי לנדאו אמר לאחרונה כי ישקול לבטל את מס הבצורת בהתאם לכמות הגשמים שתימדד בחורף הקרוב. "המטרה הייתה לחסוך במים, ולא להפיק רווח מהמס", אמר לנדאו והסביר שבעקבות הירידה של 15 אחוז בצריכת המים לנפש, יחד עם שנה גשומה, ניתן יהיה לבטל את ההיטל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים