שתף קטע נבחר

איך בוחרים מחשב נייד לאבא ואמא (או סבתא)?

גם הורינו, המבוגרים יותר, רוצים מחשבים ניידים, ושולחים אותנו לרכוש כאלה. איך מתאימים מחשב נייד למשתמש מבוגר ללא אוריינות טכנולוגית? יש מספר נקודות שחשוב להכיר, כדי לקנות חכם, ולעשות קצת נחת לאבא ואמא. מדריך

לבחור מחשב נייד מחשב נייד זה עניין לא פשוט, והרשת מלאה במדריכי קנייה ארוכים וכבדים בנושא. SSD מול HDD, אנטנה תומכת WIMAX, ושאר הראשי-תיבות באנגלית, שדי בהם כדי לבלבל גם משתמשים חובבי טכנולוגיה, הם סינית עתיקה בשפת הסימנים עבור משתמשים קשישים. ועל כן הם נעזרים לא פעם, בכם.

 

בארוחת שישי, פונה אליכם אביכם, אדם אדיר שהביא אתכם עד הלום, ואומר "אתה יודע מה? אני רוצה מחשב נייד, נו, איך קוראים לזה – לפטבוק". איך בוחרים מחשב נייד לאנשים חסרי אוריינות טכנולוגית?

 

סבתא חיה מתה. ללפטופ

במקרים רבים רוצה בן גיל הזהב, או מישהו שקצת יותר מבוגר מכם, מחשב שיוכל לעבוד איתו על הספה בסלון, ולא להיות מוגבל לשולחן המחשב. לא מדובר במחשב שאמור לצאת איתו לדרכים, או להעביר לו את הזמן בתור בקופת החולים. חשוב לזכור שלא כל מחשב שמתאים לכם מתאים גם עבור משתמשים בני הגיל השלישי.

 

שיקולים אסתטיים, שיקולי חומרה ומותגים הם כמעט לגמרי שוליים במקרה זה. מעבד חלש וחסכוני, כרטיס מסך אינטרגלי וכונן קשיח בנפח שסובב סביב 250 גיגה זו חומרה מספיקה בהחלט. השיקול המרכזי כשבוחרים מחשב להורינו, הוא נוחות השימוש.

 

 

קטגוריה

ישנן מספר משפחות של מחשבים ניידים – הנטבוקים הקטנים והחלשים, ה- Thin And Light למשתמש העסקי, המחשב המשפחתי (מיינסטרים), ומחשבי לוח למיניהם.

 

אם המחשב נועד למשתמש שרוצה לנייד אותו גם מחוץ לבית, הקטגוריה המומלצת היא מחשבים דקים וקלים. אלו משלבים בין גודל מסך של 12.1 עד 13.3 אינץ', זמן סוללה של יותר משש שעות ומשקל של פחות משני קילוגרם.


 

דוגמאות למחשבים דקים וקלים:

פקארד בל ButterFly S
UX30 של ASUS
LG מרתון T380
לנובו EDGE

 

מחירם נע בין 3000 ל-4000 שקלים. מחשבי מיינסטרים אמנם מצויידים במסך גדול יותר (14.1 - 15.6 אינץ'), אבל הם כבדים יותר (מעל שני קילוגרם), גדולים יותר ולא נוחים לעבודה על הברכיים, והם מהירים וחזקים יותר - תכונות שלא צריכים רוב המשתמשים הקשישים (אלא אם כן סבתא שלכם גיימרית, ואם כן - נשמח לראיין אותה). עם זאת, הם לרוב זולים יותר ממחשבים דקים וקלים (תלוי במפרט).

 

 

תצוגה

תמחקו כל דגם בעל מסך שגודלו פחות מ- 12.1 אינץ'. כן, אמנם אפשר לשנות את גודל האייקונים והפונטים בכל מערכת הפעלה – אבל גודל המסך קובע גם את גודל המחשב, ומה שיותר חשוב – את גודל המקלדת והמקשים.

 

כשאתם מגיעים לחנות, בקשו מן המוכר להציג לכם את מחשבים כשגודל האייקונים הוא מקסימלי, וכמותם גם גודל גופני הדפדפן ומערכת ההפעלה. אם בעליו העתידי של המחשב נמצא אתכם – מה טוב.

 

אם לא, זה אמנם פחות טוב, אבל תוכלו לצלם את המסך במצלמת הסלולרי שלכם ולהראות להוריכם הקשישים (אין לטלפון שלכם מצלמה? תנו לילדים לקרוא את המדריך הזה).

 

מקלדת ועכבר

רוב המקלדות שתפגשו בניידים מודרניים הן בעיצוב צ'יקלט, כלומר – בעלי הפרדה ביניהם. בחלק מהדגמים, אלו גם מקשים קטנים יותר מקודמיהם. איך יודעים אם גודל המקשים מתאים ונוח? פשוט מאוד: מנסים בחנות.

 

ישנם דגמי מחשבים בני יותר משנה, אשר עודם נמכרים בשוק ולהם עיצוב מקלדת מסורתי. אל תשללו דגם רק בגלל מועד השקתו – הוריכם צריכים מחשב נוח, ולא מחשב חזק.

 

משטח עכבר הוא כלי שליטה רגיש, ועל כן עשוי להיות מאוד לא נוח עבור משתמשים קשישים מאוד, או בעלי בעיות קואורדינציה. עבורם, אנו ממליצים לרכוש עכבר חיצוני למחשב הנייד. אפשר למצוא עכברים טובים בפחות מ-100 שקלים.

 

לוח הקסם: פיתרון פלאים

עוד אפשרות היא לוותר לחלוטין על המקלדת, וללכת עם טרנד מחשבי לוח. מסך מגע גדול, מקלדת וירטואלית גדולה, ממשק פשוט להפליא (הודות למערכת אנדרואיד או iOS) – כל אלה מתאימים מאין כמוהם למשתמשים קשישים.

 

בישראל נמכרים כיום רק מחשבי אייפד של אפל, שבגלל מדיניות החברה, לא תמצאו בהם תאימות לכל תוכנה וכל יישום שנמצאים על Windows, במחשב שולחני רגיל. אם בחרתם לרכוש אייפד עבור הוריכם, תצטרכו ללמוד אותו היטב ולהדריך אותם.

 

מומלץ לרכוש מחשב לוח בעל קישוריות סלולרית – על מנת שיחליף את הטלפון הנייד שלהם. אלו אמנם מחשבים יקרים (מעל 4000 שקלים, בישראל), אך הם נותנים מענה מצויין לגיל הזהב.

דוגמאות למחשבי לוח:
ה-iPad של אפל
הליברטו W1100 של טושיבה
המאסטרפד של פגטרון
הגלקסי Tab של סמסונג

 

 

סיכום: איך קונים?

בודקים בידיים. בחנו את המחשב פיזית, יחד עם הוריכם. מדפי רשתות השיווק עמוסים בדגמי מחשבים ניידים. סורו לחנות, תאספו את אמא ותלכו לבחור מחשב ביחד. כך תוכלו להיות בטוחים שהמקלדת בגודל טוב, העכבר אינו מפריע, המסך ברור דיו ועוד.

 

בוחרים נכון. בקשו מהמוכר להתאים את המחשב ללקוח: גודל פונטים מקסימלי, אייקונים גדולים, ושיחבר עבורכם עכבר חיצוני. אם הוא מנסה לשכנע אתכם לרכוש דגם חזק או מהיר יותר, הסבירו לו שאתם דווקא מעדיפים דגמים חלשים וחסכוניים.

מוודאים התאמה. אם אתם בוחרים אייפד או מחשב מבוסס MAC OS, ודאו שהמחשב ומערכת ההפעלה שלו מתואמים לתוכנות ושירותים אותם מכירים הוריכם ממחשבם השולחני. אם לא - הורידו עבורם את התוכנות המקבילות, והסבירו להם כיצד להשתמש בהן.

 

הדרכה. ישנם מגוון חוגים וקורסים שנועדו ללמד קשישים להשתמש במחשב. אם אין לכם את הקשב או את הזמן, הציעו להוריכם להרשם לקורס שכזה, או לקחת מורה פרטי. ודאו שמציגים להם תכני שימוש כללי, רשתות חברתיות, הפעלת תיבת מייל וכמובן - גלישה ברשת.

או שלא לקנות כלל. אם הוריכם רוצים בסך הכל לגלוש באינטרנט מהסלון - תוכלו לרכוש כבל, מקלדת ועכבר אלחוטיים - ולחבר את המחשב לטלוויזיה שלהם. תוכלו לחסוך כך הרבה זמן וכסף. עם זאת, כדאי לעודד את הוריכם להשתמש במחשב כמה שיותר. לבני גיל הזהב יש הרבה זמן פנוי, ואם ינצלו אותו לצריכת תכנים חדשים וללמידה, ישפר הדבר את איכות חייהם. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפנקו את אמא במחשב. איך בוחרים?
צילום: Index Open
מומלצים