שתף קטע נבחר

בהריון? 5 המאכלים שאסור לך להתקרב אליהם

נשים הרות רגישות פי 20 יותר לזיהומים, ועל כן צריכות להיזהר במיוחד בתזונה. מה רע בסביצ'ה, מדוע הקממבר מסוכן, ועל איזה מרכיב כדאי לוותר בסלט? הדיאטנית הקלינית יעל דרור מרחיבה על המזונות שלא כדאי להתקרב אליהם במהלך ההריון

הריון הוא לא מחלה, אך חשוב לדעת שנשים הרות רגישות פי 20 יותר לזיהומים מן המזון בשל ירידה בהגנת מערכת החיסון בתקופה זו. מכאן, שגם מזון לא טרי או מעט מזוהם, שאנשים בריאים לא ייפגעו ממנו, עלול להיות מסוכן לנשים הרות.

 

צריך גם לקחת בחשבון שגם המערכת החיסונית של העובר לא מסוגלת להתמודד עם חדירה של חיידקים ו/או וירוסים מהמזון. בנוסף, חלק מהזיהומים עלולים לגרום להפלות בשלבים שונים של ההריון בשל פגיעה באם, ולאו דווקא בשל פגיעה ישרה בעובר. לכן חשוב מאד להיות עירוניות ולשים לב מה נכנס לפה בתקופת ההריון. אין הכוונה שצריך להשתעבד למשטר סגפני, אך חשוב לדעת מראש מאילו מאכלים צריך להימנע לחלוטין. 

 

1. לא לסטייק עסיסי (ומדמם)

בשר חשוב לגוף האישה ההרה, שכן הוא תורם חלבון, ברזל וויטמין B12 החשובים להתפתחותו התקינה של העובר. עם זאת, כשבוחרים לאכול בשר בקר

המכיל את היתרונות התזונתיים החשובים הללו, חשוב לשים לב איך מכינים אותו. כמו כל רקמה אחרת מן החי שאנו אוכלים, גם הבשר עלול להכיל חיידקים ושאר טפילים שמקורם יכול להיות מהרקמה עצמה או להתווסף בתהליכי השחיטה והכנת הבשר. לכן, חייבים לנקוט את כל אמצעי הזהירות, ולוודא שלא ישארו כל פתוגנים בבשר בשלב האכילה.

 

לפיכך, אסור לאכול בשר נא ובשר שלא בושל די הצורך. חייבים לוודא שהסטייק יהיה עשוי "וול דאן", ולא סטייק טרטר או קרפצי'ו. המנעו גם מממרחי כבד ובשר שנשמרים בקירור (מצוננים), כמו פסטרמה ונקניקים. באירועים, מסיבות, חתונות ושאר אכילה במזנונים, עדיף לוותר על הבשרים אם לא יודעים באיזו מידה הם מוכנים, וכמה זמן הם כבר עומדים בצלחות/מזנונים. 

 

2. לא לסושי, וגם לא לסשימי

גם דגים חשובים להתפתחותו התקינה של העובר אך השאלה, גם כאן, היא באיזה מצב צבירה אוכלים אותם. סושי, שהפך למאכל הכמעט לאומי בישראל, נראה על פניו תמים ולא מזיק לבריאות, אך בעת ההריון פני הדברים שונים. הבעיה המרכזית היא שילוב הדגים הנאים במנות והחשש להימצאות פתוגנים המסוכנים לבריאות האם והעובר. יש הגורסים כי גם סושי צמחוני המבוסס על אצות, אורז, ירקות ושילובים שונים של ביצים, עלול להיות לא מספיק בטוח בשל החשש שבאותו מסעדה חתכו את ה"רול" הצמחוני על אותו קרש שעליו הניחו קודם לכן דגים חיים. אחרים מציינים את הסיכון הטמון דווקא באצות המשומרות, שעוברות מסעות ארוכים מן המזרח ועד הצלחת שלנו, ומהחשש להתפתחות מזיקים בעקבות המסע. 

 

בהקשר של דגים נאים, חשוב לשים לב גם להימנע מקרפצ'יו דג, סביצ'ה ומאכלי ים שלא עוברים בישול (כמו צדפות). בשורה התחתונה, מומלץ להוריד מהתפריט במהלך חודשי ההריון את הסושי והשסימי על סוגיהם, במיוחד בטרימסטר הראשון. ל"מכורות הקשות" שלא מוכנת לוותר על ה"רול" במשך תשעה חודשים, לעבור להכנה ביתית מוקפדת וטריה.

 

3. לא לגבינת קממבר, ולעוד כמה

מוצרי חלב תורמים סידן וחלבון להתפתחותו התקינה של העובר. עם זאת, יש שני כללים חשובים שצריך להקפיד עליהם בעת שילוב של מוצרי חלב בתפריט בזמן הריון:

 

  • אסור לאכול מוצרי חלב לא מפוסטרים. החוק בישראל מחייב את כל יצרני הגבינות ומוצרי החלב לבצע תהליכי פסטור מסודרים למוצרים. עם זאת, עלולים להיות גם מקרים בהם מוצרי החלב לא עוברים פיסטור. בדרך כלל מדובר ביצרנים פרטיים ולא בגופים גדולים, ולכן חשוב לברר את כל הפרטים כאשר רוכשים מוצרי חלב במקומות קטנים. בנוסף לפיסטור, חשוב גם לברר מה מידת ההקפדה על שמירת המוצרים בקירור לאחר הפיסטור. אם נושא זה לא ברור, עדיף להימנע.

 

  • גבינות עם פטריות ועובשים. חלק מהגבינות הטובות והטעימות מכילות פטריות ועובשים. בזמנים רגילים, גופינו יודע להתמודד עם אותם פתוגנים ולא נשקפת סכנה בריאותית, אך בזמן הריון הם צריכים לצאת מהתפריט לחלוטין. דוגמאות לגבינות בשלות האסורות בזמן הריון: ברי, קממבר, רוקפור וגבינה כחולה.

 

בשורה התחתונה, גם אם נסעתם בשבת לטיול בצפון ועצרתם לבקר במחלבת בוטיק קטנה ויפהפיה, חשוב לזכור שכל סוגי הגבינות וחלב שלא עברו פיסטור אסורים לחלוטין. בנוסף, שימי לב בעת הזמנת כריך במסעדה בדיוק באיזו גבינה מדובר.

 

4. לא לביצת עין פתוחה, ועוד סוגי ביצים 

ביצים הן מזון מאד בריא וחשוב לאישה ההרה. הן מכילות חלבונים איכותיים, ויטמינים ומינרלים רבים. עם זאת, ביצים לא מבושלות היטב עלולות לעורר בעיה רצינית. החשש הוא מחיידק הסלמונלה הידוע לשמצה, שעלול לחדור לביצה בעת הכנתה ולשרוד גם בצלחת ללא בישול מלא של הביצה. הסיכון שבאכילת חיידק הסלמונלה הוא לאו דווקא בפגיעה ישירה שלו בעובר, אלא בפגיעה בבריאות האם ההרה - ומשם, בהריון עצמו.

 

חשוב, אם כן, להימנע ממזונות שמכילים ביצים לא מבושלות כלל או ביצים שלא בושלו די הצורך. אל תאכלי ביצה רכה, ביצת עין פתוחה (שהחלמון רך ונוזלי) או חביתה שמכילה חלקים נוזלים ונעים בסיום ההכנה. כמו כן, מזונות וקינוחים שמכילים ביצים לא מבושלות בצורה מלאה צריכים לצאת מהתפריט. למשל, טירמיסו, מוס שוקולד, עוגת מוס, עוגת קרם וכל קרם או קינוח שמכילים קצף ביצים חי. צריך להימנע גם מרטבים שעלולים להכיל ביצים חיות. למשל, רטבים לסלט שמכילים ביצים כמו רוטב הולנדייז, רוטב לסלט קיסר, ורוטב מיונז ביתי.

 

בשורה התחתונה: בזמן ההריון חשוב לשלב ביצים, אך בצורה של ביצה קשה, עין הפוכה, וחביתה/מקושקושת שעשויה היטב. חשוב להקפיד על כך לא רק בעת הכנת הביצה בבית אלא במיוחד כשאוכלים בחוץ (מסעדות, ביתי קפה, בתי מלון, אירועים וכדומה). גם באגף הסלטים והקינוחים באירועים חשוב להיות עירניים. בדקו את הרוטב לסלט, והימנעו מקינוחים לא בטוחים. ואחרון: בזמן הכנת עוגות, המנעי מלטעום את הבלילה. זו מכילה ביצים לא מבושלות.

 

5. לא לנבטים, ולא לעציצים

אמצעי זהירות נוספים שיש לנקוט בזמן ההריון, הוא הנקיון של המאכלים ובחינת "עד כמה טוב" אפשר להוריד מהם שאריות של אדמה, חול וליכלוך. יש מאכלים שבבסיסם אינם מזיקים, אך עלולים להיות בעייתים בשל סיבות אחרות של ניקיון. דוגמה בולטת היא אכילה של נבטים חיים, שכן קשה מאוד לנקות אותם היטב. באדמה יש כמה סוגים של חיידקים שעלולים לפגוע באם ההרה, ולכן חייבים לוודא שהנבטים ושאר הירקות העליים עברו ניקוי יסודי לפני שהגיעו לצלחת. אם אינך בטוחה בנקיונם, הימנעי מאכילתם.

 

בשורה התחתונה, אם לא יודעים בדיוק מה מצב הניקיון ושטיפת הירקות במסעדה, עדיף לבקש את המנה ללא נבטים. אם מדובר בהכנת סלט ביתי שאתם מכינים, אין בעיה - אך הקפידי מאד על הניקיון וסילוק כל שאריות האדמה. אם את מזומנת לאירוע ואפילו למסיבה אצל חברים, ויש שם סלטים עם נבטים, ותרי בנימוס והתמקדי במזון אחר. ועוד טיפ חשוב בהקשר לחיידקים מהאדמה:

אם את עובדת בגינה או מטפחת עציצים, הקפידי להשתמש בכפפות! שאריות האדמה מתחת לציפורניים קשות לניקיון יסודי וחבל לסכן את הבריאות בגלל גינה פורחת או עציץ מטופח.

 

לסיכום, חשוב לציין שיש עוד מאכלים שצריך להימנע מהם בהריון, בנוסף למוזכרים כאן. חשוב שנשים הרות יתייעצו עם דיאטן/נית על מנת לקבל את הרשימה המלאה.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט ‭,M.Sc‬ מנהלת תחום התזונה הקלינית והספורט במרכז הרפואי medix. לאתר של יעל - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אז מה כן מותר לך לאכול?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מומלצים