שתף קטע נבחר

מאפריל: סוף לשירותי הבריאות לתלמידים בביה"ס

לאחר חופשת הפסח מסתיים החוזה עם "האגודה לבריאות הציבור", המפעילה את שירותי האחיות והרופאים בבית הספר - ומשרד הבריאות עדיין לא טרח לבחור להם מחליף. המשמעות: כשהתלמידים יחזרו לבתי הספר מחופשת הפסח, לא יהיה מי שייתן להם חיסונים ויערוך להם בדיקות. ארגון ההורים הארצי: שוב מפקירים את הילדים

שירותי בריאות לתלמיד? לא בבית ספרנו: כפי שזה נראה כרגע, לאחר חופשת הפסח בעוד פחות מחודשיים, לא יהיו אחיות ורופאים שיתנו חיסונים, יערכו בדיקות גדילה וידאגו לבריאות תלמידי בית הספר. בסוף חודש מרץ מסתיים החוזה עם המפעילה הנוכחית בבתי הספר, "האגודה לשירותי בריאות הציבור", ובמשרד הבריאות מודים שטרם נבחר זוכה במכרז החדש. משייבחר הזוכה, הוא יזדקק לחודשיים שבהם ייבנה מערך חדש של מאות אחיות ורופאים התפתחותיים. בחישוב פשוט, גם אם עד סוף החודש יוכרז זוכה במכרז, כשיחזרו התלמידים מחופשת הפסח לא יהיו להם שירותי בריאות. 

 

בדרך הביתה: 700 אחיות ורופאים

"ילדי ישראל לא יקבלו שירות עד סוף שנת הלימודים הנוכחית והזוכה, אשר יידרשו לו לפחות שלושה חודשי התארגנות אם לא יותר, יהיה ערוך למתן השירות רק בתחילת החופש הגדול", מזהיר אבי גור מארגון ההורים הארצי, "שוב יופקרו הילדים ללא חיסונים וללא בדיקות עד לשנת הלימודים הבאה".

 

יהודה כהן, מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור, כבר החל בהליכי שימוע ומתעתד למסור הודעות פיטורים לכ-700 עובדים, בהם אחיות ורופאים המועסקים באגודה. "במשרד הבריאות הודיעו לנו שלא זכינו ואנחנו מתכוונים לקבל נתונים בנושא לצורך פנייה לערכאות משפטיות", אומר כהן, "בינתיים, באופן פורמלי, החוזה שלנו מסתיים ב-31 במרץ והתחלנו בהליכי פיטורים. להערכתי, אחרי חופשת פסח לא יהיה שירות בריאות לתלמיד בבתי הספר, אלא אם יודיעו לנו שאנחנו ממשיכים. מדובר על היקף גדול של פעילות שלא תתבצע. בימים אלו ישנה התפרצות של חזרת וכך למשל, אם לא יהיו שירותי בריאות לתלמיד, לא יהיה מי שיחסן נגדה במקרה של התפרצות".  

 

כשמונה חברות ניגשו למכרז שפרסם משרד הבריאות, והן מתמודדות על הזכות לספק שירותי בדיקות וחיסונים לתלמידים. בין החברות ניתן למנות את מד"א, נטלי ו-ORS.

 

במשרד הבריאות ציינו בתגובה לפניית ynet כי "לזוכה במכרז תינתן תקופת התארגנות בת חודשיים". לדעת כהן, תקופת ההתארגנות הזו אינה מספיקה. "כשהאגודה קיבלה אחריות על מתן השירות, לקח לנו שלושה חודשים להתארגן", מסביר כהן, "לנו היה כבר צוות קיים של אחיות, משום שסיפקנו שירות דומה עוד קודם, אבל היינו צריכים בתקופה הזו לבנות מערך של שינוע עבור החיסונים. להערכתי פרק זמן של שלושה חודשים לצורך התארגנות זה מעט מדי זמן".

 

ליצמן: רוצה להלאים, "אבל לא יכול"

הדו"ח האחרון של מבקר המדינה מצא לא מעט כשלים בהפרטת שירותי בריאות הציבור. בין, היתר ציין המבקר כי ההפרטה לא חסכה בסופו של דבר כסף, אלא עלתה יותר למדינה. עוד ציין כי ההליך נעשה ללא תכנון מספק מראש ומתח ביקורת על ההחלטה להפריט את השירות באמצע שנת לימודים. "לא נראה שמשרד הבריאות למד את ממצאי הביקורת", אומר כהן, "גם כרגע הכוונה היא להחליף שירות באמצע השנה".  

 

לפני כשבועיים התקיים בוועדה לביקורת המדינה בכנסת דיון בנושא דו"ח המבקר בו ציין סגן שר הבריאות יעקב ליצמן: "אני תומך בכך שהשירות צריך להיות בידי המדינה, אבל אני לא יכול לבטל את תהליך המכרז החדש. אני אבחן את האפשרות לקצר את המכרז כך שיעמוד על פחות משלוש שנים". עם זאת, ממשרד הבריאות נמסר שעדיין לא התקבלה החלטה בנושא זה.  

 

בנתניה כבר לא מתחסנים

ובתוך כך מתברר כי ישנם בתי ספר רבים שבהם לא חוסנו או נבדקו כלל תלמידים. וכפי שהדברים נראים כרגע, ספק אם האחיות מטעם המפעיל החדש יספיקו לבקר בבתי ספר אלו. מנתונים של חטיבת אחיות בריאות הציבור בהסתדרות, עולה כי בשישה בתי ספר בחיפה ובקריות, בחמישה בתי ספר ברחובות, בחמישה בתי ספר בנתניה ובעוד מספר רב של פנימיות ובתי ספר בישובים קטנים, לא ניתן כל שירות לתלמידים מתחילת השנה.  

 

מוריה אשכנזי, יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור בהסתדרות האחיות, אומרת בתגובה: "הפרטת שירותי בריאות התלמיד גרמה לכך שבריאות התלמידים והאחיות הפכו להיות סחורה עוברת לסוחר. המצב הנוכחי הוא ששירות גרוע עולה למדינה יותר כסף, ועל כך מתווספת ההתנהלות חסרת האחריות של הגורם הנוכחי המפעיל את השירות, שמנסה להשיג חיסכון כספי נוסף על חשבון בריאות התלמידים. התוצאה היא שישנם עשרות בתי ספר שאחות לא עבדה בהם למעלה משנה. לצערי, גם בעתיד, לאחר המכרז החדש, מציאות זו תחזור על עצמה. הדרך היחידה להבטיח את איכות שירותי רפואה מונעת ללמעלה ממיליון תלמידים - היא אך ורק על ידי החזרת השירות לידי המדינה שזוהי גם חובתה הלאומית".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה "טרם נבחר זוכה במכרז". בנוגע לשאלה באם תוארך ההתקשרות עם האגודה לבריאות הציבור, מפעילת המכרז כעת, נמסר כי "טרם התקבלה החלטה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחי יחסן במקרה של התפרצות? אילוסטרציה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים