שתף קטע נבחר

חרדה: תוקפת פי 5 חילונים, לעומת דתיים וחרדים

אם החיים בישראל גורמים לכם לחרדות, מסתבר שאתם ממש לא לבד. סקר חדש, שנערך לרגל היום הבינלאומי להתמודדות עם דיכאון וחרדה, מצא שיותר מ-8% מהישראלים נטלו תרופות נגד חרדה. הממצא המפתיע: אחוז הילדים בארץ שסובלים מחרדה דומה למצב בעולם

מעל 10% מהישראלים נטלו או שקלו ליטול תרופות לטיפול בחרדה בשנה האחרונה. כך עולה מסקר חדש שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה והמרכז ללימודים אקדמיים. עוד מראה הסקר כי התופעה נפוצה בקרב מבוגרים, יותר מאשר צעירים, וכי חילוניים סובלים מחרדה פי חמש מדתיים וחרדים.

 

מנתוני הסקר עולה גם כי 8.6% מהישראלים נטלו בשנה האחרונה תרופות לטיפול בחרדה ופחדים וכי 2.4% שקלו ליטול תרופות נגד חרדה במהלך השנה החולפת. מדובר בגידול משמעותי במודעות ובנכונות של הציבור לקבל טיפול, לצד עליה משמעותית בתופעת החרדה בישראל.

 

חרדה: בעיקר בקרב מבוגרים וחילוניים

מנתוני הסקר עולה עוד כי תופעת החרדה שכיחה יותר בקרב המבוגרים. 14.6% מהישראלים מעל גיל 55 השיבו כי נטלו תרופות לטיפול בחרדה בשנה האחרונה, לעומת 8% בגיל 35 עד 54 ו-4% בלבד בקרב צעירים בגילאי 18 עד 34.

 

בסקר נמצא גם הבדל מובהק בין חילוניים לדתיים. 11% מהחילוניים השיבו כי נטלו תרופות נגד חרדה בשנה האחרונה לעומת 8.4% מהמסורתיים ו-2.1% בלבד בקרב הדתיים והחרדיים.

 

בשנת 2005, לעומת זאת, דווחו נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) כי רק 7.8% מהאוכלוסייה סבלו מהפרעת חרדה או רגש אחת בשנה האחרונה, מה שמצביע על עליה באחוז הסובלים מחרדות בחמש השנים האחרונות.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

 

"תוצאות אלו מוכרות לנו מהשטח", אומר הפסיכיאטר ד"ר משה סטולר. "העלייה בתופעות הדיכאון והחרדה היא חלק מהמחיר אותו אנו משלמים על הקידמה וההתייעלות, הדורשות מכולנו לתת יותר מעצמנו במרוץ אחרי הפרנסה והממון, על חשבון תחומי החברה, המשפחה והפנאי. לזאת מתווספת ההחלשות של מסגרות תומכות, כגון משפחה, דת וערכים.

 

"עם זאת, קיימת גם אופטימיות בקידמה, לפחות מכיוון הפיתוח התרופתי. חלק זה התקדם מאוד, מאז ימי הפרוזק בשנות ה-80 ועד הויאפקס בתקופה הנוכחית, ותרופות רבות נוספות, שיעילות כנגד חרדה ודיכאון".

 

חרדה בקרב ילדים: דומה לארצות אחרות

 

הסקר בחן גם את רמת החרדות והפחדים בקרב ילדים בגילאי שש עד 12 בישראל, באמצעות שאלון להורים. 12.3% מההורים השיבו כי ילדם דאגן במידה רבה או במידה רבה מאוד, 11.8% השיבו שיש לילדם פחדים במידה רבה או במידה רבה מאוד ו-8.7% השיבו כי ילדם נמנע ממצבים בגלל פחד במידה רבה או במידה רבה מאוד.

 

יש לציין כי באופן מפתיע למרות שנתונים אלו מראים שהפחדים מהווים תופעה שכיחה למדי בקרב ילדים בישראל, מדינה שנמצאת במצב מלחמה תמידי, היא אינה שונה מהותית מהיקף התופעה בארצות אחרות. הסטטיסטיקה העולמית מדווחת על 12% עד 20% של ילדים חרדים באוכלוסיה.

 

"כאשר מתייחסים לנתונים באחוזים המצב לא נראה נורא, אולם במספרים אבסולוטיים מתוך כ-70 אלף ילדים ונוער, רק מיעוט מקבל טיפול ורק חלק קטן מאוד מההורים זוכים לקבל הדרכה", אומר פרופ' עמירם רביב מהמרכז ללימודים אקדמיים. "אלו נתונים שצריכים להדאיג אותנו מבחינה חברתית".

 

"נתוני הסקר מלמדים כי השפעה של הפסיכולוגיה של החרדה והדיכאון שכיחה בקרב רוב שכבות האוכלוסייה, כמעט כמו שפעת", מוסיפה תמי עישר, פסיכותרפיסטית ממכון פסגות. "ההבדל הוא ששפעת חולפת מעצמה ואילו חרדה ודיכאון לרוב לא. לכן, אם לאחרונה אתה או מישהו בסביבתך מתחיל לסבול מדאגות ופחדים שאינם מרפים, במשך לפחות שבועיים, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע. אלו יכולות להיות דאגות ממחלה מסוכנת, פחד מקהל, מתאונות, תחושות של אימה משתקת או מצוקות גופניות שמקורן בחרדה".

 

מחר, יום ה', ה-4.11, בסינמטק תל אביב יקיימו המרכז ללימודים אקדמיים, מכון פסגות ושפ"ח ת"א, בשיתוף משרד הבריאות וחברת התרופות דקסל, את אירועי היום הבינלאומי להתמודדות עם מצבי דיכאון וחרדה, במסגרתם יינתן ייעוץ אישי ללא תשלום וייערך כנס בנושא. לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החרדה שכיחה יותר אצל מבוגרים
צילום: index open
פרופ' עמירם רביב. "רק מיעוט מהילדים בארץ זוכים לטיפול בחרדה"
צילום: המרכז ללימודים אקדמיים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים