שתף קטע נבחר

זירת הקניות

לכל סיר יש מכסה - ירוק

ההכנות לארוחות החגים עוררו אצל הירוקה מקינואה מחשבות על הכלים בהם אנחנו מבשלים. פעם הסתפקנו בסירי נירוסטה; אחר כך באו כלים מצופים טפלון, וכשלמדו שזה לא הכי בריא - חיפשנו תחליפים. אז אילו כלי מטבח הם גם איכותיים וקלים לתחזוקה, וגם שומרים על הסביבה ובריאות הסועדים? הנה התשובות

זהו. נגמרו החגים ואני שרדתי. למרות חיבתי המוצהרת לאמנות הבישול, אינני טיפוס של ארוחות חג. אבל גם תורי לכנס סעודה הגיע. רגע לפני שה"מבצע הצבאי" יצא לדרך, פשפשתי בארונות כדי לבדוק את מצב "החיילים": הצלחות, הכוסות, הסכו"ם וכלי הבישול. רובם היו חבוטים ומרוטים. החלטתי שאין זמן נפלא יותר מרגע לפני ארוחת החג לרענן את המטבח בכמה כלי בישול חדשים, ואם אפשר גם ידידותיים לסביבה.

 

בחנות התברר לי שאם אני רוצה לצלוח את מבול האינפורמציה ששטף אותי וגם להספיק להכין את האוכל בזמן, אני צריכה להתמקד. נזכרתי בסירים ובמחבתות שלי וחשבתי לרגע שהתחלופה שלהם במשך השנים תואמת לגמרי את מגמת עליית המודעות לנושא הסביבתי - אצלי ובכלל.

 

סירים של רווקות 

לפני שנים, כאשר ניהלתי מטבח של רווקית מצויה, בישול היה תחביב יצירתי השמור לרגעי שיא. רכשתי כמה כלי בישול מנירוסטה (stainless steel) אשר נחשבים למקצועיים. הם עשויים מתרכובת של כמה מתכות, כולל ניקל, כרום ומוליבדנום, המוגדרות "לא פעילות". הסיכוי שהן יחלחלו לתוד המזון שלנו נמוך.

 

התקופה הזו, בצער מה, הסתיימה ואחרת החלה בבישול אינטנסיבי להרכב הכולל שני זאטוטים עם דרישות ותיאבון אינסופי בכל שעות היממה. זמן קירצוף מינימלי של מחבתות וסירים הפך לראשון ברשימת השאיפות שלי, וסט הנירוסטה לא עמד בציפיות. פעם אחר פעם ראיתי איך מסרבים הסירים הללו לוותר על שאריות התבשיל הנאחז בדפנותיהם. למרות הנוסטלגיה, הוחלפו עד מהרה כלי הנירוסטה בדגם משופר עשוי טפלון, שהיה בבתים רבים לפורץ דרך בשחרור האישה מחייה הדביקים.

 

סירים של אמהות

שנים נהניתי מחיי נוחות עם כלי הטפלון החלקלקים. טפלון, מותג המיוצר על ידי חברת דופונט (DuPont) האמריקאית, הפך לשם גנרי לכלי שאינו דביק (non stick) עד שלפני מספר שנים סומן כאויב הציבור. נמצא שהציפוי החלק שהעניק לטפלון את מעמדו הבלתי מעורער, משחרר יותר מ-15 גזים רעילים כשהוא מתלהט לטמפרטורה של -202 מעלות צלסיוס ומעלה. בנוסף, אחד הכימיקלים בהם משתמשים בתהליך ייצור הטפלון הוא פרפלורוקטאנויק (PFOA) שנמצא שהוא גורם לסרטן ומומים מולדים בחיות מעבדה, ויש סיכוי שהיה אחראי למומי לידה רבים בעובדי חברת DuPont.

 

"לבשל עם האויב" הסתמן כקונספט מלחיץ, בייחוד במקרה שהאווירה תתחמם מעל למצופה. ברגע שהטפלון איבד את קסמו ואמינותו, חזרתי זמנית לכלי הנירוסטה הישנים והבטוחים, אך אלה לא הפכו חלקים יותר עם השנים, ומלאכת הקירצוף נשארה קשה כשהייתה.

 

סירים של אמהות עם מודעות לסביבה

חיפשתי תחליפים אחרים. האחד היה סיר מיציקת ברזל (Iron Cast) מצופה באימייל פורצלני והשני - סיר בציפוי קרמי. הסיר היצוק ברזל הוא פרטנר שניתן לסמוך עליו. הוא עמיד, מפזר חום באחידות ואינו מתקלף. כמויות קטנות של ברזל המחלחלות לתוך המזון המבושל יבטיחו כי האוכלים ממנו יקבלו מעט ברזל הנדרש לגוף. אמין אבל מה זה כבד.

 

בנוסף, רוב הסוגים דורשים תחזוקה רב פעמית הנקראת seasoning. טיפול זה כולל שימון הסיר בשכבה דקה של שמן קנולה או חמניות ואפייתו בתנור בחום של 260 מעלות צלסיוס למשך חצי שעה עד שעה. תהליך זה שומר על השכבה השמנונית של הברזל ומשמר את איכות הסיר לשנים רבות. זה מסובך מדי. אני זקוקה למערכת יחסים ארוכת טווח עם תחזוקה מינימלית.

 

ניסיתי סיר בציפוי קרמי בעל ציפוי חלק ומבריק אך לא נטול רעלים - כך התברר. ב-1990 פרסם "ניו יורק טיימס" כתבה הקושרת הרעלת עופרת עם כלי בישול קרמיים. במקרים אלה הציפוי הקרמי הכיל עופרת אשר יכולה לעבור אל המזון וממנו אל הגוף ולהסתכם בהרעלת איטית אך עקבית. לכן לפני שרוכשים סיר בישול קרמי יש לבדוק כי אינו מכיל עופרת (lead free), להרחיקו ממדיח הכלים ואם מבחינים בשריטות, בקעים או דהייה בפנים הסיר, כנראה שהגיע הזמן להחליפו.

 

סירי העידן החדש

המשכתי בחיפושים ומצאתי לבסוף פרטנר - לא מושלם אבל ירוק. נא להכיר: כלי עשוי אלומיניום חזק במיוחד (Hard-anodized). הוא עובר תהליך אלקטרוכימי שהופך אותו לחזק כפליים מכלי נירוסטה, ועמיד בפני שריטות וחלודה. מרקמו נטול נקבוביות ומונע הידבקות של אוכל אפילו אם בושל יתר על המידה או נשרף. הציפוי אינו רעיל ועמיד עד לטמפרטורת התכה של אלומיניום (660.56 צלסיוס). הכלי מתחמם מהר, בצורה אחידה, על כיריים ובתנור.

 

ניתן להשתמש בכפות, תרוודים ומערבבים למיניהם ממתכת מכיון שחומר האלומיניום אינו נשרט. המחיר גבוה יותר מאופציות ה non-stick האחרות, אך כיוון שהרבה חברות החלו לייצר כאלה, התחרות גדלה וכן גם טווח המחירים.

 

אז אני מצאתי מכסה לסיר שלי. זוהי, כך נדמה לי, תחילתה של ידידות נפלאה בתחילתה של שנה נפלאה. שיהיה בתיאבון.

 

עוד טורים של הירוקה מקינואה:

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טפלון. לבשל עם האויב?
כלים עם ציפוי קרמי. יפים אבל....
צילום: טלי שני
סיר אלומיניום מחוזק. הפרטנר החדש שלי
צילום: טלי שני
מומלצים