שתף קטע נבחר

בילוי במים מגביר את הרעב? מוקשי דיאטה בקיץ

החופש הגדול שהתחיל היום עשיר בבילויים בים ובבריכה, שלרוב מלווים באכילה ללא גבולות. הדיאטנית יעל דרור-סרוסי והפסיכולוגית מיכל יערון מסבירות מדוע אווירת החופש גורמת לנו לשכוח מהדיאטה וכיצד ניתן להתגבר על כך

החופש הגדול שמתחיל היום מסמן באופן הבולט ביותר את תחילת עונת הבילויים בים, בבריכה ובחופשות המהנות. אך יחד עם הבילויים בקיץ מגיעה אצל רובנו גם אכילה ללא גבולות, המקושרת לרוב עם אווירת החופש. כדי שתוכלו לעבור את חודשי הקיץ בשלום, מבלי לתת דרור לעליית הקילוגרמים, חשוב שתדעו מדוע זה קורה ואיך ניתן להימנע מאותה אכילה לא מבוקרת.

 

אלו הם המוקשים העיקריים למשקל בימי החופש:

 

בילוי במים: ים ובריכה

שני מקומות הבילוי הפופולריים בהם אנחנו נוהגים לבלות את השעות החמות של הקיץ הם הים והבריכה. הבילוי בהם משולב כמעט תמיד באכילה רבה של מזון בכלל ושל חטיפים, ממתקים, גלידות ושלגונים בפרט. וכך, מבלי שנרגיש, למרות הדיאטה ההדוקה שציווינו על עצמנו לקראת חשיפת הגוף עם הביקיני לקרני השמש ולמבטים של האנשים מסביב, אנו בפועל "תוקעים" הרבה מאוד קלוריות מיותרות ומאביסים את גופנו במאכלים שלא היינו נוגעים בהם בבית.

 

-מדוע זה קורה?

נפש האדם מכילה ארבעה "מרכיבים": רגשות, תחושות, מחשבות והתנהגות. בין כל אחד מהמרכיבים קיים קשר דו כיווני לאחרים. כשאנחנו מפחדים אנחנו חושבים מחשבות שליליות, הבטן מתהפכת לנו ולעיתים אנחנו אף נמנעים מלעשות את אותו דבר שמפחיד אותנו. דוגמה אחרת היא כשאנחנו עושים משהו טוב. אז אנחנו חשים יותר בטחון, חושבים מחשבות חיוביות ויש לנו תחושה של כוח בגוף. כמובן שיש עוד מקרים רבים אחרים כשכל כיוון אפשרי בין כל אחד מהמרכיבים.

 

אך לעיתים אנחנו צריכים לדעת לא לתת למרכיב כזה או אחר להיות המניע של המעגל. גם אם היה לנו אירוע לא נעים, אנחנו יכולים ללמוד לחשוב באופן חיובי יותר ואפילו להתנהג ממקום של ביטחון רב יותר. בדרך זו אנחנו לא נותנים לכל מרכיב להשפיע על האחרים.

 

-כיצד זה קשור לבילוי בים או בבריכה?

בקיץ אנחנו, כאמור, בחופש. ההליכה המרובה לים ולבריכה והיום הארוך מעוררים תחושה של שבירת שגרה. אותה תחושה מובילה לשבירת הדיאטה ולאכילה לא מבוקרת. אך כאן צריכה לבוא לידי ביטוי היכולת שלנו לשלוט במעבר המידע בין המרכיבים השונים, אליהם התייחסנו קודם. אנחנו צריכים לזכור שגם אם מבחינה רגשית אנו חשים בחופש, גם אם נשברו הגבולות והחוקים שמלווים את חיינו בדרך כלל, עדיין, בתחום ההתנהגות באכילה, אנחנו צריכים להיות יותר חכמים ואחראים.

 

ימי הקיץ: תחושת רעב תמידית

נקודה נוספת אליה חשוב לשים לב היא תחושת הרעב הגוברת בעת הבילוי בים או בבריכה. בשל שינויי הטמפרטורה בין חום גופנו לבין המים אנו חשים רעב גדול בעת היציאה מהבריכה או מהים. הרעב עלול לבלבל אותנו במקרים רבים ולתת לנו תחושה ש"שרפנו" הרבה קלוריות במהלך השחייה,

אך בפועל אין יחס ישיר בין תחושת הרעב לכמות הקלוריות שנשרפה. בשל אותה תחושת רעב חשוב להצטייד מראש במזון מאוזן ובריא, כמו פירות, חטיפי גרנולה, קורנפלקס או סנדוויץ', ולא להתפתות לקנות "שטויות" וממתקים לאחר השחייה.

 

מוקש נוסף, שנובע משילוב של תחושת הרעב והבילוי, הוא הקניות בקיוסק. הקניות בקיוסק במהלך הבילוי בים או בבריכה הפכו לחלק כמעט בלתי נפרד מפולקלור הבילוי הימי, אך כדאי להימנע מהן עד כמה שניתן. נסו לתכנן מראש ולהצטייד במזון המתאים על מנת להימנע מרכישות בקיוסק באופן כללי, מאחר שבזמן שאנו ניגשים לקנות, גם אם זה "רק לילדים", קשה להתאפק ולרוב אנחנו מתפתים לרכוש מזונות וחטיפים שלא תיכננו לקנות. 

 

בנוסף חשוב להקפיד על שתייה מרובה. אנחנו אומנם לא מרגישים זאת, אבל גם במים אנחנו מזיעים ואיבוד הנוזלים מתרחש גם בעת הישיבה בצל ובקצב מואץ. לכן חשוב להקפיד ולהחזיר לגוף את הנוזלים שאיבד.

 

יעל דרור-סרוסי היא דיאטנית קלינית וספורט. לאתר של יעל לחצו כאן  

מיכל יערון היא פסיכולוגית ספורט, "לעוף"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Image/ Image bank
הבילוי ביום ובבריכה משולב לרוב באכילה רבה
צילום: Getty Image/ Image bank
ד"ר רק שאלה
מומלצים