שתף קטע נבחר

נתניהו בטירקל: הנחיתי להימנע מפגיעות בנפש

אחרי שהתייעץ עם עו"ד, ראש הממשלה התייצב בפני הוועדה שמינה בלחץ בינלאומי כדי לחקור את אירועי המשט לעזה. בנאום הפתיחה פירט את ההכנות למשט וההיערכות התקשורתית ואמר: "תארו לכם שלא היו לנו את צילומי הווידאו". הוא סירב לענות על חלק מהשאלות, והבטיח לפרט בפרק החסוי

יותר מחודשיים מאז השתלטו לוחמי חיל הים על הספינה הטורקית לעזה, נתקלו באלימות והרגו תשעה בני אדם - ראש הממשלה התייצב מול האנשים שמינה לחקור את הרקע להסתבכות הבינלאומית. בנימין נתניהו פתח הבוקר (יום ב') בירושלים את סבב העדויות בוועדת טירקל, עם הצהרה שבה טען: "דרשתי מאמץ עליון להיפגע מפגיעות בגוף ובנפש". בהמשך סירב לענות על כמה שאלות - ואמר שישיב החלק החסוי.

 

דבריו המלאים של נתניהו בפתח העדות

 

סמוך ל-9:00 נכנס ראש הממשלה לאולם הוועדה. הוא התיישב בכסא מול חמשת חברי הוועדה ושני המשקיפים הזרים. "אני הראשון שמופיע בפני ועדה מכובדת זאת. רבים אחרים יופיעו אחריי ואני מאמין שתבררו את כל הפרטים ותרדו לשורש האמת", אמר בפתח הצהרתו.


נתניהו מול חברי הוועדה (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

הוא ביקש מהוועדה לדרוש בסיכומיה את שחרור של החייל החטוף גלעד שליט, והתמקד במדיניות כלפי חמאס - "שהפך את רצועת עזה למובלעת טרור בחסות איראן". לדבריו, עוד לפני המשט הוחל בהקלות על הסגר.

 

בהמשך הגיע לנושא ההכנות למשט. "החלטתי לכנס את פורום השביעייה כדי להיערך מול האירוע באופן מתואם מבחינה תקשורתית, הסברתית ודיפלומטית... ביקשתי לקבל עדכון על הפעולות המדיניות וההסברתיות האחרונות, ולשמוע רעיונות נוספים כיצד לצמצם את המחיר ההסברתי והמדיני של חיכוך שכבר אז נראה בלתי נמנע.

 

"בסוף ישיבת השביעייה הנחיתי את חלוקת המשימות המדיניות וההסברתיות לקראת המשט, משום שעמדתי לצאת לפגישה חשובה עם נשיא ארה"ב. ביקשתי לצמצם ככל האפשר את החיכוך ו'לעשות מאמץ עליון להימנע מפגיעות בגוף ובנפש'. אני יודע שזו היתה גם ההנחיה של שר הביטחון והרמטכ"ל".

 

נתניהו דיבר גם על ההיערכות התקשורתית. "הדיווחים הראשונים מן האירוע שפורסמו בעולם טענו שחיילנו הרגו פעילי שלום תמימים ושלווים. רק כשהופצו סרטי הווידיאו כמה שעות לאחר מכן התחיל להיחשף שקר זה. תארו לכם מה היה קורה אילו לא היו בידינו אותם סרטי וידאו".


"ביקשתי לצמצם החיכוך ככל האפשר". נתניהו (צילום: מרק ישראל סלם)

 

ראש הממשלה אמר ש"המרמרה" לא היתה בדיוק ספינת האהבה ושאנשי ה-IHH לא היו בדיוק פעילי שלום שלווים. "רק אז הבינו רבים שחיילנו ניצבו בפני סכנה ממשית לחייהם, בפני התקפות ברוטאליות של אלות, מוטות ברזל וסכינים - וכפי שאתם בוודאי מדווחים גם של נשק חם. חיילי צה"ל פעלו מתוך הגנה עצמית. עשינו מאמצים גדולים למנוע פגיעה בנפש, אבל זכותם של חיילי צה"ל להגן על עצמם".

 

הקשר: אנקרה - טהרן

נתניהו הזכיר בדבריו את הקשר המתהדק בין איראן לטורקיה, שגרם לאנקרה שלא לנסות לפעול לעצור את המשט. נתניהו גם דיבר על הפגישה בין נשיא איראן לראש ממשלת טורקיה בטהרן, שבועיים לפני המשט. בנוסף הוא הזכיר את ספינות הנשק, קארין A והפרנקופ, בהן נעשה נסיון להעביר נשק רב לפלסטינים. "מכלל שיקולי הביטחון המשיכה ממשלתי לאכוף את הסגר הימי שהוטל על ידי הממשלה הקודמת. כך עשינו במשט זה, וגם בשני המשטים שבאו אחריו - זה של הספינה האירית וזה של הספינה הלובית".

 

ראש הממשלה דיבר גם על הנסיונות הדיפלומטיים לעצור את הספינות. "החל מה-14 במאי קיים משרדי מגעים עם הדרגים הגבוהים ביותר של ממשלת טורקיה. מגעים אלה, ובהמשך גם מגעים של שר הביטחון עם שר החוץ הטורקי, שהוא מכירו כמה שנים, נועדו למנוע עימות עם משט ה'מרמרה', והם נמשכו עד ערב הגעת המשט אל מול חופי עזה. כך גם פניתי אישית לגורם בכיר בממשלת מצרים ב-27 במאי כדי שזו תפעל מול ממשלת טורקיה. אך ככל שהתקרב תאריך הגעת המשט, הלך והתברר שמאמצים מדיניים לא יעצרו אותו".

 

הוא גם הפנה טענות בדבריו לממשלה באנקרה: "כל הצעותינו לנתב את מטען הספינה לבדיקה ביטחונית באשדוד ואחר-כך להעבירוֹ לעזה דרך המעברים היבשתיים העלו חרס. גם לא שמענו שום מסר פומבי מממשלת טורקיה למיתון ההתלהמות של הפעילים על גבי האונייה. כנראה שממשלת טורקיה לא ראתה בחיכוך האפשרי בין פעילים טורקיים וישראל דבר הנוגד את האינטרסים שלה, ובוודאי לא דבר שמצדיק הפעלת לחץ אפקטיבי על פעילי ה-IHH".

 

טירקל - לבדיקת חוקיות הפעולות

אחרי הצהרתו בפתיחה, חברי הוועדה שאלו את נתניהו שאלות - שעל חלק לא מבוטל מהן הוא החליט שלא להשיב, והבטיח לפרט בדיון הסגור, שפרטיו לא ייחשפו משיקולי ביטחון. בין היתר, כללו השאלות נושאים הנוגעים לקשרים עם מצרים, טורקיה והחלטות על לדרך הפעולה בנוגע למשט.

 

במהלך העדות, העיתונאים שבאולם נוטרלו ומכשירי הסלולרי שלהם הופקדו. דבריו של נתניהו הועברו כולם מטעם לשכת ראש הממשלה.

 

ועדת טירקל הממשלתית מונתה אחרי לחץ כבד מהעולם לחקור את אירועי המשט, אך בסמכותה לא נכללה בדיקת קבלת ההחלטות בדרג המדיני, אלא בעיקר חוקיות הפעולות.

 יו"ר הוועדה "עשה שריר" אחרי המינוי והצליח להשיג שני חברים נוספים וכן מעט יותר "שיניים". הוועדה קיבלה לידיה את מסקנות ועדת איילנד הצבאית.

 

למרות הציפיות, הקמת הוועדה לא מנעה חקירות בינלאומיות - כמו זו של מזכ"ל האו"ם, שישראל משתפת עמה פעולה, וזו של מועצת זכויות האדם של האו"ם, שירושלים מסרבת להכיר בה.

 

נתניהו התייעץ עם עורך הדין דורי קלגסבלד לפני העדות, וגם שר הביטחון אהוד ברק, שאמור להעיד מחר, זכה לייעוץ משפטי. ביום רביעי יעיד הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי.


פורסם לראשונה 09/08/2010 08:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו. העד הראשון
צילום: AFP
יעקב טירקל. בראש הוועדה
צילום: חיים צח
מומלצים