שתף קטע נבחר

גראס רפואי: הרופאים במצוקה - "מאיימים עלינו"

גידול חד של 2,000 משתמשים במריחואנה רפואית בשנתיים האחרונות, יחד עם מצוקה בכמות ואיכותו הגבוהה של החומר - מביאים לאיומים על ספקים ורופאים. בכנס בנושא התריעו הרופאים: "מדובר בעימות על בסיס יומיומי"

הגידול במספר החולים שמשתמשים במריחואנה רפואית מחייב הסדר בחוק: מספר החולים המשתמשים במריחואנה רפואית גדל פי שלושה בשנתיים האחרונות וצפוי להגיע ל-5,000 איש עד סוף השנה, אבל בכנס בנושא, הזהירו הרופאים כי ללא חקיקה והסדרת התחום, צפויות בעיות קשות הן לרופאים והן לחולים. בנוסף, לאחרונה הזהירה המשטרה כי המריחואנה הרפואית הופכת לחומר מבוקש בשוק הסמים.

 

השוק "יבש" - והמריחואנה הרפואית מבוקשת

"לאחרונה היה איום מוחשי על חייה של אישה שנוסעת מדי שבוע ממקום הגידול בצפון לאזור המרכז עם כמות של שבעה עד 20 ק"ג מריחואנה ברכבה", סיפר

ד"ר יהודה ברוך, מנהל בית החולים "אברבנאל" והממונה מטעם משרד הבריאות על מתן האישורים לחולים, בכנס בנושא שנערך ביום ה' האחרון במכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות. "בשל כך יצאה הנחיה של המשטרה שכל הובלה בסדר גודל כזה תיעשה בצורה מאובטחת, עם נהג ומאבטח, וברכב שונה בכל פעם, כדי למנוע זיהוי". 

 

בנוסף ציין ד"ר ברוך כי בשבוע שעבר היו בעיות בחלוקת המריחואנה לחולים שמקבלים משלוחים עד לביתם בשל הנחיה זו. "לדברי המשטרה יש 'יובש' בחשיש בשל סגירת גבולות המדינה ולכן המריחואנה הרפואית, שהיא עיקר החומר שנשאר ובעלת שם טוב, מבוקשת. מחירה בשוק יכול להגיע ל-60 עד 65 שקלים לגרם", הוא הדגיש.

 

לדברי ד"ר סילביו בריל, מנהל היחידה לטיפול בכאב באיכילוב, הביקוש הגובר למריחואנה רפואית יוצר צורך בקביעת נהלים ברורים יותר. "הגענו למצוקה הכוללת איומים על הרופאים בשל כמויות החולים", הסביר, "זה מתחיל עם רמזים ואני רואה איך זה נגמר. באים אלינו חולים ואומרים 'אתם ידועים כמרפאה שמחלקת מריחואנה'. מדובר בעימות עם חולים על בסיס יומיומי. אני מציע לחולים לנסות תרופות אחרות, אבל הם מסרבים".

 

החולים מקבלים את החומר ללא תשלום, אך לפני כחודש וחצי התיר משרד הבריאות למגדלים לגבות תשלום חודשי קבוע של 360 שקלים ודמי הרשמה חד פעמיים של 110 שקלים. בכנס הוצגו נתונים לפיהם עד היום ניתנו אישורים לשימוש במריחואנה רפואית לכ-3,000 חולים, וכי 2,000 מתוכם קיבלו את האישור בשנתיים האחרונות. ההערכה היא כי עד סוף השנה מספר בעלי האישורים יגדל בכ-66% ויעמוד על כ-5,000 משתמשים.

 

כדי להתגבר על המצוקה גיבש ד"ר בריל נוהל פנימי לפיו הוא אינו מפנה חולים לקבלת מריחואנה רפואית בביקור הראשון ומבקש ליידע בנושא גם את רופא המשפחה של המטופל. במקביל צפויה ההסתדרות הרפואית לפרסם בקרוב קווים מנחים לרופאים המטפלים בחולים הנוטלים מריחואנה רפואית. כך, למשל, מתן המלצה לשימוש במריחואנה רפואית תותנה בקשר רציף בין הרופא לחולה. בנוסף, המריחואנה לא תינתן בטיפול הראשון ויקבעו קווים מנחים לנטילת תרופות קודמות, כדי לא להפוך את המריחואנה הרפואית לטיפול עיקרי מבלי שנוסו תרופות אחרות לפני כן.

 

לדברי ד"ר ברוך, בתוך חודש וחצי לערך יוכלו מנהלי המחלקות האונקולוגיות ונציג מכל קופת חולים לתת בעצמם את האישורים לשימוש במריחואנה רפואית, ללא צורך להמתין לאישורו; אישור כזה עשוי לארוך בין ארבעה לשמונה שבועות ואף יותר.

 

במשרד הבריאות מגבשים בימים אלו מודל להסדרת התחום, שיפתור חלק מהבעיות הקיימות כיום, בהן הקשר הישיר בין המגדלים לחולים, החשש לחדירת ארגוני פשיעה לתחום, היעדר בדיקות מעבדה לחומר שניתן לחולים ושינוע של החומר לבתי החולים ולא לנקודות חלוקה ש"נראות גרוע כמו מאורות סמים", כפי שהגדירו זאת הרופאים בכנס. 

 

המריחואנה הרפואית שהצילה את החולים הסיעודיים

בכנס דיווח ד"ר יעקב גינדין, רופא גריאטרי, כי שבעה חולים סיעודיים בהם טיפל במריחואנה רפואית חדלו מלהיות סיעודיים. "הם נטלו תרופות שהפכו אותם לסיעודיים והמעבר לשימוש במריחואנה רפואית שיפר את מצבם וסייע להם לוותר על אותן תרופות ולחזור לתפקוד. אני מעריך שאפשר בדרך זו להוציא 1,000 חולים מתוך 15,000 ממצבם הסיעודי".

 

בימים אלו שוקל ד"ר ברוך יחד עם רופאים מומחים נוספים באם לאשר לחולי פיברומיאלגיה להשתמש במריחואנה רפואית.

 

עיקר המשתמשים במריחואנה

רפואית הם חולים הסובלים מכאב (1,156) וחולי סרטן (872). חולים נוספים שזכאים לקבל מריחואנה רפואית לטיפול במחלתם הם נשאי איידס, חולים בטרשת נפוצה, חולים הסובלים מבעיות נוירולוגיות, חולי קרוהן, נכי צה"ל ואפילו חולי אסתמה ומי שסובלים ממיגרנה.

 

מתוך אלפי המשתמשים במריחואנה רק חמישה פיתחו פסיכוזה כתופעת לוואי, מהם שני חולי טורט שקיבלו את המריחואנה הרפואית כטיפול. שלושה מהחולים התעקשו להמשיך בטיפול, בשל כאבים חזקים שמהם סבלו, וחזרו להשתמש במריחואנה בשילוב עם התרופה הפסיכיאטרית זיפרקסה. ארבעה נכי צה"ל שהשתמשו במריחואנה רפואית במסגרת מחקר בנוגע להשפעת העישון על תסמונת פוסט טראומתית, נטשו את המחקר בשל התקפי פניקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החקיקה לא עומדת בקצב הדרישה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים