שתף קטע נבחר

מצרים בוחרת: מובארק יגמול לאחים המוסלמים?

חמש שנים אחרי המכה שחטפה ושנה לפני הבחירות הגורליות לנשיאות - תנסה מחר מפלגת השלטון להגדיל כוחה בפרלמנט על חשבון האופוזיציה. משמעות התוצאות עשויה לחרוג הרבה מעבר לארץ הנילוס, ולכן מובארק אינו לוקח סיכונים

לא בכל יום יוצא נשיא מצרים מארצו כדי לקחת חלק במאמצים הגדולים של מפלגתו לנצח בבחירות הכלליות לפרלמנט. כן, אפילו חוסני מובארק, שאינו מתמודד על מושב בבית הנבחרים, ושעדיין לא ידוע בכלל אם ינסה לזכות שוב בכס הנשיאות בבחירות שייערכו בספטמבר הבא, יצא השבוע לדוחא, בירת קטאר, כשהוא נושא עמו מסר חד ונחרץ למארחיו: הבטיחו שרשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" תשמור על קו נייטרלי, או במילים אחרות - לא תסיט נגד משטרי ולא תתמוך במרומז במועמדי "האחים המוסלמים".

 

צאתו של מובארק לקטאר היא רק דוגמה אחת לרצינות הגדולה שבה מתייחס משטרו לבחירות הכלליות לבית התחתון של הפרלמנט שיתקיימו היום. מטרתו של משטר מובארק אחת ויחידה - למנוע הפתעה נוספת של "האחים המוסלמים", שבבחירות הקודמות בספטמבר 2005, רשמו את ההישג הגדול ביותר שלהם אי-פעם וזכו ב-88 מושבים - כחמישית ממספר המושבים בפרלמנט דאז.


הפגנה במצרים נגד גמאל מובארק. יקבל השלטון בהורשה? (צילום: רויטרס)

 

מאז אותן בחירות רק התרבו האתגרים הניצבים בפני מפלגת השלטון, "המפלגה הלאומית הדמוקרטית". האופוזיציה הליברלית ניהלה קרב קולני ומתוקשר סביב מהומות המזון במצרים; יו"ר הסוכנות הבינלאומית

לאנרגיה אטומית לשעבר מוחמד אל-בראדעי, חזר למדינה ומיהר להשתלב בחיים הפוליטיים בתקווה לתפוס את כס הנשיאות; ו"האחים המוסלמים" המשיכו לאתגר את המשטר מהצד השני של המפה הפוליטית.

 

אבל אלה אינם האתגרים היחידים שעמם נאלצת מפלגת השלטון המצרית להתמודד. בשנתיים האחרונות גברו הספקולציות והשמועות סביב מצבו הבריאותי של מובארק, שבינתיים דווקא מוכיח פעלתנות לא רעה (מקטאר הוא המשיך לביקור בבחריין). כמו כן, התרבו השמועות שבכוונתו להעביר את השלטון לבנו גמאל, בין שעל-ידי הצגת מועמדותו של הבן לתפקיד הנשיא בשנה הבאה, ובין אם מובארק האב עצמו יתמודד לכהונה נוספת.

 

על אלה נוספים הזעזועים הכלכליים שפקדו את מצרים והמשברים המדיניים מול חמאס, סוריה ואיראן. גם הבעיות מול אתיופיה ושאר מדינות מוצא הנילוס, שקוראות תיגר על חלוקת המים הקיימת, אינן דבר של מה בכך.

 

הטקטיקה: להגיע ל"ראש בראש" מול האחים

אם בבחירות הקודמות התחרו המועמדים על 444 מושבים בפרלמנט, לקראת הבחירות הקרובות נוספו עוד 64 מושבים - המיועדים לנשים בלבד. לאלה יש להוסיף עוד עשרה חברי פרלמנט שמובארק ימנה אישית, בצעד שלעתים נעשה בו שימוש כדי לחזק את הייצוג שניתן לנשים ולמיעוטים, כך שבסך הכל יהיו הפעם בפרלמנט 518 מושבים. יותר מאי פעם.

 

נשים, לכו להצביע! תשדיר לעידוד המצביעות לבוא לקלפי 

 

תנועת "האחים המוסלמים" הוקמה ב-1928 ומתנגדת לכל שלטון חילוני באשר הוא, ובוודאי כזה המושפע מהמערב. היא קוראת לחזור לעקרונות האיסלאם, ובמרוצת השנים הצמיחה "סניפים" בארצות רבות, כמו תנועת חמאס. התנועה מחזיקה באידיאולוגיה קיצונית ובלתי מתפשרת גם כלפי ישראל, ובימים האחרונים הצהיר מנהיגה מוחמד בדיע כי "איננו מרוצה באופן מוחלט ממצב 'הנישואין הבלתי חוקיים' בין קהיר לתל אביב".

 

אל הבחירות הקרובות שולחת מפלגת השלטון כ-800 מועמדים, הרבה יותר ממספר המושבים המוצע. זהו עוד אחד מלקחי מערכת הבחירות הקודמת, אז היו שהופתעו מכך שכמה ממועמדי "האחים המוסלמים" ניצחו כבר בסיבוב הראשון ב"נוק-אאוט". הכוונה הפעם היא להשהות היכן שניתן את ההכרעה, ולנצח ראש בראש את מועמדי "האחים" בסיבוב השני. בכיר במפלגת השלטון כלל לא ניסה להסתיר את הטקטיקה הזאת, בדברים שאמר השבוע לסוכנות הידיעות "רויטרס". "האחים" עצמם ישלחו לפי הדיווחים כ-130 מועמדים, ויתר מפלגות האופוזיציה לא צפויות להוות אתגר ממשי למפלגת השלטון.

 

תשדיר האחים המוסלמים: השלטון בא, משחד ואז נעלם

 

כך או כך, דבר לא יגרום לראשי מפלגת השלטון לזלזל בבחירות הפעם. דברי השר לענייניים חוקתיים, מופיד שיהאב, לרשת "אל-ג'זירה" מבהירים זאת היטב: "ההישג של 'האחים' בבחירות 2005 היו הקנטה מול הממשלה שלא תחזור על עצמה. היו טעויות בבחירות האחרונות. המפלגה הלאומית תלמד מהניסיון, ותעקוב אחרי דעת הקהל ואחר כלי התקשורת הערביים והזרים".

 

הפקחים נשארו בחוץ

ולא לחינם הזכיר שיהאב את כלי התקשורת הזרים. "אל-ג'זירה", שלמצרים יש חשבון ארוך איתה, אינה הגוף התקשורתי היחיד שמטריד את אוחזי המושכות בקהיר. רק לפני כמה ימים התלונן ראש חטיבת החדשות בטלוויזיה המצרית, עבד אל-לטיף אל-מנאוי, בפני רשת BBC על סיקור לא מאוזן לכאורה, שבו נטתה להציג באור חיובי יותר את האופוזיציה המצרית, ובאור שלילי את מפלגת השלטון במדינה. ככה זה כשבמפלגה הלאומית דרוכים במיוחד.

 

תשדיר מפלגת השלטון, מלווה בשיר "מחשבה חדשה": 

 

אלא שמשטר מובארק אינו מסתפק בתלונות אל האיש מאחורי המסך הקטן. ביום רביעי בשבוע שעבר דיווח ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" כי לאחרונה עצרו שלטונות מצרים 1,306 פעילים של "האחים המוסלמים", בהם חמישה מועמדים בבחירות הקרובות. על הנייר, "האחים המוסלמים" נמצאים בכלל מחוץ לחוק ואינם מתמודדים במישרין על המושבים בפרלמנט. המועמדים המזוהים איתם נשלחים להתמודד כ"עצמאים".

 

ואכן, חרף כל פעולות הדיכוי, "האחים" ממשיכים לאתגר את המשטר. מנהיג התנועה בדיע קרא השבוע לנהל את הבחירות תחת פיקוח בינלאומי מצד האו"ם, דרישה שמפלגת השלטון דחתה כמובן. גדול הפוסקים בעולם הסוני ומי שנחשב מקור סמכות הלכתית עבור "האחים המוסלמים", ד"ר יוסף אל-קרדאווי, שיושב בקטאר אמר כי לאור ההטרדות והצעדים שמבצע המשטר המצרי הוא "מייחל לכך שהאחים המוסלמים יחרימו את הבחירות, שכן נראה שכל מה שהמדינה מבצעת נועד שלא לאפשר לשום גורם פוליטי לצבור כוח פרט לפירורים".

 

ריאליטי בקלפיות: אזרחים יתעדו שיבושים

וכך מוצא עצמו המשטר המצרי, שוב, מתמודד עם ביקורות מבית ומחוץ דווקא במערכת בחירות מכרעת כל-כך. ודווקא משום כך, בניגוד למערכות בחירות אחרות בעבר שבהן שיעור ההשתתפות היה נמוך, חשוב לו להביא כמה שיותר מצביעים לקלפיות, ולהוכיח שלמרות היעדר פיקוח חיצוני, הבחירות זוכות לאמון המצביעים.


אוהדות של מובארק בבחירות לפני חמש שנים (צילום: AP)

 

לפני כשלוש שנים, כשנערך משאל עם על תיקונים בחוקה, צולם אדם ממלא טפסי הצבעה עבור כפר שלם. במערכת הבחירות הקרובה ינסו אנשי השלטון למנוע תמונות דומות. מצד שני, בפייסבוק כבר ניתן למצוא קריאות לאסוף "עשרת אלפים טלפונים סלולריים עם מצלמה לצורך פיקוח על הבחירות". השלטונות מצדם הטילו מגבלות חמורות על תוכן סלולרי - שערב הבחירות בוטלו - ושלשום טענו שני פעילי אופוזיציה כי עמודיהם בפייסבוק, המשמשים כשופר של האחים המוסלמים, נעלמו במפתיע מהרשת.

 

התארגנות מעניינת למדי, העונה לשם "שאהד 2010" ("צופה 2010"), קרמה עור וגידים במצרים כדי לנטר את כל ההפרעות מצד כוחות הביטחון, העימותים והאי-סדר סמוך לקלפיות ביום הבחירות. כל אדם שנתקל באירוע כזה הוזמן על-ידי מובילי היוזמה לשלוח מיד דיווח בעזרת הטלפון הסלולרי שלו לאתר אינטרנט, שבו מסומנות כל ההפרות לפי מפתח גיאוגרפי וסטטיסטי.

 

והרי התחזית

למשטר מובארק ולמפלגתו אין כל אינטרס להיתפש כ"ילד הרע" במערכת הבחירות. עתה מנסה המשטר להפגין חזות אחרת, ובעיקר לעודד בעלי זכות בחירה לצאת ולהצביע. הוא מבקש לעשות זאת באמצעות שלל סרטונים מושקעים, כמו אחד המלווה בצלילי השיר "בילאדי, בילאדי" ("ארצי, ארצי"), אחר המציג תור לקלפי, שלישי שבו נראה אדם מתחבט בשאלה אם להצביע, וסרטון נוסף שפונה ישירות אל קהל הנשים ומבקש מהן לצאת לקלפיות. בסרטון הזה מוצגת שורה של נשים פורצות-דרך במדינה: מדענית הגרעין המצרית הראשונה, המנתחת הראשונה, הטייסת הראשונה והשופטת הראשונה.

 

תשדיר לעידוד הבוחרים לבוא אל הקלפי:

 

מפלגת השלטון, עם שירים קצביים וסרטונים כמו זה הכולל את השיר "מחשבה חדשה", וסרטונים של מועמדים ספציפיים, כמו זה של חבר הפרלמנט מחמוד חמיס, מנסה לשכנע את הבוחרים לשים בקלפי את "הפתק הנכון", אבל מפלגות האופוזיציה, ו"האחים" בראשן, לא נשארות חייבות. בסרטון אחד, למשל, מסבירים "האחים המוסלמים" לצופים כי יש שני סוגים של מועמדים - כאלה שלא יתעניינו במצביעים אחרי הבחירות וכאלה שתמיד יהיו שם בשבילם. אפשר רק לנחש מי הרע ומי הטוב בסרטון הזה. בסרטון אחר נראות מתמודדות מטעם התנועה מציגות עצמן תחת הסלוגן הכללי של התנועה - "יחד לשינוי".

 

מה יהיו תוצאות הבחירות, קשה לנחש, לבטח על-רקע ההישג הגדול של "האחים המוסלמים" במערכת הבחירות הקודמת, אולם ניתן להעריך בזהירות כי התוצאות יהיו טובות עבור מפלגתו של מובארק, ויספקו לה את היציבות המתבקשת לקראת המבחן החשוב באמת - הבחירות לנשיאות. הפרשן המצרי, ד"ר מוסטפא כאמל א-סייד, מרצה למדע המדינה

באוניברסיטת קהיר ובאוניברסיטה האמריקנית בקהיר, העריך השבוע בשיחה עם אתר חדשות שוויצרי כי מפלגת השלטון תזכה ב-75-80 אחוזים מהמושבים בפרלמנט הבא, בעוד שכל מפלגות האופוזיציה יזכו ב-20-25 אחוזים בלבד.

 

באותה נשימה הוסיף א-סייד כי אינו סבור ש"האחים" ישמרו על הישגם מהבחירות הקודמות - כחמישית מהמושבים בפרלמנט. אף שתקף את תפקודם של נציגי מפלגת השלטון בבית הנבחרים, נראה שבמפלגה היו שמחים לחתום כבר עכשיו על התוצאות האלה. התשובות צפויות להתקבל החל מיום ראשון בלילה או מיום שני, תלוי כמה זמן תימשך הספירה.


פורסם לראשונה 27/11/2010 23:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסני מובארק. לוקח חלק פעיל בבחירות
צילום: רויטרס
הבן גמאל. הדיבורים על הורשת השלטון עוררו אופוזיציה
צילום: AFP
ראש האחים המוסלמים בדיע. דרש פיקוח בינ"ל
צילום: AFP
מומלצים