שתף קטע נבחר

ביטול העמלות: הבנקים לוחצים על שרים להתנגד

לטענת המועצה לצרכנות, נציגי הבנקים פנו לחברי ועדת השרים בניסיון לשכנע אותם להתנגד או להימנע בהצבעה המתוכננת ביום ב' על החוק לביטול עמלות העו"ש של הבנקים. איגוד הבנקים: "המסע נגד העמלות מנופח ופופוליסטי"

ועדת השרים לחקיקה אמורה להחליט ביום ב' אם לאשר את תמיכת הממשלה בהצעת חוק לביטול עמלות העו"ש של הבנקים. את הצעת החוק הפרטית, המשותפת ל-15 ח"כים מהקואליציה ומהאופוזיציה, מובילים הח"כים דני דנון וכרמל שאמה (ליכוד) ופאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו). יוזמת החוק היא המועצה הישראלית לצרכנות שהחתימה 750 אלף צרכנים על מכתבים שקראו לביטול העמלות.

 

 

מנכ"ל המועצה, אהוד פלג, גילה היום כי לקראת ההצבעה הגבירו הבנקים, בסיוע איגוד הבנקים, את הלחץ שלהם על חברי ועדת השרים, להתנגד או להימנע מהצבעה, ובלבד שהחוק לא יקבל את תמיכת הממשלה, אחרת יובטח אישורו הסופי. תקליטור עם המכתבים והחתימות נשלח לכל אחד משרי הוועדה.

 

לפי הצעת החוק, הבנקים לא יגבו עוד עמלה עבור השירותים הבסיסיים בחשבונות העו"ש, לרבות עמלת מינימום, בין אם הפעולה נעשתה באמצעות פקיד, באמצעות השירות הטלפוני או דרך הכספומט. פלג קרא לשרים שלא להתרשם ממסע הלחצים של הבנקים ומאיומיהם להעלות את הריביות כתחליף לעמלות. המועצה טוענת כי העלאת הריביות תגביר את כוח המיקוח של הצרכנים מול הבנקים בהשוואת תנאי כל בנק שתעורר תחרות ותפחית את הריביות.

 

"הבנקים לא יתנו לחוק לעבור בקלות", אומר פלג על סמך הניסיון שצבר במאבק נגד העמלות שנערך בכנסת בשנים האחרונות. הצעת החוק היא שלב נוסף במאבק. "הבנקים לא יוותרו על הרווחים מהעמלות שעומדים בסדר גודל של מאות מיליוני שקלים בשנה. הם כבר מרווחים עלינו מעצם הפקדת הכסף שלנו בחשבון העו"ש, כך שגביית העמלות על הפעולות בחשבון היא לא מוצדקת".

 

באיגוד הבנקים טוענים כי לאחר הרפורמה בעמלות שהסדיר המפקח על הבנקים בבנק ישראל - ושגם נגדה נלחמו הבנקים עד שנאלצו להתפשר על קבלת הכרעתו של המפקח - המסע נגד העמלות מנופח וכי לא חסרים בו סממנים פופוליסטיים.

 

ראוי לציין גם, כי ספק אם בנק ישראל יתמוך בחוק לביטול העמלות, שכן הוא שם לעיל את כל מאמציו לערוך רפורמה בגביית העמלות. ל-ynet נודע כי המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, פנה לשרים והציג בפניהם שני טיעונים כנגד העברת החוק: הראשון, הוא שמדובר בצעד לא חוקתי והשני הוא שמנסיון שנצבר במדינות שבהן נוסה צעד זה, עולה שכאשר מבטלים את העמלות, מפצים הבנקים על ההפסדים שנגרמים להם, בהעלאת שיעור הריביות. 

 

הלחץ של הבנקים על ועדת השרים והחשש שלהם מהחוק נובעים מלקחי הרפורמה. אם הליכוד הצליח לאכוף אותה על בנק ישראל ועליהם בהיותו באופוזיציה (כשהובילו אותה הח"כים דאז והשרים היום משה כחלון וגלעד ארדן), המכה שאורבת להם היום עלולה להיות כואבת יותר כשמובילים אותה ח"כי הליכוד, הפעם המפלגה השולטת בממשלה.

 

לפיכך, גם אם מסיבה כלשהי ועדת השרים לא תתמוך בהצעת החוק, אין זו ערובה לקבורתו. קשת הח"כים הרחבה החתומה על החוק, יכולה לגייס בלי מאמץ את הרוב להעברתו בקריאה הטרומית, קל וחומר בוועדת הכלכלה שאחראית על הנושא אשר גם היא בשליטת הליכוד.

פורסם לראשונה 31/01/2010 21:37
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
rich dollars dollar bills money כסף
צילום: jupiter
מומלצים