שתף קטע נבחר

הצעת חוק: רופאים יוכלו לרשום לחולים 'כדור מוות'

הצעת חוק חדשה מבקשת לאפשר לחולים סופניים, שנותרה להם רק חצי שנה לחיות, למות מרצון וללא כאבים. רופאים בכירים ב"ידיעות אחרונות": "לחולים יש זכות לסיים את חייהם"

למות בנטילת גלולה: הצעת חוק שהוגשה לאחרונה לכנסת מבקשת לאפשר לחולים סופניים לקבל מהרופא מרשם לתרופה קטלנית, וכך לסיים את חייהם בעצמם.

 

חוק החולה הנוטה למות, שנכנס לתוקפו לפני ארבע שנים, הכיר בכך שהיכולת הטכנית שמאפשרת להאריך את חייהם של חולים סופניים באמצעים מלאכותיים עלולה לדון אותם לייסורים פיזיים ונפשיים. החוק מאפשר לרופאים לקבל את בקשתו של חולה הנוטה למות שלא להאריך את חייו באמצעים מלאכותיים ולנתק או לא לחבר חולה כזה למכשירי הנשמה. עם זאת, החוק אינו מאפשר לחולה מתייסר הנוטה למות, שחייו אינם תלויים באמצעים מלאכותיים, להפסיק את חייו בצורה נטולת סבל.

 

החולה יוכל למות בביתו

ההצעה החדשה היא למעשה תיקון לחוק הקיים, ונועדה לסייע לחולים הסופניים שאינם תלויים באמצעים מלאכותיים לסיים את חייהם מבחירה. ההצעה,

שגובשה בשיתוף ליל"ך, העמותה למען הזכות לחיות ולמות בכבוד, הוגשה על ידי חבר הכנסת חיים אורון ממרצ וזוכה לתמיכת רופאים בכירים. לפי ההצעה, חולה במחלה סופנית שתוחלת חייו המשוערת אינה עולה על חצי שנה והוא מעל גיל 18 יוכל לבקש מרשם לתרופת הרדמה במינון קטלני ולמות בביתו, מבלי שהדבר יהווה עבירה על החוק.

 

כדי לקבל את המרשם הקטלני חייב החולה להביע את בקשתו למרשם כזה פעמיים בעל פה ופעם נוספת בכתב, בנוכחות שני עדים ובהפרש של 15 יום בין בקשה לבקשה. שני רופאים חייבים לאשר כי אכן מדובר במחלה חשוכת מרפא, כי החולה סובל באופן פיזי או נפשי וכי לא נותרו לו יותר משישה חודשים לחיות. הרופאים גם נדרשים לקבוע שהבקשה ניתנה מתוך צלילות הדעת ורצון חופשי ולא מתוך לחץ משפחתי או חברתי, וכי החולה אינו סובל מהפרעה פסיכיאטרית או שרוי בדיכאון.

 

מנגד, על הרופא תוטל החובה להסביר לחולה הסופני את כל האפשרויות לטיפול שעומדות לפניו ולהסביר מה יהיו תוצאות נטילת התרופה. אם התמלאו התנאים האלה, הרופא רשאי לתת לחולה מרשם לתרופה מרדימה במינון ממית.

 

עומד בניגוד לחוק העונשין

כדי שהרופאים לא ישתתפו באופן פעיל בהמתה נקבע בהצעת החוק כי החולה ייטול את התרופה בעצמו. עוד נקבע שסיבת המוות בתעודת הפטירה תהיה מוות טבעי מהמחלה, ולא התאבדות. עם זאת, התיקון המוצע עומד בניגוד לחוק העונשין, שאוסר על המתה.

 

"ההחלטה מתי לסיים את החיים במקרה של מחלה חשוכת מרפא היא חלק

מזכות האוטונומיה האישית של אדם על גופו‭,"‬ אומר שופט בית-המשפט העליון בדימוס אליהו מצא, נשיא ליל"ך. "חלק מהחולים שמצויים במצב סופני ואינם נזקקים לאמצעים מלאכותיים נאלצים לשים קץ לסבלם בדרכים אלימות, שקשות להם ולמשפחתם. יש צורך חברתי לספק פתרון לחולים כאלה‭."‬

 

הצעת החוק השנויה במחלוקת זוכה לתמיכת רופאים בכירים, הקוראים לתת לחולים סופניים את הזכות לסיים את חייהם. בדיון שהתקיים בנושא בלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית תמכו מרבית הרופאים בהצעה, אולם הלשכה טרם החליטה מהי עמדתה הרשמית בנושא. עם זאת, ההערכות הן כי סיכוייה של ההצעה לעבור נמוכים.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדורים כדור תרופה תרופות ויטמינים ויטמין
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים