שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המתקן שאמור היה לעצור את דליפת הנפט נסתם

המתקן - 100 טונות של פלדה ובטון - אמור היה לשקוע מעל באר הנפט הדולפת שבקרקעית הים ולאסוף את הנפט לתוך מכלית. אך גזים ומים שקפאו והפכו לגושי קרח סתמו אותו. הוא איבד מיציבותו והוזז הצידה - כדי שלא יגרום נזק חמור יותר

המאמצים לבלום את דליפת הנפט במפרץ מקסיקו נתקלו במכשול: המתקן המיוחד שהוּרד לקרקעית הים כדי לאסוף את הנפט שדולף מהבאר הפרוצה נסתם בגושים קפואים של גז ומים, וכתוצאה מכך איבד את יציבותו. לפי שעה הוזז המתקן הצידה, עד שצוותי מומחים יבצעו הערכה מחדש של המצב. הבאר ממשיכה לפלוט למים נפט בכמות של כ-200 אלף גאלונים ביום, כבר כמעט שבועיים.

 

 

את המתקן - מעין משפך פלדה ובטון במשקל 100 טונות ובגובה מבנה בין ארבע קומות - הורידו לקרקעית הים מעל פתח הבאר. המתקן אמור היה לרכז את הנפט לחלקו העליון, משם אפשר לשאוב אותו למכלית.

 

השימוש בשיטה הזו במקרה הזה נחשב חסר תקדים; היא נוסתה בעבר בעומקים רדודים יותר אך מעולם לא בבאר נפט בעומק כקילומטר וחצי מתחת למים. הטמפרטורות בעומק שכזה נמוכות מאוד, וכבר מראש היה חשש שתערובת של גזים ומים יצרו גושי קרח, ונערכו להמיס אותם בעזרת הזרמת מים חמים ומתנול.

 

עוד על דליפת הנפט:

 

אך גושי הקרח שנוצרו היו רבים מדי, וסתמו את המתקן. כתוצאה מכך הוא איבד את יציבותו, ולמעשה החל לצוף מעט מתחת למים. עובדה זו אינה מאפשרת חסימה של דליפת הנפט, ועלולה לגרום לפגיעה נוספת בבאר, ולהתגברות קצב הדליפה. מדובר גם בסיכון בטיחותי משום שהגזים בתערכות דליקים מאוד.

 

"עוד לא הייתי אומר שנכשלנו. מה שהייתי אומר זה שהניסיון שלנו לא עבד", אמר דאג סאטלס, דובר חברת הנפט BP. הוא ציין שהחברה בוחנת דרכים נוספת לעצירת הדליפה. "בין היתר אנחנו בודקים אפשרות לסתום את הפריצה בבאר הנפט על ידי הזרקה של בטון טחון". הוא ציין כי ישנה סיכונים בשימוש בשיטה הזו ולכן אנשי הצוות לא התקדמו בינתיים, והם בודקים האם היא יישימה. "צריך לזכור שאנחנו פועלים בעומק של קילומטר וחצי מתחת למים ומדובר בסביבה עבודה מאתגרת".

 

מעל פני המים, נמשכים המאמצים למנוע את התפשטות כתמי הנפט והגעתם לחוף ולשמורות הטבע הסמוכות. בין היתר נפרשו אלפי קילומטרים של מצופי פלסטיק ומטוסים ריססו על הנפט הצף חומר כימי שאמור לפרק אותו ולגרום לו לשקוע לקרקעית.

 

אך מומחים לשמירת הסביבה מזהירים כי גם לחומרים הכימיים הללו תהיה השפעה קשה על הסביבה הימית. בנוסף, הם לא מעלימים את הנפט אלא גורמים לו לשקוע לקרקעית, שם הוא ימשיך לפגוע במערכת האקולוגית וביצורים הימיים, כך שהשפעתו הרעילה של הנפט לא תיפסק.

 

אם לא תיבלם דליפת הנפט בקרוב, או שחלילה יתממש התרחיש הגרוע והדליפה תתגבר, קיים חשש שהאסון הנוכחי יהפוך לגרוע בתולדות ארצות הברית מבחינת כמות הנפט שנשפכה לים. האסון החמור ביותר היה הדליפה מהמכלית אקסון ולדז באלסקה ב-1989, שם נשפכו 11 מיליון גאלונים של נפט, שקטלו מאות אלפי חיות ופגעו במערכות אקולוגיות רגישות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן מובל לאתר הדליפה
צילום: AP
מומלצים