שתף קטע נבחר

זירת הקניות

כך ינסו לעצור את דליפת הנפט

חברת הנפט BP אמרה שכל ניסיונותיה לעצור את הדליפה עלו בתוהו, ושמתקן תת-ימי שאמור למנוע דליפות שכאלה לא עובד. בעוד כשבוע היא תציב מעל הדליפה המרכזית "משפך" ענק, שיאפשר לשאוב את הנפט ולמנוע ממנו להתפשט. בינתיים - חוששים שזרימת הנפט רק תתגבר. החברה: אנחנו אחראים; ננקה את הכל ונשלם פיצויים

כתם הנפט ממשיך לגדול במפרץ מקסיקו ועל פי הדיווחים האחרונים הדליפה לא תיבלם כנראה בשבוע הקרוב. עד אז, כל שנותר לאלפי אנשי הצוות שפועלים באזור לעשות הוא לפרוש עוד ועוד מצופים כדי להגן על אזורים רגישים - ולקוות לטוב. הזיהום יכה בחופים ויגרום לפגיעה אקולוגית חמורה בבעלי החיים באזור - השאלה אינה האם אלא מתי זה יקרה.

 

עוד על דליפת הנפט:

 

 במלאכה עוסקים אנשי משמר החופים ואלפי חיילים מהמשמר הלאומי שגוייסו בצווי חירום. גם דייגים מהאזור, ששובתים מאונס לאחר שהדיג המסחרי נאסר - נשכרו על ידי חברת הנפט BP לקחת חלק בהיערכות לזיהום. צוותי הניקוי והצוותים שהובאו כדי לטפל בבעלי החיים שצפויים להיפגע עדיין מחוסרי עבודה - אבל לא לעוד הרבה זמן.

 

המתקן שאמור למנוע דליפות לא עובד

בכירי BP הסבירו שכל ניסיונותיהם עד כה לסגור את הפתח הדולף של באר הנפט עלו בתוהו. מעל פתח הבאר, על קרקעית הים בעומק כקילומטר וחצי מתחת למים, ניצב מתקן שאמור למנוע בדיוק את המצבים הללו - דליפה בלתי מבוקרת של נפט - אך הם לא מצליחים להפעיל אותו. בחברה אמרו שפנו בבקשה לסיוע גם מהחברות המתחרות, אקסון ו-של, אך ישנה כנראה תקלה בציוד, או שהוא נפגע ויצא מכלל שימוש כשאסדת הקידוח טבעה ב-22 באפריל.

 

צילום: AP

 

 

לדבריהם, את כל הפעולות הם מבצעים בעזרת שש צוללות קטנות, שמשמשות להם עיניים וידיים, ושמדובר בעבודה מורכבת מאוד.

 

הפתרון המהיר ביותר - משפך ענק

בחברה אמרו שישנם שני פתרונות אחרים שיוכלו - אולי - לבלום את קצב דליפת הנפט. האחד הוא קידוח של באר מקבילה, שתפחית את לחץ הנפט על המתקן הפגוע ותאפשר לשאוב אותו מהערוץ הדולף.

 

בחברה אמרו שהם כבר נערכים לבצע את הפעולה הזו, בעלות של כ-100 מיליון דולר, אולם הקידוח יחל רק בעוד שבועיים, ויקח כמה חודשים עד שניתן יהיה לשאוב את הנפט.

 

הפתרון המהיר יותר - שנוסה בעבר רק במים רדודים יותר - הוא להציב מעין משפך הפוך מעל הבאר הדולפת, לאגום את אותו ולשאוב אותו מהפתח העליון. את המתקן המיוחד, העשוי בטון ופלדה - 100 טונות משקלו ו-12 מטר גובהו - כבר בנו, ויקח כשבוע עד שהוא יוצב במים מעל פתח הבאר. מתקן דומה נוסף יוצב מעל פתח דולף אחד כעבור כיומיים.

 

אך מזכר שנחשף בימים האחרונים גילה ייתכן שכל המאמצים הללו יגיעו מאוחר מדי. על פי המזכר, שמקורו במנהל האוקיינוסים והאטמוספירה (NOAA), יש סיכוי גדול שהלחץ הרב של הנפט יגרום לקריסת הצינור שחיבר בין האסדה לבאר. אנשי המקצוע העריכו שאם זה יקרה, קצב דליפת הנפט יתגבר מאוד - עד פי עשרה מהמצב כעת, כשהבאר דולפת בקצב של כ-5,000 חביות ליום.

 

פתרון ביניים נוסף לטיפול בדליפה הוא פיזור של חומר כימי שגורם לנפט להתפרק לטיפות קטנות ולשקוע במים. בדרך כלל מפזרים את החומר הזה על כתמי נפט צפים אולם בחברה מנסים להחדיר אותו לתוך זרם הנפט התת-ימי. לדבריהם נראה שהפעולה הזו מצליחה בינתיים, אך לא ברור מה ההשפעות של החומר הכימי הזה על הסביבה הימית.

 

מעל למים נמשכת פעילות פרישת קילומטרים של מצופי פלסטיק למניעת התפשטות הזיהום, אך הקצב הואט בגלל רוחות חזקות וגלים גבוהים. הרוחות מונעות גם ריסוס של אותו חומר כימי מעל הכתם הימי ושיגור של סירות שאוספות את הנפט הצף על פני המים.

 

החברה: אנחנו אחראים; ננקה את הכל

על התחזיות המעודכנות, הרוחות באזור מסיעות את כתם הנפט מזרחה, לחופי אלבמה ופלורידה. העובדה הזו משמעותית משום שאם הכתם יגיע לחוף שם, יהיה צורך להעביר את צוותי הניקוי לאזור הפגוע במהירות, לפני שהנפט יגרום לנזק רב בחופים.

 

החברה מממנת את ניסיונות סתימת הבאר ואת פעולות פרישת המצופים סביב החופים בכ-6 מיליון דולר ביום. הסכום לא עושה רושם רב על הממשל האמריקני, שמתוסכל מהעובדה שהחברה אינה מצליחה לעצור את הדליפה. בכל מקרה, הנשיא אובמה הבהיר בדברים שאמר בעת ביקור באזור, ש-BP אחראית למצב - "והיא תשלם את החשבון".

 

בתוך כך, מנכ"ל BP טוני הייוורד אמר בראיון לרשת הטלוויזיה NBC כי החברה "אחראית לגמרי" לניקוי דליפת הנפט. הוא הדף טענות שנשמעו בימים האחרונים לפיהן החברה ניסתה בעבר לגמד את הסיכוי לדליפה ולנזק אקולוגי. "נערכנו לתרחיש "הגרוע ביותר" במשך חודשיים-שלושה".

 

בהודעה באתר החברה נאמר כי היא תישא בכל העלויות של ניקוי הזיהום. בהודעה נאמר שוב כי החברה אחראית לזיהום ו"אנחנו ננקה את הכל". עוד נכתב שם כי החברה תשלם פיצויים לתביעות "לגיטימיות, המציגות נזקים או הפסדים שניתנים להוכחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פורשים מצופים לעצירת הזיהום
צילום: AP
חיילי המשמר הלאומי גוייסו למשימה
צילום: AP
ציפור שנפגעה מהזיהום מקבלת טיפול
צילום: AP
מומלצים